Alteraties in de menstruatiecyclus tijdens de adolescentie

Het komt vaak voor dat er zich veranderingen voordoen in de menstruatiecyclus. Dit is wordt niet als gevaarlijk beschouwd. Je moet echter toch contact opnemen met de gynaecoloog om zeker te weten dat je geen last hebt van gerelateerde gezondheidsproblemen. 
Alteraties in de menstruatiecyclus tijdens de adolescentie
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer een meisje voor het eerst menstrueert, heeft ze vaak een onregelmatige cyclus. Dit komt doordat haar lichaam nog moet wennen aan deze nieuwe fase. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over veranderingen in de menstruatiecyclus tijdens de adolescentie. 

Is het normaal om een onregelmatige menstruatiecyclus te hebben?

Veel vrouwen gaan naar de gynaecoloog omdat ze onregelmatig ongesteld worden. In de meeste gevallen is dit echter geen teken van een gezondheidsprobleem of ziekte.

Een menstruatie duurt tussen de drie tot 8 dagen, met een gemiddelde van 5 dagen. De tijd tussen elke menstruatiecyclus is 28 dagen. Echter maar 15% van de volwassen vrouwen hebben een regelmatige menstruatiecyclus.

De menstruatiecyclus van een vrouw is onregelmatig wanneer ze niet elke 28 dagen ongesteld is, als het maar één dag of meer dan zeven dagen duurt, wanneer ze een hele maand of langer niet ongesteld wordt of wanneer ze meerdere keren in één maand ongesteld is.

Een onregelmatige menstruatiecyclus kan veroorzaakt worden door:

  • bloedarmoede
  • hormonale problemen
  • stress
  • extreem gewichtsverlies
  • eetstoornissen
  • een bevalling
  • een ernstige ziekte zoals baarmoederhalskanker

Ook kan het veroorzaakt worden door organische letsels, aandoeningen van de geslachtsorganen of endocriene ziekten. Daarnaast kunnen vrouwen vóór de overgang last hebben van alteraties in de menstruatiecyclus.

Ga naar je gynaecoloog wanneer je je zorgen maakt. Hij of zij zal een aantal testen voorstellen om erachter te komen of de alteratie schadelijk is of niet. Je kan je gynaecoloog ook vragen stellen over de hoeveelheid bloed die je verliest.

Pijn in de buik tijdens de menstruatie

Je bloedverlies is abnormaal wanneer je meer dan acht maandverbanden of tampons per dag nodig hebt. Dit kan namelijk bloedarmoede veroorzaken.

Komen alteraties vaak voor tijdens de adolescentie?

Het antwoord is een volmondig ja. Een puber kan bijvoorbeeld elke twee maanden of twee keer per maand ongesteld worden of een aantal maanden last hebben van amenorroe (de afwezigheid van een menstruatieperiode) zonder zwanger te zijn.

Haar menstruatie kan ook tussen de twee dagen en een week duren. De eerste ongesteldheid is vaak onregelmatig, maar in de meeste gevallen wordt het regelmatiger in het eerste of tweede jaar. Het kan echter ook de rest van haar leven onregelmatig blijven.

Wat heeft invloed op de menstruatiecyclus van een puber?

De menstruatiecyclus van een puber wordt beïnvloed door de ontwikkeling waar ze doorheen gaat en haar algemene groei. Daarom komt een onregelmatige ongesteldheid vaker voor dan de meeste mensen denken.

Daarnaast kunnen we het feit dat het hormoonniveau veel schommelt niet negeren. Dit beïnvloedt direct de frequentie en duur van de menstruatie en het bloedverlies.

Bepaalde gewoontes kunnen ook voor alteraties in de menstruatiecyclus tijdens de adolescentie zorgen. Bij deze fase komen dus veel veranderingen kijken. Deze veranderingen worden soms ook vergezeld met ongezonde gewoontes. 

Als een puber bijvoorbeeld heel veel sport, zich aan een streng dieet houdt, dieetpillen neemt, drugs gebruikt, depressief of constant gestrest is, zal ze last kunnen krijgen van alteraties in de menstruatiecyclus.

Iemand kan niet weten wanneer een onregelmatige menstruatiecyclus regelmatig wordt (als die dat ooit wordt).

Vrouwen hebben ongeveer tot hun twintigste levensjaar een onregelmatige cyclus. In deze fase is amenorroe normaal omdat het lichaam en de hormonen van de vrouw veranderen zodat ze moeder kan worden.

Eén ding waar rekening mee gehouden moet worden is de duur en hevigheid van de ongesteldheid, maar ook de symptomen tijdens en na deze periode.

 Conclusie

Onregelmatige ongesteldheid

Aangezien het normaal is dat de menstruatiecyclus onregelmatig is tijdens de eerste jaren, hoef je je geen zorgen te maken. Het is echter altijd een goed idee om naar je gynaecoloog te gaan wanneer je je druk maakt, vooral wanneer je last hebt van:

  • hevige pijn in je onderbuik en rug
  • zwakheid
  • duizeligheid
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • erge kramp
  • overmatig zweten tijdens je ongesteldheid.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Serret Montoya, J., Hernández Cabezza, A., Mendoza Rojas, O., Cárdenas Navarrete, R., Ángel, M., & Keever, V. (2012). Alteraciones menstruales en adolescentes. Bol Med Hosp Infant Mex.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.