9 dingen waarover je zei dat je ze nooit zou doen als ouder

Wanneer we er achter komen dat we ouders worden, beginnen we na te denken over alle dingen die we als ouders nooit zouden doen. Maar wat is er gebeurd? Je doet ze bijna allemaal!
9 dingen waarover je zei dat je ze nooit zou doen als ouder

Laatste update: 25 maart, 2021

Ik weet zeker dat je veel dingen doet waarvan je vroeger zei dat je ze als ouder nooit zou doen. Voordat mensen kinderen krijgen, zeggen ze vaak “Als ik kinderen heb, zal ik nooit…” Toch doe je veel van deze dingen waarvan je zei dat je het nooit zou doen.

Bijna iedereen maakt een hele lijst van doelen wanneer ze horen dat ze ouders gaan worden. Wanneer de tijd echter daar is, veranderen we deze ideeën en doen we dingen waarvan we zeiden dat we ze nooit zouden doen als ouder. Herken je jezelf hier in? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige die dit is overkomen en het is volkomen normaal!

Dingen waarvan je zei dat je het nooit zou doen als ouder

Veel dingen die je doet en waarvan je zei dat je ze nooit zou doen als ouder hebben betrekking op de opvoeding en vrije tijd van je kinderen. Dingen zoals ze nooit een tablet of mobiele telefoon geven om ze te vermaken of te troosten wanneer ze huilen, ze nooit in je bed laten slapen, geen tv laten kijken tot ze minimaal 2 jaar oud zijn, enz. Klinkt dit bekend?

Ik zal mijn partner niet tegenspreken waar onze kinderen bij zijn

Je kunt jezelf hier vast en zeker in terug vinden. Je zei dat je niet tegen je partner in zou gaan wanneer hij of zij je kind disciplineren. Toch bekritiseer je hem of haar omdat je het niet eens bent met de manier waarop waarop hij of zij je kind disciplineerde. Het is echter belangrijk dat beide ouders elkaar steunen wanneer ze hun kinderen opvoeden, met name in het bijzijn van de kinderen.

Je partner tegenspreken

Het is raadzaam dat je het eens bent met de regels die je gesteld hebt, net als de normen en waarden die je je kinderen wilt aanleren. Op deze manier zal je niet tegen je partner ingaan in het bijzijn van je kinderen.

Ik zal mijn mobiel of tablet niet gebruiken om mijn kinderen te vermaken

Dit is echt een klassieker. Veel mensen hebben dit gezegd voordat ze ouders werden. Als het er echter op aankomt, zal je waarschijnlijk je kind vast wel een keer je mobiel gegeven hebben toen je in een restaurant zat en hij of zij niet wilde stoppen met huilen, omdat je even geen andere oplossing meer kon bedenken. Je was het huilen en smeken helemaal zat, dus gaf je toch toe om te zorgen dat je kind weer stil werd.

Je moet jezelf dit echter niet kwalijk nemen. Het is heel begrijpelijk en zolang je het met mate doet, is er niks mis mee.

Mijn kinderen tv laten kijken voordat ze 2 jaar oud zijn; dat zou ik nooit doen

Veel ouders stellen dit doel en proberen het ook echt te bereiken. Toch kunnen sommige situaties echt overweldigend worden en heb je misschien een moment van wanhoop waarbij je toch de televisie aanzet om je kind te kalmeren.

Zit hier niet te erg over in, het is niet jouw schuld. Je bent zeker niet de enige die dit overkomt.

Ik zal niet schelden waar mijn kinderen bij zijn

Iets anders waarvan toekomstige ouders vaak zeggen dat ze het niet zullen doen is schelden in het bijzijn van hun kinderen. Deze “regel” wordt echter regelmatig overtreden, voornamelijk wanneer de ouders ook al vaak scholden voordat ze hun kind hadden.

Het is duidelijk dat jij het goede voorbeeld moet geven. Je kunt je kinderen niet vragen iets te doen wat ze hun ouders ook niet zien doen. Iedereen kan echter wel eens een foutje maken en toch per ongeluk een scheldwoord er uit laten glippen.

Wat je nooit zou doen: schreeuwen of geduld verliezen

Wie heeft er zich op een gegeven moment niet totaal overweldigd gevoel door je kinderen en tegen hen geschreeuwd? Je bent niet de eerste, en je zult zeker ook niet de laatste zijn. Daarom moet je je er ook niet schuldig over voelen. Je moet echter altijd proberen om te kalmeren voordat je met een situatie omgaat. Op deze manier kun je een schreeuwsessie voorkomen.

Ik zal Sinterklaas of de tandenfee niet gebruiken om ze over te halen

Deze denkbeeldige personen gebruiken om kinderen iets te laten doen, is iets wat je echt moet vermijden. Helaas gebruiken veel ouders zinnen als: “Als je je slecht gedraagt zal Sinterklaas je in de zak doen en krijg je geen cadeautjes.”

We weten allemaal dat dit niet helpt om het gedrag van je kinderen te verbeteren. Toch heeft elke ouder deze of een soortgelijke uitspraak wel eens gebruikt. Maak je geen zorgen als jij dit ook hebt gedaan, maar leer van je fouten.

Baby kijkt op mobiel

Onze kinderen zullen nooit bij ons in bed slapen

Dit is een andere klassieker. Veel ouders weigeren eerst het idee om hun kinderen in hun bed te laten slapen. Als het er echter op aan komt, doen ze dit af en toe toch.

Dit komt doordat ze geen manier meer weten om het kind in zijn of haar eigen bed te laten slapen. Daarnaast zijn ze zo vermoeid dat ze ook geen andere optie meer kunnen bedenken. Ook gebeurt dit wanneer een kind een nachtmerrie heeft gehad en er geen andere manier lijkt te zijn om het kind weer te kalmeren.

Als je dit zelf ook ooit hebt gedaan, maak je je dan geen zorgen. Bijna elke ouder heeft dit wel eens gedaan!

Ik zal als ouder niet dreigen mijn koffers in te pakken en te gaan

Velen van ons zullen ons misschien herinneren dat onze moeder heeft gezegd: “Ik ga mijn koffers inpakken en ga ervandoor!” Het grappige is echter, dat je dit zelf misschien ook wel eens hebt gedaan toen je totaal overweldigd was door een bepaalde situatie. Op dit moment begreep je ineens waarom je moeder het zei!

Ik zal mijn kinderen niet chanteren om te eten

We weten allemaal dat we onze kinderen niet moeten chanteren om ze aan het eten te krijgen. Als je echter duizenden verschillende manieren hebt geprobeerd om ze aan het eten te krijgen zonder dat je succes hebt geboekt, heb je misschien ook wel eens uitspraken als “Als je niet eet, gaan we niet naar het park” of “Als je je bord opeet, zal ik dat speelgoed voor je kopen” gezegd.

Maar maak je geen zorgen. Als je doorhebt dat je deze dingen doet, betekent dat dat je nog een kans hebt om het de volgende keer beter aan te pakken!

Kortom, de dingen waarvan je zei dat je het niet zou doen zijn nou eenmaal een deel van de opvoeding van je kinderen. Wie heeft er nou niet één van deze dingen gedaan of gezegd? Zelf heb ik ook wel eens gebruik gemaakt van een paar van deze punten. Maar voel je niet schuldig; wees je bewust van wat je verkeerd doet en probeer dit in de toekomst anders te doen. Wellicht ook interessant voor jou

Het leven met je partner nadat de baby is geboren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het leven met je partner nadat de baby is geboren

Het leven met je partner nadat de baby is geboren is niet meer hetzelfde. Er verandert zo veel in dit tijdperk van 'na de baby'.