Hoe ervaart een baby zijn geboorte?

14 januari 2019
Heb jij je wel eens afgevraagd hoe een baby de bevalling ervaart? Is het net zo pijnlijk voor hem als voor zijn moeder?

Er zijn bergen informatie te vinden over de geboorte in tijdschriften, boeken en artikelen op het internet, die gespecialiseerd zijn in het moederschap. Maar al die informatie vertelt ons meestal alleen over hoe een moeder een geboorte ervaart. Maar de baby… hoe ervaart de baby zijn geboorte?

Velen denken dat moeders intense pijn voelen tijdens het bevallingsproces. Anderen denken dat het allemaal nogal meevalt. Pijn is zeer subjectief en iedereen ervaart het anders, ook bij een geboorte. We moeten niet vergeten dat we de ene persoon niet met de andere kunnen vergelijken.

Hoe het ook zij, we zijn eraan gewend om ons bezig te houden met hoe de moeder dit moment zal ervaren. Zal het moeilijk en zwaar zijn of niet, zal ik veel pijn voelen of niet, hoe moet ik ademen, welke houdingen moet ik aannemen om de pijn te verlichten, enz.

Maar nogmaals… hoe zit het met de baby? Hoe ervaart de baby zijn geboorte?

Het is heel moeilijk om hier natuurlijk een antwoord op te geven. Uiteraard zullen baby’s het ons nooit vertellen. Er zijn echter steeds meer professionals (artsen, perinatale en prenatale specialisten) die dit proces bestuderen vanuit het gezichtspunt van de baby.

In dit artikel proberen we het geboorteproces vanuit het perspectief van de baby uit te leggen. Zo kunnen we een idee krijgen van hoe zij hun geboorte ervaren.

Ontdek hoe een baby de geboorte ervaart vanaf het moment van de eerste weeën

De baby weet wanneer hij er klaar voor is om geboren te worden. Via een hormonale stroom geeft de baby aan zijn moeder door dat hij klaar is. Dit activeert de weeën en helpt de baby de buitenwereld te betreden.

De baby begint zich al voor te bereiden op dit moment vóór het moment van geboorte. Zijn suprarenale klieren beginnen sneller adrenaline af te scheiden dan in elk ander moment van zijn leven. Dit bereidt hem voor op het stressvolle moment dat nadert.

Sommige specialisten beweren dat de moeder en het kind via de placenta met elkaar verbonden zijn. Dankzij deze verbinding kan de baby de emotionele toestand van zijn moeder voelen. En dat is natuurlijk gelijk de reden waarom het zo belangrijk is om kalm te blijven.

Ontdek hoe een baby de geboorte ervaart vanaf het moment van de eerste weeën

Zodra de baby de eerste weeën begint te voelen, realiseert hij zich dat er iets aan de hand is. De baarmoeder trekt samen en duwt hem naar de uitgang. Hij voelt druk, zoiets als een massage die hem voorbereid op zijn weg naar de buitenwereld.

Wat voelt de baby als hij indaalt door het geboortekanaal?

Wanneer hij door het geboortekanaal gaat, kan hij zich enigszins ongemakkelijk voelen. Dit ongemak kan toenemen als het om een gecompliceerde bevalling gaat.

De baby produceert een groot aantal endorfines tijdens de geboorte, waardoor hij minder pijn heeft en een bepaald gevoel van welzijn zal hebben.

Men denkt dat de baby, terwijl hij de massage voelt, zijn hoofdje tegen de baarmoederhals drukt om zo te helpen het geboortekanaal te openen.

De eerste keer dat de moeder perst, voelt de baby alleen intense druk en niet de intense pijn die de moeder ervaart.

Waar dienen de natuurlijke bewegingen van de baby voor?

De baby voert van nature een reeks bewegingen uit: hij daalt in, buigt zijn hoofdje, draait zich naar binnen, strekt zijn hoofdje, draait zich naar buiten en uiteindelijk… komt hij naar buiten.

Hoewel dit pijnlijk en ongemakkelijk lijkt, is het natuurlijke geboorteproces nog steeds minder traumatisch voor een kind dan voor zijn moeder.

Dit is zo ongeveer hoe een baby de geboorte ervaart. Hoewel het erg traumatisch lijkt, lijkt het een slechtere ervaring voor de moeder te zijn. Vreemd, niet?

Wat voelt de baby als hij eindelijk ter wereld komt?

Wanneer de baby ter wereld komt, wordt de navelstreng doorgeknipt en beginnen de longen van het kleintje te functioneren. Alle druk die hij tijdens het indalen ervoer hielp hem om alle vloeistof die hij in zijn longen had te verdrijven.

Wat voelt de baby tijdens zijn geboorte

Toe de baby in de buik van zijn moeder zat, was hij gewend aan een temperatuur van 36 graden. Zodra hij het lichaam van zijn moeder verlaat, is de temperatuur lager. Daarom moeten we snel handelen.

Het is het beste om hem te bedekken met een dekentje en hem op de warme huid van zijn moeder te leggen. Dit voorkomt dat hij het koud krijgt en onderkoelt raakt.

Van dit eerste contact met de moeder is bekend dat het ook erg belangrijk is om de band tussen moeder en kind te ontwikkelen. Het vergemakkelijkt ook de borstvoeding voor moeders die dat willen geven.

Nu heb je dus een idee van hoe een baby zijn geboorte ervaart. We weten van alles over hoe de moeders de geboorte ervaren. Maar nu weten we ook het één en ander over hoe de baby zich voelt.