14 Griekse namen voor meisjes

Het is duidelijk dat de naam van je dochter heel goed doordacht moet zijn. Je beslissing zal de rest van haar leven markeren en zal de manier zijn waarop ze geïdentificeerd wordt.
14 Griekse namen voor meisjes
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 10 maart, 2019

Veel Griekse namen zijn door de eeuwen heen populair gebleven vanwege hun prachtige klanken, etymologie en betekenis.

De Griekse beschaving heeft ongelooflijk veel invloed op de mensheid gehad. Met hun filosofie en enorme kennis hebben ze het leven van mensen over de hele wereld radicaal veranderd, zelfs in andere rijken zoals het Romeinse rijk.

Van daaruit hebben ze een complexe taal en namen afgeleid om niet alleen individuen te identificeren, maar om ze te vereeuwigen. Daarom kun je tot op de dag van vandaag populaire Griekse namen vinden voor zowel meisjes als jongens.

Het belang van weten hoe een naam te kiezen

Er zijn veel Griekse namen voor meisjes waar je uit kunt kiezen. Neem daarom de tijd en leer over hun betekenissen, zodat je na verloop van tijd aan je dochter kunt uitleggen wat haar naam vertegenwoordigt.

Het zal belangrijk voor je zijn om een ​​beetje naar de Griekse cultuur te kijken, omdat je de oorsprong en betekenis van de naam moet begrijpen. Het kiezen van Griekse namen voor meisjes is niet alleen een kwestie van identiteit, maar ook van gevoel.

De naam en de betekenis

Als je kiest voor een van de volgende Griekse namen voor meisjes, houd er dan rekening mee dat de betekenis teruggaat naar de geschiedenis en mythologie van deze beschaving. Daarom wil je zeker belang hechten aan wat het uitdrukt, en je dochter toestaan ​​zich op een of andere manier verbonden te voelen met de betekenis zelf.

Meisje met Griekse naam

Sommige Griekse namen voor meisjes hebben grote populariteit genoten vanwege hun klank; Anderen daarentegen worden gebruikt vanwege hun connotatie of betekenis.

14 Griekse namen voor meisjes

Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Adara. Deze naam drukt schoonheid uit en beschrijft de vrouw die deze naam heeft als mooi en zeer gevoelig.
 2. Aileen. Deze naam betekent ‘groene weide.’ Het is nauw verwant aan de mystieke elementen van de natuur, die goddelijke elementen voor de Grieken vertegenwoordigden.
 3. Briseida. Deze naam verwijst naar de mythische Trojaanse oorlog. Briseida was namelijk een mooie jonge dienaar van de goden.
 4. Chloë. Dit betekent ‘vruchtbare jonkvrouw’, en was daarom een van de meest vereerde namen in het oude Griekenland.
 5. Electra. Het betekent ‘helder’, en de vrouw die het bezit, schijnt met haar eigen licht.
 6. Gemina. Deze naam betekent ‘dubbel’, zoals in het sterrenbeeld van Tweelingen, iets wat heel diep geworteld is in de Griekse beschaving, zelfs vandaag nog.
 7. Harmonie. Deze naam spreekt voor zich en is een gekozen naam voor meisjes die van muziek houden.
 8. Iliana. Het betekent ‘licht’ en verwijst naar een gelukkig en helder individu.
 9. Karen. Het verwijst naar een vrouw die puurheid, goedheid en transparantie in de omgang inspireert.
 10. Madelia. Deze naam verwijst naar een hoge toren; mogelijk is het gerelateerd aan alle aspecten van defensie, zoals de muren van een stad.
 11. Natasha. Het zinspeelt op wedergeboorte, zowel van een nieuwe dag als van een nieuw wezen.
 12. Selena. Deze naam verwijst naar de maan. Het is gerelateerd aan de mystiek en het mysterie van de nacht.
 13. Xanthia. De betekenis ervan verwijst naar een vrouw met goudblond haar en beschrijft haar exotische schoonheid.
 14. Yalena. Deze naam verwijst naar een vrouw met de kracht en het vermogen om mannen te betoveren.
Een naam kan invloed hebben op de persoonlijkheid

Namen en persoonlijkheid

Veel van deze Griekse namen voor meisjes komen ook in Nederland voor en hebben geen typisch Griekse uitspraak. Dit komt omdat veel talen over de hele wereld afgeleid zijn van de Griekse taal.

De Grieken hadden tientallen goden en creëerden die aura van goddelijkheid tussen de elementen van de natuur en hun verbeeldingskracht; goden werden verondersteld menselijke gevoelens en eigenschappen te hebben.

Veel mensen geloven dat de persoonlijkheid van je dochter kan worden beïnvloed door wat haar naam betekent, wat een belangrijke stimulans is om namen van Griekse afkomst te kiezen.

Het is ook een goed idee om rekening te houden met mogelijke bijnamen en verkleinwoorden, zodat het geluid van de naam zijn schoonheid en aantrekkelijkheid behoudt. Bovendien moet je de toekomst van je dochter visualiseren en erop vertrouwen dat je dochter zich op haar gemak voelt met haar voornaam.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.