Nee, moederschap verpest je vriendschappen niet

Nee, moederschap verpest je vriendschappen niet
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 05 juli, 2018

Als we moeder worden veranderen er veel dingen, waaronder ons sociale leven en vriendschappen. 

Moederschap is natuurlijk een mooie tijd in ons leven. Maar het kan ook een trieste tijd zijn omdat het ons vaak doet beseffen dat sommige mensen de uitdaging niet aankunnen.

Er zijn mensen waarvan we dachten dat ze ons in deze fase zouden ondersteunen maar die in plaats daarvan ervoor kozen om te verdwijnen. We denken vaak dat het onze eigen schuld is, maar dit is niet altijd waar.

Moederschap verpest je vriendschappen niet, het zorgt er alleen voor dat de vriendschappen die het waard zijn voortduren.

Je zult echter wel je best moeten doen. Wanneer vriendschappen uiteen vallen is meestal geen van beide helemaal schuldig. Door je nieuwe rol als moeder op je te nemen heb je misschien juist die mensen verwaarloosd die je altijd steunden.

Misschien was jij het die het liet verwateren of misschien was er een misverstand.

Of misschien waren de mensen die je eens vrienden noemden niet wie je dacht dat ze waren.

Wat kan ik doen om mijn vriendschappen terug te krijgen?

Als je denkt dat jij degene bent die verantwoordelijk is, laat dat je dan niet weerhouden om het goed te maken. Wees je bewust van je fouten en probeer ze te herstellen.

Probeer weer in contact te komen met je vrienden en nodig ze uit om deel uit te maken van het leven van je kind.

Zeg het spijt me

Dit is een eenvoudige manier om toe te geven dat je jouw deel van de schuld accepteert. Als je denkt dat je iemands gevoelens hebt gekwetst, zeg dan dat het je spijt.

Accepteer dat je niet juist gehandeld hebt en laat zien dat je nog steeds dezelfde persoon bent als voorheen. Als je vriendschap echt is zal de andere persoon weten hoe je te vergeven.

Toon interesse in hen

Laat ze zien dat je niet egocentrisch bent en vraag hen hoe het met ze gaat. Je bent niet de enige persoon in de wereld die problemen heeft.

Probeer je vrienden te steunen, luister naar ze en toon interesse in hun leven. Niemand houdt van mensen die alleen aan zichzelf denken.

Moederschap verpest je vriendschappen niet: foto van 14 benen

Praat niet de hele tijd over je kind

Luiers en flesjes zijn niet de enige dingen in het leven. Het is goed dat je met je vrienden over je baby praat, maar neem niet elk gesprek over.

Als het enige waar je over praat je baby en je kind zijn dan zullen ze uiteindelijk moe van je worden. Moeder zijn betekent niet dat je al je andere interesses naast je neer moet leggen.

Probeer ze te betrekken bij het leven van je kind

Nodig ze uit om deel te nemen aan het leven van je kind. Vrienden zijn de familie die we uitkiezen, die ons ondersteunen wanneer onze bloedverwanten er niet voor je kunnen of willen zijn.

Sommige kinderen groeien op met de vrienden van hun ouders als hun peetouders en houden van hen als ooms en tantes. Immers, als jou iets overkomt wil je dat er iemand voor je kind zorgt die je absoluut kunt vertrouwen.

Houd contact

Dankzij het internet en sociale media is het tegenwoordig veel makkelijker om onze vriendschappen in stand te houden. Praat met ze wanneer je wilt, vertel ze wat er in je leven speelt en ontdek wat er in hun leven gebeurt.

Je hoeft niet de hele dag online te zijn, net genoeg om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Het maakt niet uit of je dichtbij of ver weg bent: ze zullen er altijd voor je zijn.

De enige manier om een vriend te hebben is er één te zijn.
– Ralph Waldo Emerson –

Wanneer jij niet verandert maar de mensen om je heen wel

Wanneer jij niet verandert maar de mensen om je heen wel

Als het anderen zijn die zich ondanks je beste inspanningen van je hebben gedistantieerd word dan niet verdrietig. Dit is hoe het leven zich ontdoet van schadelijke mensen die alleen in goede tijden bij je waren.

Je hebt het recht om hier teleurgesteld en verdrietig over te zijn, maar denk er niet teveel over na. Je hebt geleerd mensen te herkennen die niet goed voor je zijn dus blijf zoveel mogelijk bij ze weg.

Enkele kenmerken van schadelijke mensen

  • Ze geven niets om jou of je baby. Ze vragen nooit hoe het gaat of bieden nooit hun hulp aan.
  • Soms doen ze alsof ze zich zorgen maken, maar als je ze nodig hebt zijn ze er nooit.
  • Ze liegen tegen je.
  • Iedere keer als je ze uitnodigt voor een evenement van je kind verzinnen ze uitvluchten om niet te gaan.
  • De enige keer dat ze de telefoon opnemen of je berichten lezen is wanneer het hen uitkomt.
  • Ze laten je alleen en geīsoleerd voelen.
  • Ze bekritiseren je de hele tijd en begrijpen niet dat jouw prioriteiten anders zijn dan die van hen.

Als iemand om je heen zich zo gedraagt, houd dan afstand. Ze zijn niet te vertrouwen en verdienen het niet om deel uit te maken van jouw leven. Profiteer van deze nieuwe fase.

Als moeder ben je ook in de gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen die vergelijkbare dingen meemaken en het is een kans om nieuwe vriendschappen te sluiten.

Op het schoolplein, in parken en op kinderdagverblijven. Het zijn allemaal geweldige plekken om andere moeders te ontmoeten tijdens je normale routines met je kind.

Je kunt ook proberen lid te worden van clubs, cursussen en groepen om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses als jij. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.