Hoe het wisselen van school kinderen beïnvloedt

Veranderingen kunnen bij kinderen verschillende reacties veroorzaken, zoals angst, wantrouwen of onrust. Een kind van school veranderen betekend dat hij zich moet aanpassen aan nieuwe omstandigheden, waar hij misschien niet op voorbereid is.
Hoe het wisselen van school kinderen beïnvloedt
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 maart, 2019

Het wisselen van school is een complex aanpassingsproces waarbij een kind zijn angst voor het onbekende onder ogen moet zien. Hij zal hoogstwaarschijnlijk emoties van onzekerheid of onveiligheid ervaren, die ertoe kunnen leiden dat hij zich in het licht van een dergelijke nieuwe situatie machteloos voelt.

Als je van plan bent om je kind van school te veranderen, overweeg dan eerst hoe de omschakeling van school hem of haar kan beïnvloeden.

Veranderingen kunnen leiden tot nieuwe groeimogelijkheden, maar je kind zal je hulp nodig hebben om zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen.

De rol van ouders bij verandering

Veranderingen zijn een normaal onderdeel van het leven, omdat ze ons onze angsten en twijfels laten zien. Door een gebrek aan ervaring hebben kinderen niet de capaciteit om de situaties die ze ervaren te beoordelen of in te calculeren.

Om deze reden moeten ouders ze ondersteunen en voorbereiden om de overgang met vertrouwen tegemoet te treden.

Je moet echter begrijpen dat elk kind zijn of haar eigen manier zal hebben om de verontrusting tot uitdrukking te brengen die door deze nieuwe omstandigheid wordt veroorzaakt. Je moet daarom alert zijn op de reactie van je kind.

Daarnaast moeten ouders bereid zijn om te helpen en metgezellen te zijn. Ouders staan voor hun kinderen voor stabiliteit, dus zij zijn degenen die ze kunnen helpen om zich beter aan veranderingen aan te passen.

Hoe worden kinderen beïnvloed door het wisselen van school?

Hoe worden kinderen beïnvloed door het wisselen van school

Als moeder heb je in je leven verschillende soorten veranderingen meegemaakt. Deze veranderingen omvatten werk, vriendschappen, huizen en zelfs nieuwe artsen. In deze zin ben je je ervan bewust dat veranderingen van invloed zijn op kinderen en dat ze hier last van kunnen krijgen.

Het is voor kinderen niet gemakkelijk om een periode van instabiliteit door te maken. Ze kunnen een scala aan emoties ervaren, zoals:

 • Nostalgie
 • Woede
 • Frustratie
 • Angst
 • Pessimisme
 • Verdriet
 • Rouw
 • Vreugde

Veranderingen waar ze onder andere mee geconfronteerd kunnen worden zijn:

 • Nieuwe vrienden maken en een beetje afstand nemen van oude vrienden.
 • Het aanpassen aan andere leraren en mogelijk nieuwe studiemethoden.
 • Zich bezighouden met een onbekende omgeving of een nieuw klimaat.
 • In het middelpunt van de belangstelling staan, omdat ze het nieuwe kind in de klas zijn.
 • Een ander vervoermiddel gebruiken en wennen aan verschillende routes.

Sommige kinderen kunnen zich verzetten tegen verandering, terwijl anderen misschien positief, flexibel en zich zeer makkelijk lijken aan te passen. Hoe ingrijpender de verandering, hoe groter het verzet van het kind zou kunnen worden.

We kunnen de mate van invloed die het wisselen van school op een kind heeft, niet van elk kind nauwkeurig meten. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen, zoals wat het kind achterlaat en wat hij op zijn nieuwe school zal vinden.

Als het kind echter snel nieuwe vrienden maakt, dan zullen de veranderingen waarschijnlijk draaglijker zijn. Houd er rekening mee dat de academische prestaties van je kind tijdens deze overgang in eerste instantie kunnen afnemen.

Veranderingen kunnen leiden tot nieuwe groeimogelijkheden, het hangt allemaal af van iemands houding.

Hoe de effecten van het wisselen van school te verminderen?

Hier zijn enkele aanbevelingen die je kunt volgen om je kind te helpen deze verandering onder ogen te zien:

Communicatie en oprechtheid

Als je weet dat de beslissing om van school te veranderen onomkeerbaar is, dan moet je dit je kind zo snel mogelijk vertellen. Praat open met hem en geef hem de kans om zijn zorgen en onzekerheden kenbaar te maken. Vergeet niet dat hij misschien terughoudend en negatief is.

Ga niet tegen hem liegen door hem te laten geloven dat je hem tegen de gevolgen van verandering zult beschermen. Vroeg of laat zal hij beseffen dat hij ze toch onder ogen moet zien.

Help hem de verandering van het wisselen van school positief te zien

Het wisselen van school geeft je kind de kans om opnieuw te beginnen en nieuwe vrienden te maken. Help hem om van de verandering te genieten in plaats van eronder te lijden.

Bezoek eerst de school

Door eerst de school te bezoeken, zal dit ervoor zorgen dat je kind zich niet verloren voelt als hij naar de lessen gaat. Doe een rondleiding langs de faciliteiten. Als het mogelijk is laat je kind dan zijn nieuwe klas, de bibliotheek, de kantine en de gymzaal zien.

Bereid je kind voor op de eerste schooldag

Voorbereiding is je beste optie. Hoe meer je je kind informeert, hoe beter het voor jullie beiden zal zijn. Leg uit hoe laat de school begint en eindigt, wie zijn leraren zullen zijn, enz.

Schrijf je kind in voor buitenschoolse activiteiten

Schrijf je kind in voor buitenschoolse activiteiten

Een snelle manier om je kind buiten de schooluren met andere klasgenoten te integreren, is door hem deel te laten nemen aan buitenschoolse activiteiten. Nodig hem uit om zich in te schrijven voor een sport die hij leuk vindt, zoals voetbal, basketbal of volleybal. Als hij van kunst houdt, kun je hem inschrijven voor muziek, schilderen of acteren.

Ten slotte moet je geduld hebben en je kind de tijd geven om zich aan de verandering aan te passen. Hierdoor ervaart je kind zelf verschillende dingen en draagt het bij tot zijn volwassenheid.

Als je zijn ruimte respecteert en hem vertrouwen geeft in zijn nieuwe omstandigheden, dan zul je zijn zelfvertrouwen en veiligheid helpen versterken. Zo zal het wisselen van school een positieve ervaring zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.