15 namen geïnspireerd door astronomie

Vandaag zullen we originele jongens- en meisjesnamen noemen die geïnspireerd zijn door astronomie. Misschien zullen ze je inspireren voor de naam van je volgende baby!
15 namen geïnspireerd door astronomie

Laatste update: 12 april, 2021

Als je erachter komt dat je zwanger bent, is één van de eerste dingen waar je aan begint te denken of je kindje een jongetje of meisje zal zijn. Terwijl je hieraan denkt, zal je ook langzaam aan namen gaan denken, zowel mannelijke als vrouwelijke namen. Lees dit artikel om achter namen die geïnspireerd zijn door astronomie te komen!

Voor sommige mensen is het duidelijk vanaf het begin wat de naam voor hun toekomstige baby moet zijn. Anderen zijn hier echter nog niet zo zeker over en zoeken dan ook inspiratie op allerlei verschillende plekken. Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende namen, die vaak een betekenis hebben in een andere taal of cultuur. Ouders beschouwen namen steeds meer als iets speciaals voor hun kinderen.

Daarom hebben we vandaag een selectie van verschillende kindernamen gebaseerd op astronomie. Je zult veel namen zien waarvan je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt. Wie weet zal je één van de namen zelfs zo leuk vinden dat het misschien de naam van je toekomstige baby wordt.

Jongens- en meisjesnamen geïnspireerd door astronomie

Namen voor baby's

Jongensnamen

 • Arthur: Arthur is al jaren een populaire naam. Velen geloven dat deze naam is afgeleid van ‘Arcturus’, wat de derde helderste ster aan de hemel is. Het is een oude Griekse naam met een hele speciale betekenis. Het betekent namelijk ‘bewaker van de beer’. Dit komt omdat deze ster dichtbij de gesternten Grote Beer en Kleine Beer te vinden is.
 • Izar: Izar is een dubbele ster; zijn oorsprong komt uit het Arabisch en betekent ‘sluier’.
 • Perseus: Perseus is een bekende naam in de mythologie. Hij is namelijk de persoon die Medusa onthoofd heeft. Zijn naam is echter ook een gesternte.
 • Oberon: Als we het over astronomie hebben, bedoelen we niet alleen de sterren, maar ook de planeten. Oberon is één van de satellieten van de planeet Uranus. Deze satelliet is geïnspireerd op één van de meest bekende auteurs in de geschiedenis, namelijk William Shakespeare. Oberon was een personage in één van zijn beroemde werken, A Midsummer Night’s Dream.
 • Suhail: Suhail, wat ‘nobel’ betekent in het Arabisch, is de derde helderste ster in het gesternte Vela.
 • Leo: Leo is nog één van onze namen geïnspireerd door astronomie. Dit gesternte bevindt zich tussen de sterrenbeelden Kreeft en Maagd. De betekenis ervan wordt altijd afgebeeld als een krachtige leeuw.
 • Donati: De Italiaanse astronoom Giovanni Battista Donati was de eerste persoon die een komeet fotografeerde. Hierdoor is er een komeet naar hem vernoemd.

Meisjesnamen

 • Atria: Dit is de helderste ster in het gesternte de Zuidelijke Driehoek.
 • Cordelia: Deze naam is, net als de jongensnaam Oberon, geïnspireerd door de Engelse schrijver William Shakespeare. Vreemd genoeg is het ook één van de satellieten van Uranus. Shakespeare gebruikte deze naam voor één van de vrouwen in zijn toneelstuk King Lear, waarin zij de jongste dochter van de koning was.
 • Eris: In de Griekse mythologie is Eris de godin van onenigheid. Het is de naam van een dwergplaneet in ons zonnestelsel en is de grootste dwergplaneet die astronomen tot nu toe ontdekt hebben. Het werd zelfs bijna de tiende planeet in ons zonnestelsel.
 • Luna: Aangezien dit een Spaans woord is, is het waarschijnlijk één van de bekendste namen in dit artikel die geïnspireerd is door astronomie. Het betekent ‘maan’ en je hebt het waarschijnlijk al in talloze liedjes voorbij horen komen.
Een moeder en haar baby

Meer meisjesnamen geïnspireerd door astronomie

 • Nereida: Deze ster is te vinden bij het gesternte Steenbok en is de vierde helderste ster. De betekenis van deze naam is ‘drager van goed nieuws’ en komt uit het Arabisch.
 • Miranda: De planeet Uranus heeft in totaal vijf satellieten, waarvan Miranda de kleinste is. Weer is William Shakespeare hierbij betrokken, aangezien hij deze naam gaf aan de dochter van één van de hoofdpersonen in zijn toneelstuk The Tempest.
 • Alhena: Alhena is de vorige naam van de derde helderste ster in het gesternte Tweeling. De betekenis ervan komt wederom uit het Arabisch en betekent ‘merk’. Hiermee wordt bijvoorbeeld het merk bedoeld dat op de nek van een kameel wordt aangebracht.
 • Talitha: De laatste naam die geïnspireerd is door astronomie is de naam die is gegeven aan twee sterren in het gesternte de Grote Beer. Het is de negende helderste ster. Talitha betekent ‘derde’, zoals in de ‘derde sprong van een gazelle’ om de sterren te bereiken. Het komt ook voor in een verhaal in de evangeliën waarin het ‘klein meisje’ betekent.

We hopen dat deze selectie aan jongens- en meisjesnamen geïnspireerd door astronomie je zal inspireren om een originele en unieke naam te vinden voor je toekomstige baby!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.