Disfunctionele menorragie: symptomen en behandelingen

5 maart 2019
Als je tijdens de menstruatie of buiten je cyclus zware vaginale bloedingen hebt, dan kun je functionele menorragie hebben. In dit artikel beschrijven we de oorzaken van deze aandoening.

Disfunctionele menorragie is een aandoening in het vrouwelijk lichaam die voornamelijk samenhangt met hormonale veranderingen. Deze kunnen vervolgens overvloedige vaginale bloedingen veroorzaken, die vergezeld gaan met hevige buikpijn en zwakte.

Deze aandoening wordt in de meeste gevallen dus geassocieerd met hormonale problemen. Het is echter ook gekoppeld aan gevallen van bijvoorbeeld: drugsvergiftiging, abortus, zwangere vrouwen met placenta previa en vele andere aandoeningen. Hierna zullen we meer details over dit probleem uitleggen.

Wat is disfunctionele menorragie?

Er zijn twee soorten aandoeningen die we menorragie noemen. De ene wordt organische menorragie genoemd en de tweede wordt disfunctionele menorragie genoemd.

Organische menorragie wordt veroorzaakt door:

 • genitale infecties
 • fibromen
 • ontsteking van de baarmoederhals
 • tumoren
 • endometriose
 • vaginitis
 • poliepen

Disfunctionele menorragie daarentegen, is meer direct geassocieerd met hormonale problemen. Het kan te wijten zijn aan bijvoorbeeld:

 • abortussen
 • veranderingen als gevolg van hormonale therapieën met medicijnen
 • stofwisselingsproblemen
 • placenta praevia

Het is een aandoening die vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft en het komt ook vrij vaak voor. Het vormt geen ernstig gezondheidsrisico, behalve in gevallen waarin bloedverlies gepaard gaat met kankerachtige tumoren.

Symptomen van disfunctionele menorragie

De symptomen van functionele menorragie worden geassocieerd met ernstige buikpijn en zware bloedingen die zeven of acht dagen aanhouden. Men schat dat het bloedverlies per dag rond de 100 milliliter kan zijn.

Een vrouw die aan deze aandoening lijdt, lijdt aan constante zwakte, bloedarmoede en ijzertekort.

Symptomen van disfunctionele menorragie

Het bloeden veroorzaakt door functionele menorragie komt niet noodzakelijkerwijs overeen met de periode van de menstruatie. Het is mogelijk dat deze bloeding optreedt op verschillende dagen, hetzij vanwege de progressie van de cyclus die wordt veroorzaakt door hormonale behandelingen of omdat de bloeding geen directe manifestatie van de menstruatie zijn.

Behandeling voor disfunctionele menorragie

Er zijn verschillende aanbevolen behandelingen voor disfunctionele menorragie, die afhankelijk zijn van de oorzaken van de bloeding.

 • Opschorting van medicijnen: De eenvoudigste en meest directe behandeling is gekoppeld aan een bloeding door het gebruik van medicijnen voor hormonale regulatie. In deze gevallen zou het stoppen met het medicijn er nameijk voor moeten zorgen dat het bloeden stopt of in ieder geval dat de bloedstroom aanzienlijk vermindert.
 • Absolute rust: Dit wordt aanbevolen als de oorzaken van de bloeding verband houden met zwangerschappen met een hoog risico wanneer de foetus dreigt te worden geaborteerd of als de moeder placenta praevia heeft.
 • Anovulatoir: Voor zeer jonge vrouwen die deze aandoening hebben, wordt inname van 10 gram progestagenen aanbevolen. Dit staat bekend als medroxyprogesteronacetaat. Ze moeten deze consumeren op de 15e tot de 24e dag van de cyclus, gedurende een periode van vier tot vijf maanden.

Disfunctionele menorragie is meer direct geassocieerd met hormonale problemen. Het kan ook te wijten zijn aan abortussen, veranderingen als gevolg van hormonale therapieën met medicijnen, stofwisselingsproblemen en placenta praevia.

Alternatieve behandelingen voor thuis

Er zijn ook alternatieve behandelingen voor disfunctionele menorragie. Deze zouden ook kunnen helpen om de vervelende symptomen te verlichten of te laten verdwijnen.

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat het gebruik van deze natuurlijke remedies door zwangere vrouwen gezondheidsproblemen voor de baby kan opleveren, als ze niet van tevoren door je arts zijn goedgekeurd.

 • Tamarindensap met gedroogde pruimen: Deze drank dient als een huismiddelkuur om menstruatiebloedingen te verminderen of te stoppen. Het is rijk aan antioxidanten en heeft ook een gunstig effect op de hartfuncties.
 • Sap van radijs: Het staat bekend als een knol die hormonale aandoeningen reguleert en ook overmatige bloedingen onderdrukt. Je kunt dit sap met water klaarmaken, maar je kunt de radijs ook direct opeten. Eet tenminste vier eenheden per dag.
Alternatieve behandelingen voor thuis

 • Sap van sinaasappel en citroen: deze drank is een van de beste om vaginale bloedingen te helpen verminderen. Het biedt ook grote hoeveelheden vitamine C en antioxidanten.
 • Aubergine en bieten: De drank van aubergine en bieten zou ook een van de meest effectieve dranken om zware bloedingen te stoppen zijn. Je moet tenminste 350 milliliter per dag nemen om onmiddellijke effecten te krijgen.

Als laatste aanbeveling wordt de vrouw die symptomen van functionele menorragie vertoont geadviseerd om zo snel mogelijk naar haar gynaecoloog te gaan. Hij of zij kan dan de specifieke oorzaak van de hormonale verandering  bepalen. Ook zal de arts de meest geschikte behandeling voor jouw specifieke geval aangeven.