Jaloezie voorkomen na de komst van een broertje of zusje

Het lijkt bijna onmogelijk om nooit jaloers te zijn. Wie heeft deze emotie nou nog nooit gevoeld in zijn leven? Daarom kan het voor ouders een grote uitdaging zijn om hun kinderen te helpen zodat ze niet jaloers worden wanneer er een broertje of zusje geboren is. 
Jaloezie voorkomen na de komst van een broertje of zusje
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 05 juli, 2019

Wanneer er een nieuw broertje of zusje in het gezin komt, is jaloezie de natuurlijke reactie. Het andere kind is namelijk bang dat hij of zij de liefde van de ouders zal verliezen na de komst van een nieuwe baby. Kleintjes kunnen echter veel leren terwijl ze strijden om de liefde van hun ouders.

We zullen hier bespreken hoe je ze kunt begeleiden tijdens deze nieuwe periode zodat ze niet jaloers worden na de komst van een nieuwe baby.

Er zal veel veranderen in het gezin wanneer de baby geboren wordt. Je oudere kinderen kunnen verkeerde verwachtingen hebben terwijl ze wachten op de geboorte van het kind. Bereid ze er daarom zo snel mogelijk op voor zodat je jaloezie kan voorkomen.

Het eerste wat je moet doen is ze vertellen dat je zwanger bent voordat ze het van anderen horen. Daarnaast moet je ze van te voren uitleggen dat baby’s veel zorg nodig hebben omdat ze niet voor hunzelf kunnen zorgen. Je kunt ze ook foto’s of filmpjes van hunzelf laten zien als baby zodat ze het beter kunnen begrijpen.

Probeer ze ook erbij te betrekken wanneer je voorbereidingen treft voor de komst van de baby. Dit kan bijvoorbeeld door ze de echo’s te laten zien of ze hun hand op je buik te laten leggen zodat ze tegen de baby kunnen praten.

Symptomen van jaloezie vóór de komst van de baby

Hoewel niet alle kinderen jaloezie op dezelfde manier uiten, zijn hier alsnog een paar voorbeelden:

  • Woede, angst, onzekerheid en verdriet. Deze gevoelens kunnen zich uiten door middel van hoofdpijn, slapeloosheid of duizeligheid.
  • Complete afwijzing van de baby.
  • Ze kunnen ook de jongere broer of zus gaan imiteren. In dit geval vallen ze terug op oude gewoontes, zoals duimzuigen.
  • Ze proberen op elke manier mogelijk aandacht te trekken, vaak door het jongere broertje of zusje te minachten.
  • Ze kunnen agressief gedrag vertonen, zelfs tot het punt dat ze je verbaal of fysiek confronteren.
Ruzie tussen kinderen

Hoe voorkom je jaloezie na de komst van een baby

Natuurlijk is er geen magische wijze waarop je jaloezie kunt voorkomen. Je kunt echter wel met de juiste technieken ervoor zorgen dat je kind met deze emotie om kan gaan. Hier zijn een aantal tips:

Maak tijd voor ze vrij na de komst van hun broertje of zusje

Probeer één op één ook tijd met je andere kind te spenderen. Dit is erg belangrijk, omdat ze zich anders vervangen voelen na de komst van de baby.

Laat ze je helpen

Betrek ze bij de zorg van hun broertje of zusje. Afhankelijk van hun leeftijd kan je je oudere kinderen taken geven. Als gevolg krijgen ze het gevoel alsof ze een belangrijk deel van het gezin zijn. Natuurlijk kan je ze beter niet dwingen wanneer ze het niet willen.

Leer ze het te begrijpen

Leer je kinderen het belang van begrip. Het is belangrijk dat ze leren om de gevoelens van anderen te begrijpen. Laat ze zien wat de voordelen zijn van het zijn van de oudste broer of zus.

Je kinderen kunnen verkeerde verwachtingen hebben tijdens het wachten op de baby. Bereidt ze zo snel mogelijk voor zodat je jaloezie kan voorkomen wanneer de baby geboren wordt.

Behandel ze gelijk

Probeer elk kind gelijk te behandelen. Hoewel je ze allemaal even veel liefde moet geven, is het soms nodig om de één op een speciale manier te behandelen. In dit geval zal dit afhankelijk zijn van de leeftijd en persoonlijkheid van elk kind.

Vraag om hulp aan andere volwassenen

Herinner je familieleden en vrienden er aan dat ze het oudste kind niet moeten vergeten. Als je dit niet doet kan het zijn dat al je moeite voor niks is omdat een ander persoon dat dicht bij het kind staat dit niet doet.

Leer ze om te delen

Help je kinderen bij het ontwikkelen van hun individualiteit en elkaar te respecteren. Wanneer kinderen opgroeien moeten ze weten hoe ze de ruimte kunnen delen met hun broertjes en zusjes.

5 dingen die je niet moet doen na de komst van een broertje of zusje

Als je jaloezie wilt voorkomen en ervoor wilt zorgen dat het gezin een goede band heeft, onthoud dan deze tips:

Verander de routine niet na de komst van de baby

Verander de routine die je had voor de komst van je baby niet. Het kan moeilijk zijn voor kinderen om te wennen aan veel veranderingen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de geboorte niet gelijk valt met een verhuizing of verandering van school.

Denk niet dat ze geen broertje of zusje willen

Probeer niet te denken dat je kind geen broertje of zusje wilt omdat hij of zij jaloers is. In de meeste gevallen hebben de kinderen na wat tijd een onverbreekbare band.

Vermijd het maken van vergelijkingen

Vergelijk je kinderen niet. Sommige opmerkingen kunnen lijken op simpele observaties, maar de manier waarop je ze zegt kan een grote impact op je kinderen hebben.

Een baby op komst

Wees voorzichtig met je opmerkingen

Voorkom dat je dingen zegt waardoor ze zich verweten of niet begrepen voelen. Door bijvoorbeeld tegen je oudere kinderen te zeggen dat ze het kind niet mogen aanraken of uit zijn buurt moeten blijven, kan je kind zijn broertje of zusje afwijzen.

Corrigeer ze wanneer nodig

Corrigeer slecht gedrag en laat het niet toe. Sommige kinderen zoeken aandacht door middel van het kleineren, het belachelijk maken en bedreigen van de baby. Hoewel je ze dit niet moet verwijten, moet je het ook niet toestaan wanneer ze zich slecht gedragen.

Het voorkomen van jaloezie bij de komst van een nieuwe baby is dus vrijwel onmogelijk. Wanneer je echter geduld hebt en het kind liefde geeft, kun je je kind helpen met het omgaan met deze emoties. Op deze manier zullen je kinderen leren om met elkaar te leven, hun verantwoordelijkheden te accepteren en elkaar te accepteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.