Verberg geen negatieve emoties voor je kinderen

Je moet negatieve emoties niet voor je kinderen verbergen. Als je dat doet kan dat een negatieve invloed hebben op hun geestelijke gezondheid. Blijf lezen om meer te weten te komen.
Verberg geen negatieve emoties voor je kinderen
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Als ouder probeer je misschien wel eens negatieve emoties voor je kinderen te verbergen. Een recente studie van de Universiteit van Toronto toont echter aan dat je dat beter niet kunt doen. Wil je leren waarom? Blijf lezen om het te weten te komen.

Eerst moet je weten dat een goede emotionele opvoeding niet bestaat uit het genieten van positieve emoties en het onderdrukken van negatieve. In plaats daarvan moet je je kinderen de nodige instrumenten aanreiken om hen te helpen al hun gevoelens te herkennen, te beheren en op de juiste manier te kanaliseren. Daartoe moet je het goede voorbeeld geven.

Verberg negatieve emoties niet voor je kinderen

Negatieve emoties voor je kinderen verbergen is een slecht idee. Psychologen Emily Impett en Bonnie Le van de Universiteit van Toronto voerden een studie uit (Engelse link) die dit aantoonde.

Verberg geen negatieve emoties voor je kinderen

Ook al heb je er goede bedoelingen mee en denk je dat het proberen te verbergen van negatieve emoties voor je kinderen hen zal beschermen, deze studie toont precies het tegendeel aan.

De psychologen bestudeerden en analyseerden honderden gezinnen. Ze concludeerden dat ouders die negatieve emoties zoals boosheid, frustratie en wrok verbergen met veel moeilijkheden te maken krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld een aanzienlijk verlies van welzijn ervaren en een minder goede ouder-kindrelatie.

Maar waarom gebeurt dat? Het is eenvoudig! Als ouders niet in overeenstemming zijn met hun eigen gevoelens, kunnen ze hun welzijn niet reguleren. Dat heeft een directe invloed op hun houding bij de omgang met hun kinderen.

Zoals we al zeiden, toont de studie aan dat het onderdrukken van negatieve emoties je band met je kinderen aantast. Bovendien, als ouders hun positieve emoties overdrijven, zijn de effecten net zo nadelig.

Ouders moeten eerlijk zijn tegenover zichzelf en hun kinderen

Je relatie met je kinderen moet gebaseerd zijn op vertrouwen, liefde en communicatie. En, hoe kun je die aspecten van je relatie beter aantonen en verbeteren dan door al je ervaringen en emoties met je kinderen te delen?

Hoewel het moeilijk kan zijn, moeten ouders leren hoe ze eerlijk kunnen zijn tegen zichzelf en hun kinderen. Dat is de enige manier om de ontwikkeling van de emotionele intelligentie van je kinderen aan te moedigen.

Vanaf de eerste jaren van hun leven moeten je kleintjes begrijpen dat niet alles altijd vrolijk en blij is. Bovendien moeten ze leren dat het volkomen normaal is om je op een bepaald moment verdrietig, boos, gefrustreerd, enz. te voelen. Die gevoelens horen gewoon bij je leven en je moet ermee leren leven.

Triest jongetje in bed

Problemen die ontstaan als je negatieve emoties voor je kinderen verbergt

Er zijn veel problemen die kunnen ontstaan als je negatieve emoties voor je kinderen verbergt. De meeste van deze problemen zullen invloed hebben op je relatie met je kinderen. Het kan echter ook tot andere soorten problemen leiden wat de ontwikkeling van je kind betreft.

Als ouders bijvoorbeeld besluiten hun negatieve emoties te verbergen, leren kinderen onbewust ook hun negatieve emoties te verbergen. Daarom zullen ze er niet over praten.

Op lange termijn kan deze onderdrukking van emoties hun geestelijke gezondheid (Engelse link) sterk beïnvloeden. Dat komt omdat ze zich niet vrij voelen om alles te uiten wat er met hen aan de hand is. En, erger nog, ze kunnen gaan denken dat hun negatieve emoties de vijand zijn en dat, daarom, het voelen van die emoties een slechte zaak is. Als gevolg daarvan proberen ze ze koste wat kost te vermijden.

Daarom moeten we als moeders en vaders onze kinderen doeltreffende manieren laten zien om voor hun emotionele en affectieve ontwikkeling te zorgen. Doen we dat niet, dan verhinderen we onze kinderen te genieten en volledig geluk te bereiken. Dat wordt gedemonstreerd in de volgende zin:

“Geluk is niet de afwezigheid van problemen, maar het vermogen er mee om te gaan”.

We moeten onze kinderen dus leren om niet bang te zijn voor hun problemen. In plaats daarvan moeten ze de vaardigheden en hulpmiddelen verwerven die nodig zijn om ze te overwinnen en er op de best mogelijke manier mee om te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.