Wat is vaginale adenosis en hoe behandel je het?

Vaginale adenosis moet op tijd behandeld worden, zelfs als het goedaardig is, om ongemak op de lange termijn te voorkomen.
Wat is vaginale adenosis en hoe behandel je het?

Laatste update: 11 april, 2019

Vaginale adenosis komt bij 0.3 op de 100.000 vrouwen voor. In deze gevallen hebben patiënten klierweefsel dat de slijmvliezen bij de vagina bedekt. Dit weefsel heet epitheel en heeft een cilindrische vorm in de vagina.

Om te begrijpen waarom het bestaan van dit weefsel in de slijmvliezen van de vagina een aandoening is, moeten we rekening houden met een aantal details. Als eerste, de vagina is een een uniek orgaan met spieren en membranen. Het is cilindervormig en is ongeveer 9 centimeter lang.

De vagina bevindt zich tussen het rectum en de urineblaas en strekt zich van de baarmoeder naar de vulva. De wanden bestaan uit verschillende lagen, die variëren afhankelijk van de hormonale staat van de vrouw. Ze hebben een enorme elasticiteit.

De binnenkant van de vagina bestaat uit ruwe slijmvliezen met karakteristieke dwarse rimpels.

Dit betekent dat het epitheel of weefsel dat gevormd wordt in de wanden van de vagina oppervlakkig of juist diep ligt en zich zelfs uitbreidt tot de vulva wanneer je het niet op tijd behandelt. Vaginale adenosis is goedaardig, maar kan veranderen in een soort carcinoom wanneer je het niet op tijd behandelt.

Pijn in de vagina

Soorten vaginale adenosis

Er zijn twee soorten van deze aandoening. Beide kunnen natuurlijk verschijnen of zijn veroorzaakt door een hormonale behandeling.

  • Spontaan of natuurlijk: Dit type komt heel weinig voor bij volwassen vrouwen die de anticonceptiepil slikken. Volgens onderzoek was Diethylstilbestrol, dat tussen 1940 en 1978 specifiek gebruikt werd om de kans op miskramen te verminderen, een oorzaak van vaginale adenosis.
  • Geïnduceerd of geprovoceerd: In deze gevallen moet er aandacht besteed worden aan de relatie met adenocarcinoom of klierkanker. Er is namelijk bewijs dat dit type vaginale adenosis voor kan komen bij vrouwen die in contact zijn gekomen met het humaan papillomavirus en moeten een operatie ondergaan om de wratten die gevormd zijn door het virus te verwijderen.

Symptomen van vaginale adenosis

1. Pijn in de vagina

Er komt pijn voor die vergelijkbaar is met de krampen die zich voordoen voordat je ongesteld wordt. Daarnaast voel je veel druk op de zijkanten van de vagina. Dit is zonder twijfel het vervelendste symptoom in het dagelijkse leven van een patiënt.

2. Vaginale afscheiding

Het gaat hier bijvoorbeeld om een grote hoeveelheid vaginale afscheiding of slijm. Dit slijm heeft een gelatineachtige textuur en is licht van kleur.

Hoewel het niet stinkt, is het erg oncomfortabel. Het kan verward worden met de vaginale afscheiding die geproduceerd wordt bij candidose.

3. Pijn tijdens seksuele gemeenschap

Wanneer een vrouw met vaginale adenosis seks heeft, kan het erg pijnlijk zijn. Het is belangrijk om seksueel contact te vermijden terwijl je last hebt van deze aandoening. Deze aandoening is echter niet besmettelijk.

4. Bloedingen tussen ongesteldheden

Het is niet normaal als je bloedt terwijl je niet ongesteld bent, dus dit is een teken dat er iets niet goed is.

Maak een afspraak bij de dokter

Behandeling van vaginale adenosis

Het wordt meestal aanbevolen om 50% trichloorazijnzuur te gebruiken. Dit type behandeling is minder pijnlijk dan bevriezing of een chirurgische ingreep, maar kan geen interne of diepe vaginale verwondingen behandelen.

Een andere behandeling die vaak gebruikt wordt is bijvoorbeeld een diathermische excisie. Bij deze procedure gaat er hoogfrequente elektriciteit door een dunne draad die gevormd is als een lus. Dit instrument zorgt ervoor dat het aangedane gebied van de vagina zeer precies weggehaald kan worden.

Dit is één van de minder pijnlijke procedures die ervoor zorgen dat de abnormale epitheel verwijdert kan worden zodat een deskundige het kan onderzoeken.

Ook kan je ervoor kiezen om weefsel te laten verwijderen met een koolstofdioxidelaser. Het wordt gebruikt omdat het op een golflengte werkt die zeer goed wordt opgenomen door water en daarom dus ook door levende weefsels.

Je moet vaginale adenosis zo snel mogelijk behandelen, ook wanneer het goedaardig is, zodat je ongemak op lange termijn kan voorkomen.

Om het te voorkomen is het belangrijk om naar alle check-ups met je gynaecoloog te gaan. Daarnaast kan je met je dokter bespreken welke anticonceptie het best voor je is, indien je deze nodig hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.