Verhalen over jaloezie om samen met kinderen te lezen

Iedereen is wel eens jaloers, ook kinderen. Lezen kan je helpen dit gevoel uit te leggen en ermee om te gaan.
Verhalen over jaloezie om samen met kinderen te lezen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Zelfs als je het probeert te voorkomen, is het onvermijdelijk dat je kinderen met negatieve emoties te maken krijgen. Het leven is niet altijd eenvoudig of eerlijk en bepaalde situaties kunnen voor hen moeilijk te verwerken zijn. Daarom is de begeleiding van volwassenen erg belangrijk. We zullen je enkele verhalen over jaloezie geven die het uitleggen van deze emotie wat gemakkelijker kunnen maken.

Maak je je geen zorgen als je deze emotie bij je kinderen voelt. Op een gegeven moment voelt iedereen in meer of mindere mate jaloezie. De pijn en het verdriet die voortkomen uit het willen van iets dat iemand anders heeft, zoals bezittingen, kwaliteiten of relaties, kunnen echter een aanzienlijke impact hebben op een kind.

Daarom is het jouw taak als ouder om hen te helpen dit gevoel te begrijpen en ermee om te gaan. Lezen kan werkelijk je grootste bondgenoot zijn bij deze taak en kan een comfortabele ruimte bieden voor een dialoog met kinderen. De boeken die we hieronder voorstellen, zijn uitstekende opties om het probleem van jaloezie aan te pakken.

Verhalen over jaloezie om met kinderen te lezen

Gezin schept een band door samen te lezen

1. A Colorful Head

Dit verhaaltje van Pedro Pablo Sacristán staat in het boek Pedro’s Fables, wat alleen in het Engels verkrijgbaar is. Maar deze zeer korte tekst is ook gratis online te vinden (Engelse link).

Het laat ons op een grappige manier zien hoe afgunst negatieve gevolgen kan hebben. De hoofdrolspeler van dit grappige verhaal voelde altijd jaloezie en hebzucht voor wat de mensen om hem heen hadden. Plotseling, op een dag, begonnen de haren op zijn hoofd dezelfde jaloezie naar elkaar te voelen. Dit leidde ertoe dat de jongen een reeks surrealistische gebeurtenissen meemaakte.

Tot slot begreep de jongen dat hij moest genieten van wat hij had in plaats van altijd te kijken naar wat anderen hebben. Uiteindelijk vond hij een manier om zijn eigen kansen te zien en deze op de best mogelijke manier te benutten.

2. Envidia

Dit prachtige kinderboek is het werk van Violeta Monreal (in het Spaans) en maakt deel uit van een collectie gewijd aan het werken aan waarden en gevoelens die kleintjes hebben. We raden het aan voor kinderen vanaf zes jaar, hoewel je het ook aan jongere kinderen kunt lezen.

Emma, ​​de hoofdrolspeler van ons verhaal, is erg jaloers op haar broers en haar buurvrouw. Ze begint echter aan een spannend avontuur dat ligt tussen realiteit en fantasie, waardoor ze een magische formule ontdekt om haar probleem op te lossen.

Aan het begin van het verhaal geeft het boek een beschrijving van jaloezie en het tegenovergestelde gevoel, tevredenheid. Dit helpt kinderen de emotie waaraan je werkt te begrijpen en te identificeren. Bovendien kun je na het lezen samen met je kinderen nadenken over het verhaal, zodat je de les eruit kunt halen.

3. Red Cat, Blue Cat

Dit is een hilarisch boek door Jenni Desmond dat geschikt is voor kinderen van minstens vier jaar en met eenvoudige, opvallende illustraties. Red Cat en Blue Cat leven in hetzelfde huis, maar ze kunnen niet met elkaar opschieten. Elke keer dat ze elkaar kruisen, komen ze namelijk in een gevecht terecht. Beiden zijn echter jaloers op de ander. Blue Cat wil net zo snel en behendig zijn als Red Cat, terwijl Red Cat net zo slim wil zijn als Blue Cat.

Jongen zit met een boek op de bank

De twee zijn bereid gekke dingen te doen om meer op de ander te lijken. Maar uiteindelijk ontdekken ze dat net als de ander zijn niet zo leuk is als het lijkt. Vervolgens komen ze tot de conclusie dat het belangrijker is om hun eigen kwaliteiten te waarderen en te versterken en dat ze elkaar kunnen helpen om te verbeteren.

4. Katharine’s doll

Dit innemende kinderboek zal, ondanks dat het ouder is, ongetwijfeld de aandacht van je kind trekken, omdat het gemakkelijk voor hen zal zijn om zich te identificeren met de hoofdrolspelers. Katharine en Lola zijn beste vrienden en doen alles samen tot Katharine op een dag een mooie pop krijgt.

Dan wil Lola echt hebben wat haar vriendin heeft, in die mate dat hun vriendschap in gevaar is. Door dit prachtige verhaal te lezen, zullen kinderen begrijpen dat jaloezie zowel degenen die het voelen als de mensen om hen heen pijn doet.

Lees verhalen over jaloezie om je kinderen emotionele intelligentie bij te brengen

Lezen met kinderen is niet alleen een goede manier om plezier te hebben, maar ook een geweldige kans om emotioneel een band op te bouwen. Het stelt ons ook in staat hen te begeleiden bij het identificeren, begrijpen en beheren van hun emoties. Met deze verhalen kan je kind jaloezie omzetten in een gezond gevoel van inspiratie. Wellicht ook interessant voor jou

Sociale vergelijkingen: hoe ze ons beïnvloeden
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Sociale vergelijkingen: hoe ze ons beïnvloeden

Met anderen vergeleken worden? Het is belangrijk om te weten hoe je sociale vergelijkingen op een positieve manier kunt gebruiken. Lees hier er mee...  • Monreal, V. (2016). Enma y la envidia. Madrid, España: San Pablo.
  • Winthrop, E., & Hafner, M. (1985). La muñeca de Catalina. España: Ediciones Altea.
  • Desmond, J. (2016). Gato rojo, gato azul. Madrid, España: Lata de Sal editorial.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.