Tips voor de quarantaine vanwege het coronavirus

Tijdens deze dagen van quarantaine is het belangrijk dat gezinnen bepaalde dagelijkse richtlijnen volgen om de dingen draaglijker te maken. Vandaag delen we handige tips voor ouders voor tijdens de quarantaine van het coronavirus.
Tips voor de quarantaine vanwege het coronavirus

Laatste update: 20 mei, 2020

We kunnen het niet ontkennen… Zelfs toen we zagen wat er in andere delen van de wereld gebeurde, hadden we nooit gedacht dat het ons zou overkomen. Het coronavirus (COVID-19) heeft echter een pandemie veroorzaakt die ons allemaal treft. Veel ouders blijven daarom thuis bij hun kinderen als onderdeel van een quarantaine vanwege het coronavirus.

Duizenden mensen lopen elke dag dit virus op, omdat ze de nodige voorzorgsmaatregelen niet nemen. Iedere dag sterven er honderden mensen. De realiteit is dat dit virus over de hele wereld begint te verschijnen. Nu is het coronavirus een echte zorg geworden die veel angst, ongemak, zorgen en eenzaamheid veroorzaakt.

Eindelijk beginnen mensen te beseffen wat er echt toe doet in het leven, namelijk twee dingen: gezin en gezondheid. Niets is belangrijker. We moeten daarom elke dag voorzichtig zijn om van beide te genieten en zo gelukkig mogelijk te leven.

Dat is de reden dat we enkele richtlijnen willen geven voor ouders die in deze periode van quarantaine bij hun kinderen thuis moeten blijven. We weten zeker dat de onderstaande tips je zullen helpen om de komende dagen door te komen.

Richtlijnen voor ouders tijdens de quarantaine vanwege het coronavirus

Allereerst is één ding dat absoluut noodzakelijk is tijdens de quarantaine thuis, is met je kinderen een betrouwbare routine hebben. Kinderen moeten weten dat hun dagen georganiseerd zullen zijn, omdat dit hen helpt om hun geest te ordenen.

Routines kunnen in schema’s worden opgenomen die oudere kinderen met hulp van ouders zelf kunnen ontwerpen. Voor jongere kinderen kunnen ouders hen helpen bij het maken van een dagelijkse routine met tekeningen, zodat kinderen kunnen begrijpen wat er op elk moment gaat gebeuren. Kinderen kunnen zelfs de tekeningen zelf maken.

‘s Ochtends moeten kinderen bijvoorbeeld proberen om hun normale schema zo goed mogelijk te volgen alsof ze op school zitten. Dit betekent leren en huiswerk maken dat de school tijdens schooluren opstuurt. Bovendien zouden ze tijden moeten hebben vastgesteld voor het eten van ontbijt, lunch, rusten, enz…

Wakker worden en vroeg in de ochtend

Als kinderen wakker worden, moeten ze ontbijten. Vervolgens moeten ze zich in comfortabele kleding kleden en hun tanden poetsen, enz. Uiteindelijk is het tijd om te gaan zitten en huiswerk te maken.

Wat jongere kinderen betreft, kun je een routine opzetten voor lezen, spelen, schilderen, dansen, enz… Het is belangrijk om elke routine aan te passen aan de leeftijd van je kind en tegelijkertijd aan hun interesses en verantwoordelijkheden.

Halverwege de ochtend of voor de lunch

Als kinderen hun schoolwerk hebben afgerond, kunnen ze in huis helpen, afhankelijk van hun leeftijd en capaciteiten. Dit omvat het opruimen van hun kamers, het voorbereiden van spelletjes voor de middag… Ze kunnen zelfs hun ouders helpen bij het bereiden van de lunch en de tafel dekken.

Tips voor na het eten in de quarantaine vanwege het coronavirus

Meisje doet een dutje

Na de lunch is het een geweldige tijd voor de jongste leden van het gezin om een dutje te doen. Wat oudere kinderen betreft die niet willen slapen, ze kunnen deze tijd gebruiken om ontspannende activiteiten te doen. Rust is belangrijk, zelfs als je tijdens de quarantaine van het coronavirus de hele dag thuis bent.

In de middag

De middag is een geweldige tijd om als gezin spelletjes te spelen en thuis te oefenen met activiteiten die passen bij de fysieke capaciteiten van elk lid. Jullie moeten allemaal bewegen en de extra energie verbranden die je hebt als je niet naar buiten gaat.

Je kunt ook dingen doen die je normaal gesproken vanwege tijdgebrek niet doet. Ga bijvoorbeeld bordspellen doen, organiseer kasten, ruim de koelkast op. Wat je ook doet, doe het als een gezin.

Voor het avondeten en tijdens het avondeten

Volg voor en na het avondeten dezelfde routines als altijd. Deze kunnen zijn: badtijd, pyjama aantrekken, tv kijken om uit te rusten en te genieten van het samenzijn als gezin, enz.

Het avondeten is een geweldige tijd om na te denken. Om na te denken over wat goed werkte en wat je morgen beter kunt doen. Nadenken over de emoties die je dag opriep, is een goede manier om angst te voorkomen. Je kunt zelfs een dagboek maken van de emoties van het gezin.

Als het avondeten voorbij is, dan is het tijd om naar bed te gaan. Ouders kunnen van deze rustige tijd profiteren om als koppel te connecten. Het zijn zware tijden, maar het is belangrijk om de relatie niet te laten schaden door de huidige omstandigheden. Dit is weer een goed moment om na te denken, samen te komen en te onthouden dat je één bent.

We zitten hier allemaal samen in en we moeten allemaal ons best doen om te voorkomen dat de quarantaine vanwege het coronavirus zich uitbreidt. Onthoud dat je emoties en stabiliteit essentieel zijn als het om het welzijn van je kinderen gaat.

Het is fundamenteel om te weten hoe je flexibel kunt zijn en je aan de huidige omstandigheden kunt aanpassen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.