Films die kinderen over ecologie leren

Het is belangrijk dat de kleintjes op jonge leeftijd de natuur leren waarderen en leren voor de natuur te zorgen. Vandaag zullen we verschillende films voorstellen die kinderen over ecologie leren.
Films die kinderen over ecologie leren

Laatste update: 28 januari, 2021

Films kunnen een leuke en vermakelijke tool zijn die je kunt gebruiken om kinderen over veel belangrijke levenslessen en waarden te leren, waaronder respect voor de natuur en het milieu. Vandaag helpen we je enkele van de beste films te ontdekken die kinderen over ecologie leren.

De natuur om ons heen waar we zoveel van genieten is iets waar we niet zonder kunnen leven. Het is daarom belangrijk dat we ervoor zorgen. Om kinderen deze belangrijke les te laten leren, zijn er veel kleine dingen die we in de praktijk kunnen brengen.

In deze tijd ontvangen we voortdurend berichten van de media die ons voor klimaatverandering waarschuwen. Bovendien zien we al de verwoestende effecten op planten, water, dieren en de lucht die we inademen.

Vanaf het moment dat kinderen klein zijn, moeten we hen leren hoe belangrijk het is om voor het milieu te zorgen. Op die manier kunnen ze opgroeien en begrijpen hoe belangrijk de natuur is.

Enkele van de beste tools die we kunnen gebruiken om kinderen over ecologie te leren, zijn kinderboeken en films. We hebben al van de gelegenheid gebruik gemaakt om titels van boeken voor te stellen die je met je kleintjes kunt lezen.

Vandaag zullen we het eens hebben over verschillende kinderfilms die kinderen helpen het belang van zorg voor de natuur te begrijpen.

Films die kinderen over ecologie leren

Wall-E

De film wall-e
© Pixar, Walt Disney Pictures

Pixar en Walt Disney Pictures hebben de eerste film op onze lijst in het jaar 2008 uitgebracht. Wall-E is een film over hoe de mensheid in ballingschap werd gedwongen en hun toevlucht in een ruimteschip moest zoeken. Waarom? Ze konden namelijk niet langer bestaan naast de giftigheid die in de omgeving van de aarde bestond.

De film won een aantal prijzen, waaronder in 2009 de Oscar voor de beste animatiefilm. Wall-E toont de kleinste kinderen het belang van recycling en vermindering van onze consumptie als samenleving. En natuurlijk is de boodschap perfect aangepast zodat jonge kinderen het kunnen begrijpen.

Bambi

Nummer twee op onze lijst met films die kinderen over ecologie leren, is ook van Disney. Bambi is zonder twijfel een van de meest klassieke en bekende animatiefilms die dit bedrijf allemaal heeft geproduceerd.

Disney heeft deze film decennia geleden in 1942 uitgebracht. Ondanks de leeftijd leert de dood van een belangrijk personage de kinderen echter nog steeds hoe belangrijk het is om dieren en hun leefomgeving te respecteren en te verzorgen.

Finding Nemo helpt kinderen over ecologie te leren

In deze kinderfilm uit 2003, ook van Disney, zijn dieren opnieuw de hoofdpersonen. In Finding Nemo richt de plot zich op het leven in zee. Nemo, Dora en alle andere personages in deze animatiefilm maken jou en je kleintjes zeker aan het lachen.

En binnen de verhaallijn is er een belangrijke en zeer krachtige boodschap voor zowel kinderen als volwassenen. In die zin is de moraal vergelijkbaar met die van Bambi: het belang van respect en zorg voor dieren en de plaatsen waar ze wonen.

Zeedieren zijn een van de soorten die het meest onder de gevolgen van klimaatverandering lijden. Dat is de reden dat eenvoudige gewoontes zoals het oprapen van ons afval na een dag op het strand zo belangrijk voor kinderen is om te leren. Finding Nemo helpt de kleintjes de onderwaterwereld lief te hebben en te waarderen en ervoor te willen zorgen.

Meer films die kinderen over ecologie leren

De Lorax

Gebaseerd op een klassiek kinderboek uit 1971 van Dr. Seuss, helpt deze film uit 2012 ook om kinderen over ecologie te leren. Het belang van zorg voor het milieu, de industrialisatie van de mens en het kappen van bomen… Dit zijn enkele van de belangrijkste kwesties die in deze film van Universal Pictures verschijnen.

Bovendien biedt de officiële website van de film interactieve activiteiten voor kinderen om van te genieten. Deze games en video’s moedigen kinderen verder aan en informeren hen over kwesties als recycling, zorg voor het milieu en lokaal kopen.

Deze website is voor zowel thuis als in de klas een ideaal hulpmiddel. Kinderen kunnen dan in een onderhoudende en aantrekkelijke context over ecologie leren.

Pocahontas helpt kinderen ook over ecologie te leren

De laatste film op onze lijst is een andere klassieker uit de Walt Disney-industrie. Pocahontas, die in 1995 in de bioscoop verscheen, leert een belangrijke les in de geschiedenis over onze minachting voor de natuur in het verleden. Je kinderen kunnen deze en vele andere waardevolle lessen leren door naar Pocahontas te kijken.

De adembenemende beelden en muziek in deze film zingen de lof van de natuur. In feite is een van de hoofdpersonen in de film een pratende boom die de hoofdrolspeler begeleidt. Op een heel eenvoudige manier kunnen kinderen dan de belangrijke en delicate balans van de omgeving om ons heen leren kennen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.