Gezondheidsproblemen bij premature baby's

Te vroeg geboren baby's hebben extra zorg nodig, omdat ze nog niet volgroeid zijn. Om deze reden kunnen ze dus problemen hebben die hun gezondheid op zowel de korte, als de lange termijn aantast.
Gezondheidsproblemen bij premature baby's

Laatste update: 02 november, 2018

Gezondheidsproblemen bij premature baby’s komen vaker voor dan bij baby’s die de volle draagtijd in de baarmoeder blijven. Geboren worden voor de 37ste week van de zwangerschap kan voor problemen zorgen.

Een vroeggeboorte kan door veel oorzaken gebeuren, zoals een infectie, stress, een ongeluk, een grote klap of alcohol drinken.

Hieronder zullen we een lijst van gezondheidsproblemen bij premature baby’s geven die zich vaak voordoen.

Gezondheidsproblemen bij premature baby’s

In deze gevallen zijn de grootste problemen verbonden aan het brein en de longen van de baby. Dit zijn de meest frequente complicaties:

1. Complicaties met ademhaling:

Hyaliene membranenziekte

Hyaliene membranenziekte is een aandoening bij pasgeboren baby’s, en vooral te vroeg geboren baby’s. Het komt meestal tot uiting als benauwdheid (dyspneu) en blauwe verkleuring van de huid en slijmvliezen (cyanose).

Deze ziekte kan uitgroeien tot bronchopulmonale dysplasie, dat is een chronische longziekte. Daarbij leidt het tot fibrose in de longen van het kind, waardoor benauwdheid optreedt.

Patent ductus arteriosus

Dit is een hartafwijking die voor problemen met de ademhaling zorgt bij te vroeg geboren baby’s. De ductusarteriosus is een shunt tussen de longslagader en de aorta. Alle pasgeboren baby’s hebben het, maar het verdwijnt vrij snel.

Normaal gesproken sluit deze shunt zich vanzelf tijdens de eerste uren van het leven. Bij een aantal premature baby’s kan dit langer open blijven, wat leidt tot problemen met ademen.

Gezondheidsproblemen bij premature baby's

Apneu

Dit is een term dat een ademstilstand van meer dan 20 seconden bij baby’s beschrijft. Alle baby’s kunnen dit probleem hebben, maar het komt vaker voor bij baby’s die te vroeg geboren zijn.

Er kan een verminderde hartslag optreden na apneu. Als de ademhaling vertraagt, neemt de hartslag ook af.

Baby’s zijn de knoppen van het leven, klaar om te bloeien als een bloem om de mensheid te verversen.

–Debasish Mridha–

2. Complicaties met spijsvertering

Premature baby’s hebben moeite met zuigen en slikken, en soms kunnen ze dit helemaal. In deze gevallen kan het spijsverteringsstelsel de voedingsstoffen die de baby nodig heeft dus niet verwerken.

Goede voeding is echter onmisbaar voor het kindje om gezond te groeien en zijn lichaam voldoende aan te sterken.

Een te vroeg geboren pasgeborene kan een spijsverteringsstoornis hebben. Necrotiserende enterocolitis is de meest frequente noodsituatie bij pasgeboren baby’s. Het is een spijsverteringsstoornis dat verbonden is aan onvolgroeidheid en zwakheid.

3. Neurologische complicaties

Het is tijdens de laatste maanden van de zwangerschap dat het brein zich het meest ontwikkelt. Als een baby te vroeg geboren wordt, kunnen er complicaties zijn zoals ventriculaire bloeding en periventriculaire leucomalacie.

Intraventriculaire bloeding is een van de zorgelijkste gezondheidsproblemen bij premature baby’s. Deze bloeding gebeurt omdat de hersenen nog niet volgroeid zijn en daardoor kunnen zwakke aderen gemakkelijk breken.

In het ergste geval kan het grote problemen en zelfs de dood veroorzaken. Dit gebeurt bij een derde van de premature baby’s die ermee te maken krijgen.

Gezondheidsproblemen bij premature baby's

Periventriculaire leucomalacie is een soort hersenbeschadiging. In dit geval is het hersenweefsel beschadigd en het kan ook de zenuwcellen die de bewegingen van de baby regelen aantasten. Dit kan leiden tot motorische beperkingen zoals cerebrale palese.

4. Complicaties verbonden aan de lever

Als een baby wordt geboren, ook al is het op het juiste tijdstip, breekt de lever rode bloedcellen af. Deze afbraak geeft een geel pigment vrij dat bilirubine heet. Het probleem is dat het op gaat hopen als de lever van een baby het niet aan kan. Dit wordt geelzucht genoemd.

Onthoud dat de intensiteit van ban baby’s kan verschillen. Het bilirubine-overschot zal meestal door de ontlasting afgestoten worden en ook door de huid van de baby, waardoor hij een gele kleur krijgt.

Door deze mogelijke problemen zijn moeders van te vroeg geboren baby’s dus vaak bezorgd en gestrest.

Je moet echter wel bedenken, dat door de vooruitgang in de geneeskunde deze problemen bij te vroeg geboren baby’s minder dreigend worden, en veel premature baby’s hebben een goede gezondheid. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.