Wat te doen als je kinderen niet willen eten

Niet alle kinderen accepteren meteen het voedsel dat hun ouders ze aanbieden. Wat kun je doen om je kinderen aan te moedigen om te eten zonder ze te dwingen?
Wat te doen als je kinderen niet willen eten
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 27 december, 2022

Het kan heel moeilijk zijn om te proberen te achterhalen waarom onze kinderen niet willen eten. Ze zijn misschien ziek, ze vinden het eten misschien niet lekker of het kan een gedragsprobleem zijn.

Bijna alle ouders hebben een stadium doorlopen waarin hun kinderen terughoudend zijn met eten. Het is een scenario dat voor veel zorg en frustratie zorgt.

Een gebrek aan eetlust kan echter het gevolg zijn van vele motieven en de meeste zijn niet gerelateerd aan negatieve oorzaken.

Daarom willen we vandaag met je praten over de verschillende aspecten die je zou moeten overwegen als je kinderen niet willen eten. We bieden uiteraard ook enkele mogelijke oplossingen.

Wat te doen als kinderen niet willen eten

Zoek de reden achter het ‘nee’

Het eerste aspect dat je moet overwegen, is waarom je kind weigert te eten. Dit kan een aantal redenen hebben. Veel daarvan hebben te maken met de leeftijd van je kleintje:

  • Kinderen in de leeftijd van 1 tot 5 jaar. Volgens voedingsspecialisten ontwikkelen kinderen op 1-jarige leeftijd in vergelijking met de voorgaande maanden een verminderd vermogen om voedsel te eten. Je denkt dan misschien dat je kind niet wil eten. Het feit is echter dat kleine kinderen snel vol zitten en toch voldoen aan de behoeften van hun lichaam.
  • Tussen 6 en 8 jaar oud. In deze leeftijdsgroep nemen kinderen meer voedsel op. Dit feit valt ook samen met een periode van verhoogde fysieke groei.
  • Psychologische oorzaken. Kinderen die erg verwend zijn, kunnen weigeren om aan tafel te gaan zitten. Wat ook kan gebeuren, is dat peuters als ze op school zijn snacks en snoep eten. Als gevolg hiervan, wanneer de tijd komt om een grote maaltijd te eten, voelen ze zich al vol en daarom weigeren ze te eten.
  • Bijzondere ziekten: in specifieke gevallen kunnen kinderen tijdens hun eerste levensjaar weigeren te eten door een ziekte. Problemen die verband houden met het functioneren van de nieren, de longen of het maag-darmkanaal van het kind kunnen allemaal de schuldige zijn. Het is altijd een goed idee om met een arts te praten als je twijfelt of als je kind volledig weigert om te eten

Wat te doen als kinderen niet willen eten: het probleem oplossen

Jongen wil zijn soep niet eten

Zodra je je bewust bent van de mogelijke oorzaken, dan zou je je moeten concentreren op hoe je je kind kunt laten eten. Zoals altijd is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een kind dat geen honger heeft en een kind dat gewoon niet wil eten wat er wordt aangeboden.

Vergeet niet dat je ook moet voorkomen dat je je kind te veel eten geeft. Zelfs als het lijkt alsof je kind kleine porties aan het eten is, dan kan je kind toch vol zitten. In dat geval kan zijn of haar maag geen voedsel meer opnemen.

Volgens voedingsspecialisten ontwikkelen kinderen op 1-jarige leeftijd in vergelijking met de voorgaande maanden een verminderd vermogen om voedsel te eten.

Handige tips

Kind trekt lang gezicht bij zijn eten

Hieronder geven we je een lijst met eenvoudige en praktische ideeën om in gedachten te houden wanneer kinderen niet willen eten.

Visuele portie

Bied etensporties aan die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind op het grootste bord dat je in huis hebt. Dit creëert het visuele effect dat je minder serveert dan dat je daadwerkelijk doet. Kinderen denken dat ze maar een kleine hoeveelheid voedsel krijgen en zullen het snel opeten.

Geen water drinken

Laat je kinderen geen sap of water drinken voordat ze de hoofdmaaltijd of het voedselproduct hebben opgegeten. Als je dat wel doet, dan raken ze sneller vol en hebben ze niet genoeg maagruimte om goed te eten.

Geen tv of speelgoed

Doe de tv uit en vraag je kinderen om hun speelgoed 20 minuten voor de maaltijd op te ruimen. Op die manier zullen ze geen afleiding hebben en zich kunnen concentreren op eten. Als je kinderen aan het opruimen zijn, dan zal hun eetlust toenemen.

Maak geen ruzie

Gebruik etenstijd nooit als een moment om te argumenteren. Bespreek geen problemen van school en maak geen ruzie met je kinderen over hoe rommelig hun kamers zijn. Dit zal er alleen toe leiden dat ze voedsel met oordeel en kritiek associëren.

Als kinderen niet willen eten geef dan niet toe aan elke gril en eis van je kind

Je kind kan heel goed weigeren om ergens anders te eten dan op het bed of voor de tv. Tegelijkertijd zijn kinderen vaak geneigd om alleen junkfood en snoep te willen eten in plaats van een uitgebalanceerde maaltijd.

In die situaties is het belangrijk om niet toe te geven. Blijf standvastig en geef je kind wat ruimte. Wacht tot hij of zij genoeg honger heeft om aan de tafel te gaan zitten en de maaltijd die je hebt bereid te eten.

Geen fastfood

Vermijd het geven van buitensporige hoeveelheden voedsel met veel suiker, fastfood en gefrituurd voedsel. Het is een bewezen feit dat kinderen die te veel snoep eten of voedsel met smaakversterkers zoals MSG minder bereid zullen zijn om gezond en zelfgemaakt voedsel te eten. Vergeet niet dat fastfoodproducten een hoog gehalte aan smaakversterkers bevatten.

Als laatste aanbeveling, straf je kind nooit tijdens de maaltijd. Je mag je kind ook niet de hele dag aan tafel laten zitten totdat hij of zij eindelijk eet. Overweeg ook portiegrootte.

Als je deze tips opvolgt, dan zal je snel zien dat je kinderen meer peulvruchten, groenten en eiwitten zullen gaan eten die hun lichaam nodig heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.