5 belangrijke veranderingen tussen de 10 en 12 jaar

Tussen de 10 en 12 jaar is er sprake van constante groei en verandering. Ontdek in dit artikel wat er op deze leeftijd gebeurt!
5 belangrijke veranderingen tussen de 10 en 12 jaar
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud zijn gaan zij richting de puberteit. Dit betekent dat ze opgroeien en zich beginnen te ontwikkelen tot volwassenen. Dit is een complex pad vol belangrijke veranderingen, zowel op cognitief als fysiek, sociaal en emotioneel niveau.

Wil je meer weten over de veranderingen die tijdens deze periode plaatsvinden? Lees dit artikel dan vooral verder!

5 belangrijke veranderingen tussen de 10 en 12 jaar

Jongen en meisje

1. Kinderen gaan anders met hun leeftijdsgenoten om

Tijdens de kindertijd zijn vrienden belangrijk om mee te spelen, maar vanaf het tiende levensjaar worden relaties met leeftijdsgenoten complexer.

Kinderen tussen de 10 en 12 jaar wisselen vaak van vrienden, omdat ze een groep proberen te creëren die ze vertrouwen. Ze moeten mensen vinden waarmee ze zich kunnen identificeren en waar ze hun ideeën, interesses en hobby’s mee kunnen delen. In feite wordt de vriendengroep van het kind op deze leeftijd een bron van steun. Hierdoor kan het gezin soms op de tweede plaats komen te staan.

2. Kinderen tussen de 10 en 12 jaar willen onafhankelijkheid

Op 10-jarige leeftijd zijn kinderen over het algemeen zelfstandig genoeg om thuis en op school verantwoordelijkheden en taken uit te voeren. Ze hebben echter nog wel de toezicht van ouders of leerkrachten nodig.

Maar tegen de tijd dat ze 12 zijn, voelen kinderen zich volwassener en willen ze steeds onafhankelijker zijn. Dit betekent dat ze hun eigen beslissingen willen nemen en dingen alleen willen doen, zonder dat ze zich gecontroleerd voelen door volwassenen.

3. Ze ervaren lichamelijke veranderingen

Tussen de 10 en 12 jarige leeftijd vinden ongetwijfeld grote fysieke veranderingen en ontwikkelingen plaats. Hun lichamen worden dan ook langzamerhand veranderd van lichamen van jongens en meisjes tot lichamen van mannen en vrouwen.

De meest opvallende veranderingen die op deze leeftijd plaatsvinden zijn onder andere:

  • De borsten van meisjes zullen beginnen te groeien
  • Rond de 12-jarige leeftijd kan de eerste menstruatie optreden
  • De grootte van de penis en testikels van een jongen neemt toe
  • Er zijn veranderingen in de klank en toon van de stem
  • Er groeit schaamhaar, gezichtshaar en okselhaar
  • De huid wordt vettiger
  • Er zijn duidelijke veranderingen in gewicht, grootte en lengte
  • De kinderen zullen meer gaan zweten en krijgen een duidelijkere lichaamsgeur

4. Ze beginnen hun eigen identiteit en persoonlijkheid te ontwikkelen

Een andere opmerkelijke verandering die optreedt tussen de leeftijd van 10 en 12, is dat kinderen proberen een eigen identiteit en persoonlijkheid te ontwikkelen. Ze gaan onder andere op zoek naar een stijl die hun definieert. Hiervoor beginnen zij hun omgeving te verkennen en te experimenteren. Ze proberen verschillende opties uit, afhankelijk van hun smaak, hobby’s, interesses, ervaringen, gedachten, etc.

Bovendien zijn ze in deze periode meer bezig met hun zelfbeeld en met op zichzelf reflecteren, en daardoor ook hun zelfvertrouwen.

5. Ze denken meer na over hun moralen

Tot de leeftijd van 10 jaar denken de meeste kinderen niet na over waarom ze de dingen doen die ze doen. Over het algemeen volgen ze de regels die door volwassenen worden opgelegd, omdat ze accepteren dat ze zich eraan moeten houden.

Een meisje van 12

Dit verandert echter allemaal rond de 12-jarige leeftijd. Kinderen beginnen te leren reflecteren, discussiëren en onderhandelen over regels met anderen. Hierdoor zullen ze zich er sneller aan houden, omdat ze de afgesproken overeenkomst respecteren, aangezien deze niet gedicteerd wordt door een ‘autoriteit’.

Bovendien beginnen ze gedurende deze tijd het vermogen te ontwikkelen om onderscheid te maken tussen de goede en slechte aspecten van hun gedrag. Als gevolg gaan ze ook meer rekening houden met de gevolgen van hun gedrag.

“Moeder natuur is geweldig. Ze geeft ons twaalf jaar om de liefde voor onze kinderen te ontwikkelen voordat ze tieners worden.”
– William Galvin –

Een overzicht van de ontwikkelingen van kinderen tussen de 10 en 12 jaar

Kortom, er doen zich veel veranderingen voor wanneer jongens en meisjes tussen de 10 en 12 jaar oud zijn, vooral lichamelijk en mentaal. Al deze veranderingen zijn niet makkelijk te accepteren, waardoor dit een erg moeilijke ontwikkelingstijd kan zijn.

Bovendien kan het ook grote gevolgen hebben voor ouders. Zij moeten namelijk accepteren dat ze opeens geen kind meer in huis hebben, maar een kleine volwassene die aan zijn eigen leven en identiteit wil werken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Educación Navarra (s.f.). Bloque II: Etapas Desarrollo Evolutivo (11-14 años). Navarra: Escuela de familia moderna.
  • Fernández, M.A., Idoate, J. L., Izal, M.C. y Labarta, I. (2007). Desarrollo de conductas responsables de 3 a 12 años. Gobierno de Navarra: Departamento de Educación y Cultura.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.