Hoe creëer je de perfecte hoek om thuis te ontspannen

Je kleintjes hebben grote emoties en moeten leren daarmee om te gaan. Daarom is het het beste om tijd en ruimte toe te wijzen, zodat ze dat in alle rust kunnen doen.
Hoe creëer je de perfecte hoek om thuis te ontspannen
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Emoties beheersen is iets dat kinderen beginnen te leren vanaf het moment dat ze geboren worden. Hoe je ze dat leert doen is de sleutel, en daarom gaan we vandaag een heel effectief hulpmiddel hiervoor met je delen: Het creëren van een ruimte om thuis tot rust te komen en te ontspannen.

Een rustige hoek of ontspanningshoek is een toegewezen plek in huis waar je kind heen kan gaan om zijn verschillende emoties te beheersen.

Hieronder leggen we uit hoe je deze interessante techniek in de praktijk kunt brengen. En hoe je dit perfecte hoekje voor je kinderen kunt creëren zodat ze kunnen ontspannen.

Een hoekje om thuis te ontspannen

Emotionele opvoeding begint in de gezinsomgeving, waar kinderen het grootste deel van hun leven doorbrengen. Thuis leren ze samen te leven en uit te drukken wat ze voelen en wat hen overkomt.

Maar niet alles is vredig en harmonieus. Er doen zich namelijk alledaagse situaties voor die het vermogen van kinderen om hun emoties te beheersen te boven gaan. Het onder de knie krijgen van vaardigheden vereist actief leren. Hier komen praktische oplossingen, zoals een plek om thuis tot rust te komen, om de hoek kijken.

Deze ruimte is een plek waar kinderen kunnen leren zich te reguleren en vereist geen grote architectonische hoogstandjes. Het enige wat je hoeft te doen is een hoekje van een kamer of een plaats onder een boom in de tuin klaar te maken. Het belangrijkste is dat je kind zich er prettig genoeg voelt om er zo vaak heen te gaan als nodig is.

Hoe creëer je de perfecte hoek om thuis te ontspannen

Wanneer de hoek gebruiken?

Zowel ouders als kinderen moeten leren de geschikte momenten te herkennen om de hoek te gebruiken. We zetten hieronder daarom een paar van die situaties op een rijtje.

Voordat het spannend wordt

Als er om welke reden dan ook tekenen van boosheid verschijnen, zoals met speelgoed gooien, tegen dingen schoppen, of schreeuwen, zijn we in het voorstadium van een driftbui. Als ouder is het goed je kind te leren die situatie te herkennen en het juist op dat moment naar de kalme hoek te leiden om rustig te worden.

Bij overstimulatie

In situaties van overstimulatie, zoals na het spelen van videospelletjes of het doorbrengen van enkele uren zonder te rusten, breekt een kritiek moment aan.

Ontredderde kinderen komen in een spiraal van prikkelbaarheid, oneerbiedigheid, of schelden, die gemaskeerd wordt door de emotionaliteit van het spel. Geconfronteerd met deze episodes is de ontspanningshoek een prima plaats om hun energiepeil te laten zakken en tot rust te komen.

Wanneer dat nodig geacht wordt

Als je kind uit zichzelf naar de kalmtehoek begint te gaan, omhels hem dan en feliciteer hem! Het betekent dat ze erin geslaagd zijn hun emoties uit zichzelf te herkennen en dat ze moeten overwinnen wat ze voelen om weer in evenwicht te komen.

Een plek om thuis tot rust te komen die kinderen vrijwillig gebruiken helpt hen meer vertrouwen in zichzelf te krijgen, onafhankelijk en veel besluitvaardiger te zijn.

Hoe creëer je de beste hoek om te ontspannen?

De ruimte in de stille hoek kan de vorm hebben die elk gezin kiest, al is het heel belangrijk om bij het creëren ervan rekening te houden met de volgende aspecten.

Samen plannen 

Deze plek is voor kinderen, dus luister naar hun suggesties. Bovendien zal dit helpen ervoor te zorgen dat ze die ruimte zullen aanvaarden en ermee instemmen hem te gebruiken. Het is belangrijk dat je kinderen zich betrokken voelen bij de inrichting ervan.

Kies functionele elementen

Kies samen met je kinderen welke elementen je er neerzet en geef ze elk een functie. Veronderstel in die zin niets, maar zoek een doel voor elk ding en maak er als gezin afspraken over. Enkele nuttige elementen om te ontspannen kunnen de volgende zijn:

  • Noppenfolie
  • Een deken
  • Een kussen om op te zitten
  • Een sierkussen
  • Een anti-stress bal
  • Een emoties dagboek (voor oudere kinderen)
  • Een afbeelding om ze te helpen ademen, zoals een zeegezicht
  • Kunstmateriaal
  • Een verhalenboek

Bepalen van de regels voor het gebruik van de ruimte

Het is essentieel dat jullie het allemaal eens zijn over de omstandigheden van het gebruik en verduidelijken dat het geen plaats van straf of ‘time out’ is, maar van bezinning en ontspanning.

Een hoekje om je thuis te ontspannen: een slimme manier om met emoties om te gaan

De rustige hoek is een grote bondgenoot in de emotionele ontwikkeling van je kind, en je kunt het zelf zien. Zorg dat je erbij bent als hun ontspanningstijd voorbij is. Praat met je kind over de noodzaak om naar die ruimte te komen.

Vraag hem je te vertellen hoe hij zich voelde voor en na de tijd die hij in de hoek doorbracht en begeleid hem met de juiste vragen om hem te helpen zijn emoties te ontcijferen. Je zult zien hoe je kind veel meer begrijpt dan je denkt!

Dit soort leren en ervaringen helpen kinderen hun emotionele intelligentie (Spaanse link) te ontwikkelen.

“Emotionele intelligentie is het vermogen om emoties waar te nemen, toegang te krijgen tot emoties en ze op te wekken om zo het denken te ondersteunen, emoties en emotionele kennis te begrijpen en emoties reflectief te reguleren om zo emotionele en intellectuele groei te bevorderen.”
– Mayer & Salovey, 1997 -.

Als het kind eenmaal zijn emoties begrijpt, kan het rustiger in het leven staan en beter omgaan met verontrustende dagelijkse situaties.

Op basis van deze strategie begrijpen ze dat deze ontspanningsruimte een nuttig alternatief is om hen te helpen deze ongemakkelijke situaties op eigen kracht te overwinnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.