De tekenen om een gestrest gezin te herkennen

In een gestrest gezin lijkt alles voorbestemd tot frustratie. Leer al vroeg enkele kenmerken ervan te herkennen, om te weten hoe je tijdig kunt handelen.
De tekenen om een gestrest gezin te herkennen
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 23 april, 2024

Een gestrest gezin heeft zeer ernstige gevolgen voor elk van zijn leden. De frustraties van volwassenen hebben namelijk een grote invloed op het stressniveau van kinderen.

Als je er niets aan doet, zal de rust in je huis spoedig een omgeving worden waarin niemand zich prettig voelt. Leven omgeven door spanning doet namelijk niemand goed. En daarom moet je dit probleem oplossen voor het erger wordt.

Stress is het kwaad van de 21e eeuw, maar we moeten er niet om wanhopen. Een gestrest gezin kan zich redden, zolang je maar hulp zoekt en pro-actief blijft. Denk je nu, vanuit jouw perspectief als volwassene, dat het samenleven in je gezin ingewikkelder geworden is door stress?

Je kunt het bevestigen met de tekenen die we hieronder presenteren.

Zelfs een volwassene vindt het moeilijk om van stress af te komen. Alle mensen zijn in staat – in meer of mindere mate, al naar gelang onze hulpmiddelen – om stress tot een minimum te beperken. Ten overstaan van onze kinderen moeten we het goede voorbeeld geven en hen helpen met stress om te gaan, zodat ze er, beetje bij beetje, mee om kunnen gaan.

Hoe weet je of je in een gestrest gezin leeft? Leer de tekenen herkennen.

De tekenen van een gestrest gezin

 1. Slaaproutines zijn verstoord. Een van de belangrijkste gevolgen van stress is een drastische verandering in de slaapgewoonten. Gebrek aan rust bij de gezinsleden veroorzaakt namelijk onrust en prikkelbaarheid. Deze laatste twee omstandigheden lokken vervolgens ruzies, beschuldigingen en emotionele spanning bij mensen uit.
 2. Schreeuwen en verbale conflicten komen steeds vaker voor. Hoe intenser de situatie van een gestrest gezin, hoe meer geschreeuw en onenigheid er plaatsvindt. Je toon verzachten en het volume verminderen zijn daarom doeltreffende acties op momenten van spanning. In deze omstandigheden is het het beste om diep adem te halen en elkaar een knuffel te geven.
 3. Gezinsleden vermijden het familiediner. Als iemand in het gezin gestrest is, heeft hij de neiging om samenkomstmomenten te vermijden. Een goed idee om dit alarmsignaal tegen te gaan is te zorgen voor een gezellig moment tijdens het avondeten. Laat daarom bijvoorbeeld elke persoon in het gezin iets positiefs opschrijven over degenen die aan tafel aanwezig zijn. Doe elk zinnetje in een mandje en lees het hardop voor voordat je begint te eten.
 4. Er zijn conflicten op het werk of op school. Stress tast het vermogen aan om je te concentreren en je tijd te organiseren. Als iemand in het gezin moeilijkheden begint te vertonen bij het uitvoeren van zijn werk of academische activiteiten, vraagt de situatie om aandacht. Het is belangrijk de handelingen die stress veroorzaken te identificeren en afspraken te maken om er op een gezonde manier mee om te gaan.
 5. Dagelijkse routines zijn te hectisch. Door het leven rennen van activiteit naar activiteit maakt het gezin angstig. Stress en bezorgdheid brengen lichamelijke gevolgen met zich mee, zoals spierspanning of spijsverteringsproblemen.

Bedenk dat je in je routine steeds op de pauzeknop moet drukken om even op adem te komen en verder te gaan met je dag.

De tekenen van stress bij kinderen

Kinderen kunnen meer gestrest raken dan hun ouders als situaties niet goed aangepakt worden.

 • Veranderingen in eetroutine: Veel meer of minder eten dan gewoonlijk
 • Moeite met inslapen en nachtmerries
 • Buikpijn en hoofdpijn
 • Slechte interacties met ouders, broers en zussen, en speel- en studiegenoten
 • Isolement in situaties die interactie vereisen
 • Een afname van academische prestaties
De tekenen om een gestrest gezin te herkennen

De tekenen van stress bij tieners

Tieners raken niet alleen gestrest door gezinsomstandigheden. Ook hun sociale leven, buitenschoolse activiteiten, en de veranderingen die ze meemaken maken hen vatbaar voor stress. De tekenen van stress bij tieners zijn dus als volgt:

 • Veranderingen in slaap-, eet-, en dagelijkse activiteiten routines
 • Een toename in of het verschijnen van riskant gedrag (gebruik van alcohol, nicotine, of andere stimulerende middelen)
 • Constante symptomen van lichamelijk en emotioneel ongemak
 • Uiting van gevoelens van bezorgdheid, verdriet, verwarring, angst en woede
Ouders maken ruzie in aanwezigheid van de kinderen

Een gestrest gezin: de tekenen van stress bij volwassenen

Deze verschillen vaak tussen mannen en vrouwen. Het belangrijkste bij het herkennen van een gestrest gezin is het waarnemen van de veranderingen in de typische houdingen en handelingen bij elke persoon.

 • Hoofdpijn en rugpijn, gewichtstoename of -afname, en huidaandoeningen
 • Overmatige concentratie op de situatie die de stress veroorzaakt
 • Verlies van geheugen en aandacht
 • Gebrek aan motivatie voor dagelijkse bezigheden
 • Problemen in de relatie van het echtpaar
 • Overmatige prikkelbaarheid, schuldgevoelens, en depressie

Als je een van deze tekenen in je gezin opmerkt, is het tijd om de conflicten om te keren en ze om te zetten in kansen die je samen het hoofd kunt bieden. Een goede communicatie en het vermogen om je vrij uit te drukken zijn essentieel als het erom gaat te voorkomen dat je een gestrest gezin hebt dat gebukt gaat onder moeilijkheden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.