5 mooie waarheden over het hebben van dochters

5 mooie waarheden over het hebben van dochters
Ana Couñago

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Het hebben van dochters is een grote zegen, net zoals wanneer een moeder een zoon ter wereld brengt. Zowel jongens als meisjes hebben hun persoonlijke en karakteristieke eigenschappen die hen onderscheiden.

Het hebben van dochters brengt echter bepaalde zeer speciale en mooie waarheden met zich mee, die elke moeder op een bepaald moment ervaart.

Het hebben van dochters: 5 mooie en normale situaties

Ongetwijfeld zijn er bepaalde verschillen tussen jongens en meisjes. Als je een dochter hebt dan kan je je waarschijnlijk identificeren met de hieronder genoemde situaties. Je kan zelfs een glimlach om je lippen krijgen als je denkt aan alle anekdotes die elke dag met je dochter gebeuren.

De hele dag een spreker aan je zijde

Heb je geen zoete stem die ‘s morgens,’ s middags en ‘s avonds in je oor neuriet? Het hebben van dochters betekent genieten van eindeloze gesprekken en altijd een nieuw gespreksonderwerp vinden.

Moeders houden ervan om naar hun dochters te luisteren, om te zien hoe ze zich uiten en horen over hun problemen en vreugde. Dit heeft zelfs als je je dat niet realiseert, waarde in de ontwikkeling van de emoties en de communicatievaardigheden van je dochter.

Moeder en dochter maken plezier

De uitdaging om een persoonlijke stylist te worden

Accepteer het: haar haar is een conflict dat eeuwig kan duren. Kinderen proberen bijvoorbeeld hun paardestaart eruit te halen of ze laten hun haarband zitten totdat ze thuis zijn.

Met het verstrijken van de tijd verschijnen er tranen wanneer het haar in de klit raakt. Niet te vergeten: de toestanden van kauwgum in lang haar.

Moet je het haar vast maken of los laten hangen? Kort of lang? Haar is het eeuwige gevecht in de kinderjaren tussen moeders en dochters.

De vele worstelingen om kleding

Als moeders kunnen we niet anders dan bezwijken voor de charme van meisjeskleren. We kopen een eindeloos aanbod van kledingstukken, die ze echter misschien nooit zullen gebruiken.

Wie kan dat minivestje of die bloemenjurk weerstaan? Meisjes gaan echter snel op zoek naar onafhankelijkheid in hun kledingkast. Kleding en make-up worden onderdeel van hun persoonlijke stijl.

Het doorbreken van stereotypen

Het hebben van dochters betekent het blootleggen van de gemeenschappelijke mythe van het kalme, stille en serene meisje. Wie zei dat meisjes niet moedig, onbevreesd, snel, sterk, dapper en actief kunnen zijn? Bezoek echter een huis met een dochter en het tegenovergestelde wordt bewezen.

Een haat-liefde relatie

Haar band met jou is waarschijnlijk op en neer gaand. De magische band die je verenigt, beweegt vaak constant op een ambivalente manier. Je dochter kan echter op een dag die pijnlijke woorden zeggen: “Ik haat je.”

Maak je geen zorgen. Gelukkig is het slechts een fase en duurt het niet voor altijd. Meisjes weten hoe ze moeten laten zien wanneer ze van streek zijn. Uiteindelijk zul je de genegenheid en liefde die je voor elkaar hebt winnen.

Moeder speelt met dochter

Het hebben van dochters: een wonder en een zegen

Dochters hebben is eerst een wonder en dan een zegen. Het is een geluk die een unieke ervaring met zich meebrengt.

Het is een kans om:

  • onze jeugd opnieuw te beleven
  • spelletjes te spelen
  • liedjes te zingen
  • de kleding van onze kindertijd terug te zien

Het hebben van een dochter is  ook genieten van alles wat we in het verleden hebben achtergelaten.

Het moederschap is getint met zachtheid en tederheid. Moeder zijn is begrijpen met liefde en genegenheid: een rolmodel zijn voor iemand die in je voetsporen treedt.

Het is leren over vertrouwen en vriendschap, delen en het bewaren van geheimen. Om altijd bij iemand te zijn, in zowel goede als in slechte tijden. Het is haar hand vasthouden wanneer ze het nodig heeft en ook haar dingen alleen te laten doen.

Je begrijpt hun tranen en teleurstellingen beter dan iemand anders en je hebt het voordeel om precies te weten wat je kunt zeggen of doen om deze wonden te helen.

Het hebben van dochters betekent hardop lachen in bepaalde situaties en vooral om blij te zijn met elke belangrijke stap. Het hebben van een dochter is je betere helft terugvinden en te weten dat het voor eeuwig is.

“Als een kind gelukkig is, is er een moeder die de lucht aanraakt.”

Wellicht ook interessant voor jou
11 dingen om met je dochter te doen gedurende haar hele leven
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
11 dingen om met je dochter te doen gedurende haar hele leven

Hier zijn elf dingen die we je aanbevelen om met je dochter te doen gedurende haar leven, zodat jullie een goede band behouden en in de toekomst op...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.