Unieke meisjesnamen en hun betekenis

Er zijn talloze opties wanneer je op zoek bent naar unieke meisjesnamen. In dit artikel geven we toekomstige ouders een lijst van 15 mogelijke namen met hun betekenis.
Unieke meisjesnamen en hun betekenis

Laatste update: 07 november, 2018

Er zijn allerlei unieke meisjesnamen die allesbehalve traditioneel te noemen zijn. Natuurlijk kunnen klassieke namen mooi en zelfs trendy zijn. Toch kiezen sommige ouders ook andere namen voor hun kinderen.

Iedereen weet dat identiteit zeer belangrijk is voor jonge meisjes. Wanneer je voor een unieke of ongewone naam kiest dan raden we je in elk geval aan om ook de betekenis op te zoeken.

In dit artikel zullen we enkele unieke meisjesnamen delen die toekomstige ouders kunnen overwegen. Bovendien zullen we een beetje informatie geven over de oorsprong van deze namen.

Ideeën voor unieke meisjesnamen

Amaya

Deze naam is afkomstig van het Baskenland in Spanje. De betekenis is niet helemaal bekend. Sommige mensen menen dat het ‘einde’ betekent. Anderen zijn er dan weer van overtuigd dat het ‘begeerd meisje’ betekent.

Aylin 

De inheemse cultuur van Zuid-Amerika heeft enorm veel te bieden. Aylin is een inheemse naam die ‘transparant’ of ‘helder’ betekent. De naam komt zeer vaak voor in Chili en Argentinië.

Ainhoa

Dit is nog een naam uit het Baskenland. Er bestaat een dorpje met deze naam. In dit dorpje staat een historische afbeelding van de maagd Maria. Zeer veel Baskische vrouwen krijgen de naam Ainhoa.

Adara

Dit is een perfecte keuze voor mensen die de zuiverheid van hun dochter wensen te benadrukken. De naam is van Hebreeuwse oorsprong en betekent ‘maagd’ of ‘meisje’. Er bestaat ook een ster die deze naam heeft gekregen.

Cassandra

Dit is een perfecte naam voor ouders die dol zijn op namen met karakter. In het oude Griekenland betekende deze naam ‘zuster van mannen’. Koning Priamus, de laatste koning van Troje, noemde zijn dochter Cassandra. Deze naam heeft ook talrijke mythologische connotaties.

Kendra

Dit is een prachtige Angelsaksische naam. Het is afgeleid van de voornaam Kendrick. In het Deens betekent het ‘hoge heuvel’.

Unieke meisjesnamen: meisje in tuin

Namen met verschillende betekenissen

Melania

Melania is een ideale naam voor ouders die de lieftalligheid van hun dochter wensen te benadrukken. Het refereert naar de zoetheid van honing en is afkomstig uit het oude Griekenland.

Minerva

Dit is de naam van de Romeinse godin van de wijsheid. Het Griekse equivalent voor deze godin is Athena. Vooral ouders die houden van mythologie zullen deze naam op prijs stellen. Het verwijst immers naar één van de belangrijkste goden uit de oudheid.

Mireya

Deze Catalaanse naam betekent ‘mooi’. Sommige mensen interpreteren het als ‘begeerbaar’. Het is afkomstig van het Latijnse woord mirus, wat schoonheid betekent.

Identiteit is zeer belangrijk voor jonge meisjes. Wanneer je voor een unieke of ongewone naam kiest dan raden we je in elk geval aan om ook de betekenis op te zoeken.

Sinfonia 

Deze naam wordt aanbevolen voor muziekliefhebbers. Het betekent symfonie, dus muziek die door een orkest wordt gespeeld. De naam roept complexiteit, sierlijkheid en artistieke schoonheid op.

Paulina

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is Paulina niet afgeleid van Paula. De naam is verwant aan de christelijke apostel Paulus. Paulina betekent ‘klein met grootsheid’.

Namen van Griekse en Arabische oorsprong

Uxia

Dit is een nogal extravagante naam, maar de betekenis zal elke ouder weten te bekoren. Uxia betekent ‘goed geboren‘ in het oud-Grieks. Dus als je een goede fysieke en mentale gezondheid wenst voor je dochter dan is deze naam een uitstekende keuze.

Xenia 

Deze eigenaardige maar elegante naam is afkomstig uit het oude Griekenland. Xenia betekent ‘gastvrijheid’. Het kan ook gebruikt worden als synoniem voor ‘solidariteit’. Deze naam komt vaak voor in Spanje en Rusland.

Unieke meisjesnamen: meisje op schommel

Yelina

Het klinkt misschien niet zo, maar ook deze naam is van Griekse oorsprong. Het betekent ‘zij die straalt zoals de zon’. Je hoort deze naam vaak in Zuid-Amerikaanse landen.

Zenda 

Deze naam is van Arabische oorsprong en betekent ‘heilig vrouwelijk’. Sommige mensen beweren echter dat het naar het woord voor ‘leven’ refereert. Zenda is een uitstekende keuze wanneer je voorkeur uitgaat naar een naam met spirituele en transcendentale connotaties.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van unieke meisjesnamen die zowel mooie als positieve betekenissen hebben.

Iedereen wenst uiteraard dat de naam van zijn of haar dochter grootsheid oproept. Veel ouders verkiezen ook namen met een spirituele betekenis.  It might interest you...

Trendy namen voor meisjes
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Trendy namen voor meisjes

Er zijn bepaalde trendy namen voor meisjes die over de hele wereld steeds populairder worden. Hoewel deze trendy namen steeds beter zichtbaar worde...