19 veranderingen wanneer je moeder wordt

19 veranderingen wanneer je moeder wordt
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

In het artikel van vandaag, vind je een aantal waarheden waar je niet onder uit kan komen wanneer je zwanger bent of een gezin wilt stichten. Wanneer je al een kindje hebt, zul je je wellicht herkennen in de offers die je maakt als moeder en de veranderingen wanneer je moeder wordt.

19 veranderingen wanneer je moeder wordt

Dit zijn slecht een paar voorbeelden van veranderingen wanneer je moeder wordt of nadat je de beslissing hebt genomen een kind op de wereld te willen zetten.

1. Innerlijke kracht

Je zal een innerlijke kracht ontdekken, waarvan je niet wist dat je die had. Je ervaart een natuurlijke, innerlijke standvastigheid die je helpt om de moeilijkheden in het leven het hoofd te bieden.

2. Gewicht

Ook al ben je wat pondjes aangekomen die je lichaam hebben verandert, niets maakt je tevredener dan de glimlach van je kinderen.

3. Wekker

Je hebt geen wekker meer nodig om op te staan. Je kind neemt je slaapritme compleet over en zal bepalen wanneer jouw dag begint. Niet toekomen aan 8 uur slaap per dag, is een van de eerste veranderingen wanneer je moeder wordt.

4. Begrip

Je zal uiteindelijk begrijpen wat je ouders zeiden toen je een kind of een puber was.

5. Uitjes

Weekendjes weg en avondjes uit worden een zeldzaamheid. Maar nu is thuisblijven ook een veel leuker vooruitzicht. Op vrijdagavond om 9 uur in slaap vallen zal geen probleem zijn.

6. Pijn

Alle pijntjes van je kinderen zal jij voelen. Sterker nog, ze zullen vervelender zijn dan jouw eigen pijntjes. Het is een van de grootste veranderingen wanneer je moeder wordt.

7. Gevoeliger

Je zal gevoeliger zijn voor de dingen waar je je vroeger niet druk om maakte. Nieuwsberichten over kinderen zullen je meer raken dan voorheen.

8. Gesprek

Je zult ontdekken dat zodra je kind geboren is, ze het onderwerp worden van ieder gesprek. Uitslag, vaccinaties, doorkomende tandjes en darmkrampjes zijn aan de orde van de dag.

Grote veranderingen wanneer je moeder wordt

9. Verschonen

Wanneer je vroeger niets moest hebben van vieze luiers of snottebellen, nu draai je je hand er niet meer voor om. Beetje bij beetje zie je de verzorging van de lichaamsfuncties als een alledaagse bezigheid. Je zal er wellicht zelfs de humor van in gaan zien.

10. Offers

Negen maanden zonder alcohol, stemmingswisselingen en huilen om niets. Het zijn slecht enkele van alle offers die horen bij de veranderingen wanneer je moeder wordt. Ze vervagen wanneer je die kleine glimlach ziet die de wereld een beetje mooier maakt.

11. Afwisseling

Geen dag is hetzelfde. Je zal een andere beleving van de tijd krijgen. Na enkele maanden kan je kindje al zelfstandig rechtop zitten, de eerste woordjes brabbelen en de eerste stapjes proberen te zetten. Vanaf nu begrijp je hoe snel alles gaat in het leven van een moeder.

12. Communicatie

Met iedere moeder op straat vind je wel een reden tot een gesprekje. Het maakt niet uit of je haar kent of niet: het moederschap maakt de communicatie gemakkelijker.

13. Persoonlijke verzorging

Je zal weinig tijd hebben om make-up op te doen of een douche te nemen. Laat staan dat je genoeg tijd hebt om naar de kapper te gaan. Je zal het te druk hebben met de zorg van de kleine die je al het geluk van de wereld brengt. 

14. Liefde op het eerste gezicht

Je zal begrijpen wat liefde op het eerste gezicht echt betekent. Wanneer je je baby voor het eerst ontmoet, leer je de puurste en meest kwetsbare vorm van liefde kennen.

15. Begrip

Wanneer je moeder wordt, of er al eentje bent, zul je gaan begrijpen wat ouders meemaken wanneer hun kind publiekelijk een woedeaanval krijgt. Dit overkomt ons allemaal een keer en voor mensen zonder kinderen, is dit moeilijk te begrijpen.

Veranderingen wanneer je moeder wordt: dansen met je dochter

16. Vriendschap

Je zal begrijpen dat echte vriendschap eeuwig duurt, ook wanneer er jaren voorbij gaan zonder dat je elkaar ziet. Wanneer je vader of moeder wordt, heb je minder tijd voor je sociale leven.

17. Opstaan

Vroeg opstaan zal een gewoonte worden waar je aan zal wennen. Met een hongerige baby zijn die vijf minuutjes die je normaal nog zou blijven liggen verleden tijd.

18. Materialisme

Je zal eindelijk begrijpen dat materialisme geen geluk brengt. Een knuffel van je kind zal je blijer maken dan welk cadeau dan ook.

19. Financiën

Je ondergaat veel veranderingen wanneer je moeder wordt. De extraatjes die je jezelf vroeger gaf, gaan nu naar iemand anders. Je koopt nu liever een leerzaam spel dan dat paar schoenen die je laatst zag in je favoriete winkel. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.