20 Arabische namen voor meisjes en hun betekenis

20 Arabische namen voor meisjes en hun betekenis
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 14 november, 2022

In dit artikel vind je een selectie van 20 mooie Arabische namen voor meisjes. Hopelijk zullen deze je helpen inspireren als je op zoek bent naar een naam voor je pasgeboren meisje.

Iedere Arabische naam heeft een exacte betekenis en soms kan het ook in de geschiedenis teruggevonden worden.

Aan de ene kant wijzen sommige Arabische namen op intellectueel, moreel of spiritueel erfgoed. Aan de andere kant verwijzen andere namen naar flora, fauna en cultuur uit het Midden-Oosten.

Voor de volgende lijst met 20 Arabische namen voor meisjes besloten we om onderscheid te maken tussen trendy, klassieke en korte namen en als laatste een paar namen van beroemdheden met een Arabische achtergrond.

We willen je namelijk inspireren en helpen om een keuze te maken!

Trendy Arabische namen voor meisjes en hun betekenis

1. Amber

De eerste naam die we voorstellen komt van het Arabische ‘ámbar’ wat ‘edelsteen’ betekent. Amber is ook de gouden kleur van de edelsteen.

2. Noor

Dit is ook een mooie naam die ‘licht’ of ‘helderheid’ betekent. Noor is een populaire naam geworden onder de Arabieren sinds de komst van koningin Noor van Jordanië.

3. Lila

Onze derde mogelijkheid komt van de Arabische naam Laila, wat ‘nacht’ of ‘donkerharige’ betekent. Er zijn andere varianten van Lila, zoals Laila, Leila of Layla.

4. Ines

Je kunt dit ook met een accent schrijven: Inés. In het Arabisch betekent deze mooie naam ‘attente metgezel’ en ‘gezellig persoon’.

Klassieke Arabische namen

5. Maïssa

Maïssa is een naam die in de afgelopen jaren heel modern is geworden in de Arabische wereld, en komt van de mannelijke Maysan, wat  ‘heldere ster’ betekent. Je kunt het ook schrijven als Meïssa of Mayssa.

6. Maya

Als je zoekt naar een moderne naam, dan kan Maya een goede keuze zijn. In het Arabisch is het hetzelfde als ‘elegant’ of ‘prinses’.

Klassieke Arabische namen voor meisjes en hun betekenis

7. Amina

Amina is de eerste klassieke Arabische naam op deze lijst. Deze naam wordt gevormd door het Arabische woord ‘ amin’, wat ‘trouw’ betekent. Vergeet niet dat Amina de moeder van Muhammad was, de Islamitische profeet.

8. Aisha of Aysha

Het komt van het Arabische woord ‘aish’, wat ‘levend’ betekent. Aisha betekent ‘vol leven’. Het was onder andere de naam van de derde en favoriete vrouw van de profeet Muhammad. Veel moslims zeggen dat het ‘moeder van gelovigen’ betekent.

9. Fatima

Fatima betekent ‘jonge vrouw’ of ‘meisje’. Het heeft varianten zoals Fatma, Fatym en Fatouma. De naam is heel populair in Arabische landen en ook bij Spaanstaligen dankzij de Onze-Lieve-Vrouw van Fátima.

10. Malika

Deze naam is geïnspireerd door het Arabische werkwoord ‘malaka’ wat ‘bezitten’ betekent. In de Arabische cultuur heeft het de betekenis ‘koningin’ gekregen.

11. Shadia

Deze naam komt van het woord ‘shadiya’. Dit betekent ‘iemand die melodisch zingt’. Het werd heel populair in de Arabische wereld, dankzij een Egyptische actrice in de jaren ’50, Shadia, die deze bijnaam kreeg doordat ze een mooie stem had.

12. Zahra

Geïnspireerd door het Arabische woord ‘zuhra’, wat ‘bedekt met witte bloemen’ betekent. Het is ook de naam van de planeet Venus. In het Arabisch symboliseert het schoonheid en helderheid.

Korte Arabische namen voor meisjes

13. Aya

Dit is een mooie naam die heel modieus is. In het Arabisch betekent Aya ‘een vers van de Koran’. Dit is ook een term gebruikt door Arabische christenen om te verwijzen naar verzen in de Bijbel.

14. Lea

In het Arabisch schrijft men ook wel Liyah. Deze naam komt in de Koran voor als een van de vrouwen van Jakob. Het is ook aanwezig in de Hebreeuwse en Chinese taal, waar het ‘lotus’, ‘schoonheid’ en ‘elegant’ betekent.

15. Lyn

Het komt van het Arabische woord ‘layyin’ wat zacht, flexibel en teder betekent. Afgeleid hiervan zijn Layn, Leyna, Lina of Lyna, wat ook namen zijn met een Arabisch afkomst en ‘jonge palmboom in paradijs’ betekent.

16. Rim

Deze naam betekent ‘de witte gazelle van de Sahara’. Het wordt vaak gebruikt in Arabische poëzie om te verwijzen naar mooie ogen. Ze zeggen bijvoorbeeld ‘Rim’s ogen’. Een vrouw met deze naam is dan ook vaak erg mooi.

Arabische namen voor meisjes geïnspireerd door beroemdheden

17. Amal

Amal is een gemengde naam, afgeleid van het Arabische woord ‘amal’ wat “hoop” is. Eén van de meest bekende personen met deze naam is Amal Clooney, ook wel bekend als de vrouw van George Clooney, die van Libanese en Britse afkomst is.

18. Salma

Afgeleid van het Arabisch woord ‘selem’ wat vrede betekent. Het is onder andere de naam van de mooie Mexicaans-Libanese actrice en producer Salma Hayek.

Arabische namen voor meisjes

19. Shakira

Het is hetzelfde als ‘barmhartig’ of ‘genadig’ en het komt van het Arabische werkwoord ‘shakara’ wat ‘bedanken’ betekent. Deze naam is over het algemeen bekend door de mooie Libanees-Colombiaanse zangeres Shakira.

20. Noura of Nora

Dit laatste voorstel komt van het Arabische woord ‘nur’ wat ‘goddelijk licht’ is. Een beroemdheid met deze naam is de bekende Amerikaanse model van Palestijnse afkomst Jelena Noura Hadid, beter bekend als Gigi Hadid.

Wij hopen dat deze selectie Arabische namen voor meisjes behulpzaam is. Als je het interessant vond, kies er dan één uit voor je kleine meisje!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.