Ontdek leuke 8 astronomie-apps voor kinderen

Kijk eens naar deze fantastische astronomie-apps om je kinderen kennis te laten maken met het leren over het universum dat ons omringt.
Ontdek leuke 8 astronomie-apps voor kinderen
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

Leren over de hemel vol sterren is een nieuwe stap zetten in de ontdekking van het universum dat ons omringt. Dankzij de technologie zijn onze kleintjes vandaag dichter dan ooit bij alle sterren. Daarom willen we je de meest fantastische astronomie-apps voor kinderen laten zien, die vanaf elk mobiel toestel te gebruiken zijn.

Het doel is dat onze kinderen op een leuke en onderhoudende manier het heelal verkennen, om te leren over het firmament van deze kleine wereld en de uitgestrektheid van de Melkweg. Met deze eenvoudig te gebruiken astronomie-apps zal elke kleuter vervolgens weten waar de zon, sterren en planeten zich bevinden in deze galactische omgeving die het zonnestelsel heet.

Astronomie-apps: een oplossing voor het leren van kinderen

Voortdurend leren is de sleutel tot het welzijn van kinderen. Het is niet alleen nodig dat het kind weet hoe zijn naaste omgeving eruit ziet, maar ook hoe dit universum werkt waarin we slechts stipjes van leven zijn.

“De harmonie binnen en buiten de horizon onderhoudt de oceaan van oneindige kosmos.”
-Abdullah Al Moinee-

1 . Astronomie-apps: Star walk 2

Ontdek leuke 8 astronomie-apps voor kinderen

We beginnen ons bezoek aan deze astronomie-apps met een app waarmee kinderen dichter bij de hemel kunnen komen en die ze meeneemt op een wandeling langs de sterren. Dit is de tweede versie van het programma. Het is daardoor een completere, interactieve en leukere optie geworden.

Dit hulpmiddel verandert in een ongelooflijke atlas van het heelal waarin kinderen de sterren en planeten in real time kunnen zien. Het heeft een spectaculair minimalistisch ontwerp en is heel intuïtief te gebruiken.

2. Astrokids Universe

Een app die het leren en de kennis van het heelal op een leuke manier vergemakkelijkt. Het kind wordt namelijk een astronaut die door de sterren reist door puzzels en arcade-achtige spelletjes in elkaar te zetten .

Daarin moet de kleine er vervolgens in slagen de verschillende aan hem toevertrouwde ruimtemissies uit te voeren. Dit terwijl hij het zonnestelsel, de Melkweg en andere melkwegstelsels ontdekt. Terwijl hij zich amuseert, versterkt deze app cognitieve vaardigheden zoals geheugen en concentratie.

3. Solar Walk Free

Alsof het een planetarium is, toont deze toepassing het heelal in 3D. Het maakt er iets heel aantrekkelijks van voor het kind. Bovendien maakt het een gedetailleerde verkenning van het zonnestelsel in real time mogelijk, door wandelingen langs de manen (Spaanse link) en planeten.

Ook nodigt het de kleintjes uit om kometen en asteroïden te leren kennen en te zien hoe hemellichamen van binnen in elkaar zitten.

4. Cosmolander – missies in het zonnestelsel

Ook dit is een uitstekende applicatie (Engelse link) voor kinderen. Het neemt ze namelijk mee op een spannende reis door de planeten en hun satellieten door middel van een vertelling. Je kinderen maken er een interplanetaire reis mee vol fantasie en plezier. Moedig ze aan op reis te gaan!

5. NASA

NASA’s eigen app, de beroemde lucht- en ruimtevaartorganisatie van de Verenigde Staten, biedt een speciaal gedeelte voor kinderen en leerlingen. Er is live contact met NASA TV, waardoor je gemakkelijk toegang krijgt tot duizenden ruimtevideo’s, nieuws, trackers, en spannende inhoud van allerlei aard.

6. SkyView Lite is ook een van de leuke astronomie-apps

Nog een uitstekende astronomie-app die kinderen zal helpen sterrenstelsels, planeten en sterren te herkennen. Je ziet er namelijk satellieten mee, gebruikt het infrarood van je mobiele telefoon voor een complete zintuiglijke ervaring, en leert alles wat er op je leeftijd te weten valt over het universum dat ons omringt.

7. Google Sky Map

Een foto van de ruimte en de sterren

Dit is een zeer complete hemelkaart, gebaseerd op het krachtige Google Earth hulpmiddel. Het biedt verschillende hulpmiddelen om zo een blik te werpen op sterrennachten en om nevels, sterrenstelsels, planeten en andere hemellichamen te herkennen.

8. Stellarium

We eindigen onze rondleiding met deze prachtige astronomie-app die meer dan 20 jaar oud is. Het is een soort kostbaar planetarium waarmee kinderen sterren kunnen herkennen uit een catalogus van meer dan 600.000 mogelijkheden, waaronder planeten, manen en andere interessante ruimtelichamen.

Maak gebruik van je telefoon om je kind deze astronomie-apps te laten ontdekken

Deze 8 astronomie-apps voor kinderen zijn dus ideaal om te ontdekken wat er zich aan de hemel buiten onze wereld bevindt. Ze hebben namelijk eenvoudige, gemakkelijk te leren en zeer intuïtieve interfaces die het de kleintjes gemakkelijk maken om te leren.

Eigenlijk vormen ze een op kinderen afgestemde kennis. Daarmee zullen je kinderen plezier beleven aan het ontdekken van de wonderen die het heelal duizenden jaren geleden schiep. Wellicht ook interessant voor jou

8 geweldige apps om Engels te leren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
8 geweldige apps om Engels te leren

Vandaag is je geluksdag, want we gaan je vertellen over enkele van de beste apps om Engels te leren vanuit je mobiele telefoon.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Heifetz, M.D., Tirion, W., (2019). Un Paseo Por Las Estrellas: Una guía de las estrellas, las constelaciones y sus leyendas. Madrid: Ediciones AKAL.
  • National Geographic. La Luna. [Internet] Disponible en: https://www.nationalgeographic.com.es/temas/luna

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.