Disciplinestrategieën voor hooggevoelige kinderen

Hooggevoelige kinderen voelen dingen dieper dan anderen. Daarom kan het een uitdaging zijn om ze te disciplineren.
Disciplinestrategieën voor hooggevoelige kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderen disciplineren is nooit gemakkelijk geweest. Voor ouders van hooggevoelige kinderen kan het een hele uitdaging zijn. Het is belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van enkele tips om hun kinderen met succes te disciplineren, zelfs als ze zeer gevoelig en emotioneel zijn.

Ouder zijn is een van de meest belonende taken taken ter wereld en iedereen die het voorrecht heeft gehad om ouder te zijn, is een echt gezegend persoon. Het is echter niet altijd gemakkelijk, Het is vaak zo dat de meest lonende banen gepaard gaan met hard werken.

Door dit harde werk kunnen we groeien en rijper worden als ouders en individuen. Van tijd tot tijd worden we beloond met ervaringen die ons tegenhouden, ons aan het hart gaan en ons verzekeren dat het goed met ons gaat!

Het opvoeden van zeer gevoelige of zeer emotionele kinderen (Engelse link) kan echter een grote uitdaging zijn voor ouders, en daar gaan we vandaag naar kijken.

Kenmerken van hooggevoelige kinderen

Een hooggevoelig kind is iemand die heel bewust is en snel reageert op situaties. Ze voelen dingen op een dieper niveau dan anderen. Ze zijn meestal ongelooflijk empathisch en opmerkzaam over hun omgeving en hoe ze zich door het leven bewegen.

Kenmerken van hooggevoelige kinderen

Wanneer een hooggevoelig kind gefrustreerd raakt door iets dat ze aan het doen zijn, moet je proberen hen gerust te stellen dat het oké is om zich zo te voelen. Moedig ze aan en vertel ze dat ze het opnieuw kunnen proberen als ze zich wat beter voelen. Dit zou waarschijnlijk niet goed werken voor een kind dat niet erg gevoelig is.

Nu we enkele gedragspatronen van een zeer gevoelig begrijpen, moeten we ons afvragen hoe ouders hun kinderen moeten onderwijzen en disciplineren. We zullen dit hieronder in meer detail bespreken.

Disciplineren van hooggevoelige kinderen

Allereerst moet worden opgemerkt dat hoogsensitiviteit geen handicap of syndroom is, maar een persoonlijkheidskenmerk. Hooggevoelig zijn is in feite een prachtige persoonlijkheidskenmerk, als een kind en zijn ouders eenmaal begrijpen hoe ze beter met de dingen kunnen omgaan en voor hun diepe emoties en gevoelens kunnen zorgen.

Sluit defensiviteit uit

Als ouders moeten we ons bewust zijn van onze eigen gevoelens. Omdat onze kinderen individuele wezens zijn met hun eigen gedachten, gevoelens en reacties, zullen ze vaak behoorlijk boos worden over de keuzes die we maken. Maak je echter geen zorgen, dit is prima.

Als ouders moeten we ons bewust zijn van deze individualiteit en hun gevoelens valideren. Daarbij is het belangrijk om op deze momenten niet in de verdediging te gaan en door onze eigen emoties te worden overspoeld.

Toon empathie

Wanneer je kind van streek is en een driftbui heeft, is het belangrijk om empathie en begrip te tonen met woorden om hem te kalmeren. Dit is veel beter dan gewoon weglopen en ze negeren. Als je bij je kind wegloopt, kun je hem gemakkelijk het bericht sturen dat hij niet wordt geaccepteerd. We moeten warm erkennen hoe ze zich voelen en hen de kans geven om hun gevoelens te uiten.

Het is belangrijk om empathie te tonen als een kind boos is

Zeg met warmte en oprechtheid: “ik zie dat je boos op me bent en ik wil echt naar je luisteren. Vertel me over de boosheid die je voelt.” Doe je dit met empathie dan zie je al snel resultaten.

Tegen een driejarige zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: “mama kan zien dat je teleurgesteld bent. Je wilt meer tijd om te spelen, maar nu is het tijd voor je bad. Je werd boos op mama. Het is ook moeilijk om te stoppen als je meer wilt.”

Door er emotioneel en fysiek voor onze kinderen te zijn, creëren we een sterke band met onze kinderen. Door dit te doen, leren ze ons te vertrouwen, zelfs op hun moeilijkste momenten.

Omgaan met discipline

Zodra de communicatie en de emotionele steun hebben plaatsgevonden, is het belangrijk om grenzen te stellen en verder te gaan. Deze follow-up zal je kind consistent gedrag laten zien dat hij of zij je kan vertrouwen. We moeten onze kinderen oprecht kunnen steunen, wetende dat ze hun emoties kunnen beheersen.

Als we ze vertellen over de gevolgen van hun acties, kunnen we dit niet in een vacuüm doen. We moeten dingen goed uitleggen. Ze moeten begrijpen wat ze hebben gedaan, wat de gevolgen zijn en ervan te leren.

Ook jij kunt een open en communicatieve ouder zijn voor je hooggevoelige kinderen! Je kunt ze vertellen dat je de moeilijke taak hebt om nee te moeten zeggen. Leg uit dat het moeilijk voor je is om nee te zeggen omdat we weten dat het hen irriteert. Volg dat op door uit te leggen dat het jouw taak is om ze veilig te houden en hen te helpen leren.

Door al deze stappen te volgen, zijn we er zeker van dat je relatie met je kind sterker en sterker zal worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.