Kinderboeken voor jonge astronauten

Ruimteschepen, ruimtepakken, planeten... Ontdek de wondere wereld van de ruimte met deze selectie kinderboeken voor jonge astronauten.
Kinderboeken voor jonge astronauten

Laatste update: 07 juni, 2021

Een van de vragen die veel volwassenen aan kinderen stellen is wat ze later willen worden. Een van de reacties die ze waarschijnlijk horen is “astronaut!”. Daarom gaan we het hebben over enkele kinderboeken voor jonge astronauten.

Wie wil namelijk niet weten hoe het voelt om op de maan te lopen? We durven te wedden dat jij tijdens je jeugd waarschijnlijk ook wilde voelen wat de astronauten voelden aan boord van ruimteschepen, op weg naar het ontdekken van nieuwe planeten. Om deze reden is het niet ongebruikelijk dat jouw kinderen ook passie en nieuwsgierigheid voelen voor deze fantastische carrière en alles eromheen.

Om kinderen nieuwsgierig te maken en lezen aan te moedigen, hebben we daarom besloten om je vandaag een selectie kinderboeken voor jonge astronauten aan te bieden waarvan we zeker weten dat je ze leuk zult vinden.

Kinderboeken voor jonge astronauten

Kinderboeken voor jonge astronauten

1. Professor Astrokat Frontier’s of Space door Dr. Dominic Walliman

Het eerste boek op onze lijst zou niemand minder kunnen zijn dan Professor Astrokat’s Frontiers of Space. Door de pagina’s van dit prachtige boek en altijd geholpen door Astrokat en zijn vele bijdragen, kunnen je kinderen meer details en informatie leren over de verschillende planeten of stervorming, naast vele andere dingen.

Naast de fantastische tekst zijn de kleurrijke illustraties een ander sterk punt van het boek. Op deze manier kunnen kinderen namelijk de tekst en afbeeldingen combineren en hun culturele verrijking voltooien. (Andere delen in deze serie zijn ook in het Nederlands vertaald).

2. De Geronimo Stilton ruimtemuis-boekenreeks, door Geronimo Stilton

Een van de meest populaire en geliefde personages in de kinderliteratuur is Geronimo Stilton. Door het succes van zijn boeken zijn de titels exponentieel gegroeid. Daarom behandelen zijn boeken veel onderwerpen.

Voor kinderen van zes tot negen jaar raden we de Geronimo Stilton ruimtemuis-serie aan. Het stelt je kinderen in staat om bijvoorbeeld meer te weten te komen over het dagelijkse leven van een astronaut, de verschillende soorten planeten en sterrenstelsels die er bestaan, en opvallende feiten over sterren en zwarte gaten.

Dit boek deelt veel interessante informatie voor jonge aspirant-astronauten, terwijl het tegelijkertijd een geweldige manier is om lezen op jonge leeftijd te bevorderen.

3. National Geographic Little Kids First Big Book of Space

National Geographic (Engelse link) is een van de grootste internationale organisaties op het gebied van wetenschap en onderwijs. De documentaires en tijdschriften zijn namelijk in verschillende delen van de wereld bekend.

De informatie die alle publicaties van National Geographic bieden, was in eerste instantie gericht op volwassenen.  De organisatie besloot echter om de boekenreeks Little Kids First Big Books te maken, gericht op een jong publiek. De boekenreeks bestaat uit fantastische boeken over wetenschap, geschiedenis, milieu of aardrijkskunde, met teksten en gegevens die zijn aangepast aan hun leeftijd.

Met Little Kids First Big Book of Space kunnen kinderen de 13 planeten van het zonnestelsel ontdekken. Daarnaast leren ze ook over de kleinere planeten en belangrijke feiten over de zon, maan en sterren. Aanbevolen voor kinderen van negen jaar en ouder. De illustraties bij de tekst zullen indruk op de jonge astronauten maken vanwege het gedetailleerde karakter ervan.

Vaak zijn kinderen gefascineerd door de ruimte

4. The Ultimate Book of Space door Anne-Sophie Baumann, voor jonge astronauten

Dit kinderboek is ideaal voor jonge astronauten van drie jaar en ouder. Het is uitgegeven door SM, en laat kinderen alles ontdekken over astronauten en de ruimte.

Een boe vol flappen, wielen en bewegende delen waarmee kinderen alles wat met de ruimte te maken heeft kunnen zoeken en ontdekken. Het werd geïllustreerd na talloze interviews met astronauten en astronomie-experts.

Via de pagina’s leren kinderen onder meer de uitrusting die astronauten nodig hebben, hoe raketten opstijgen, de aarde driedimensionaal zien en de planeet Mars verkennen.

5. Mijn Ruimte Mobile-boek van Rosalind Beardshaw

Kinderboeken voor jonge astronauten zijn tijdloos. Als voorbeeld, en om onze selectie af te ronden, is dit een boek dat een beetje anders is dan de andere.

Dit boek wordt aanbevolen voor kinderen vanaf twee jaar vanwege de eenvoud van de teksten en illustraties. Het is ook een boek dat, samen met een grappig verhaal, kan worden omgezet in een mobiel. Zodra ze het verhaal hebben gelezen, kan je kind het omtoveren tot een ruimteraket-mobiel die ze overal kunnen ophangen. Wellicht ook interessant voor jou

Een simpele uitleg over hoe de planeet Aarde is gevormd
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een simpele uitleg over hoe de planeet Aarde is gevormd

We zullen proberen een eenvoudige uitleg te geven over hoe experts geloven dat de vorming van de planeet aarde heeft plaatsgevonden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Walliman, D. (2014). El profesor Astrocat y las fronteras del espacio. Barbara Fiore Editora.
  • Stilton, G. (2015). El gran libro del espacio. Destino.
  • Hughes, C. (2014). Mi primer gran libro del espacio. National Geographic.
  • Baumann, A. (2017). El gran libro del espacio. SM.
  • Beardshaw, R. (2016). Mi libro – móvil del espacio. Bruño.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.