Basistips voor de verzorging van je borsten

Basistips voor de verzorging van je borsten
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 27 juni, 2019

In dit artikel geven we je enkele basistips om in gedachten te houden voor de verzorging van je borsten. Borsten zijn een zeer gevoelig onderdeel van het lichaam van een vrouw. Experts raden aan om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit om de lichamelijke en esthetische gezondheid op dit vlak te behouden.

De verzorging van je borsten is iets dat iedere vrouw prioriteit zou moeten geven.  Zowel tijdens de adolescentie, voor en na de zwangerschap, als tijdens de borstvoedingsperiode en gedurende je hele volwassen leven. Het is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je lichaam.

Er zijn vele alledaagse dingen die je kan doen voor het verzorgen van je borsten. Bovendien is het belangrijk om te weten hoe je ziektes in de toekomst voorkomt.

De voordelen van basis verzorging van je borsten

Ofschoon onze borsten vaak bedekt zijn, in tegenstelling tot ons gezicht of handen, wil dit niet zeggen dat ze geen speciale aandacht verdienen.

Er zijn vele dagelijkse dingen die we kunnen doen om onze borsten gezond te houden. 

Een reeks dagelijkse gewoontes uitvoeren van jongs af aan (zelfs vanaf adolescentie) kan bijdragen tot het verminderen van enkele dingen.  Bijvoorbeeld striae, verslapping of belangrijkere aandoeningen zoals borstontsteking (mastitis).

Logischerwijze helpen de oefeningen ook om de spanning en stevigheid in de borstspier te behouden. Ook bestrijdt dit ook de effecten van de zwaartekracht in de loop der jaren.

Op het vlak van gezondheid spreekt het voor zich dat de tijdige opsporing van een aandoening in de borsten fundamenteel is voor zijn behandeling en genezing. 

Verzorging van je borsten door sport

Wat kan de gezondheid van je borsten beïnvloeden?

Borsten kunnen worden getroffen door zowel hormonale stoornissen als lichamelijke blessures of bulten. Ook stress, veranderingen in gewicht of andere fysiologische problemen kunnen de gezondheid beïnvloeden. Een constante of zeer intense blootstelling aan de zon heeft ook een negatieve invloed op je borsten. 

Bovendien zijn de zwangerschap en borstvoeding wezenlijke periodes waarin de borsten een belangrijke rol spelen. Bij de laatstgenoemden komen striemen en pijn vaak voor.

Basistips voor de verzorging van je borsten

1. Zonnebrandcrème

Gebruik zonnecrème telkens je jezelf blootstelt aan de zon. Borsten zijn erg gevoelig en kunnen beschadigd raken bij langdurige blootstelling aan de zon.

2. Zeep

Specialisten raden aan om tijdens de zwangerschap geen zeep te gebruiken. Dit onderdrukt namelijk de natuurlijke hydratatie. Gebruik liever crèmes. Breng de crème tweemaal daags aan zodat je borsten voldoende gehydrateerd blijven.

3. Houding

Probeer de beste houding te vinden om borstvoeding te geven aan je baby. Zo werkt het beter voor hem en is het minder pijnlijk voor jou.

4. Voorkeur

Vermijd dat je baby een voorkeur ontwikkelt voor één van je borsten. De voorkeur om slechts aan één kant te voeden komt voor bij veel baby’s. Eén van je borsten zal pijnlijk, geïrriteerd en minder stevig aanvoelen dan de andere, die nooit leeg raakt.

5. Voeding

Volg een uitgebalanceerd dieet. Een dieet heeft invloed op alle organen die er voor zorgen dat ons lichaam correct functioneert. Uiteraard vormen je borsten hierop geen uitzondering. Probeer groenten en fruit in je dieet te integreren en vermijd junkfood. Wat heeft voeding te maken met de gezondheid van je borsten? Heel simpel: je moet collageen vervangen. Collageen is een eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam. Het zorgt ook voor de regeneratie van weefsels en de elasticiteit van de huid. Bovendien verhoogt de hoeveelheid vetweefsel wanneer je aankomt en dit is nadelig voor je gezondheid.

6. BH

Draag een goede beha. Deze moet comfortabel en zacht zijn (liefst katoen) en een goede bloedcirculatie bevorderen. 

Verzorging van je borsten: draag een goede bh

7. Beweging

Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol in zowel het onderhouden van spierweefsel als in het welzijn van iedere mens.

8. Verzorging

Gebruik ijzerhard (verbena). Het heeft antioxiderende en verkwikkende eigenschappen die onze cellen beschermen, onze bloedsomloop activeren en onze huid revitaliseren. Samen met de reinigende werking van witte wijnazijn en het hernieuwend effect hiervan op de huid, kunnen we grotendeels de verslapping van onze borsten tegengaan. Mits we dit combineren met een dagelijkse massage.

9. Zelfcontrole

Onderzoek je borsten. Naast de basisverzorging voor je borsten die we eerder noemden, kun je het beste een maandelijks onderzoek doen. Mits correct uitgevoerd, kan dit je helpen bij het opsporen van mogelijke borstkanker in een vroeg stadium.

Aarzel niet om deze tips voor de verzorging van je borsten van jongs af aan ook aan je dochter aan te leren . Zodoende kan zij ook zorgen voor elk deel van haar lichaam, inclusief intieme en gevoelige delen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.