Slecht gedrag erger in het bijzijn van de ouders?

Valt het jou ook op dat je kind in het bijzijn van anderen zich meestal als een engeltje gedraagt, terwijl als hij alleen met jou is hij behoorlijk vervelend kan doen? Lees dan verder.
Slecht gedrag erger in het bijzijn van de ouders?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 30 december, 2018

Waarschijnlijk heb je reeds gemerkt dat je kinderen zich buitenshuis als engeltjes kunnen gedragen maar eenmaal thuis kan hun gedrag volledig veranderen. Komt slecht gedrag bij kinderen echt vaker voor in het bijzijn van hun ouders?

In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op dit onderwerp. Bovendien zullen we proberen om uit te leggen wat deze verandering in gedrag veroorzaakt.

Het kan soms ontmoedigend zijn voor de ouders maar deze situatie komt vaak voor en omwille van allerlei redenen. Het valt vooral op wanneer het kind bij de grootouders, oom, tante of zelfs bij een oppas blijft.

Wanneer de ouders terugkomen bereiden ze zich voor om de verhalen aan te horen van wat hun kind allemaal heeft uitgevreten. Ze zijn klaar om naar het geklaag te luisteren wanneer een maaltijd niet naar hun zin was. Vaak moeten ze echter concluderen dat er niets bijzonders gebeurd is.

Meestal krijgen ze bovendien te horen dat de kinderen zich voortreffelijk hebben gedragen. Op dat moment beginnen ouders zich af te vragen of er iets mis is met hun eigen vaardigheden om met kinderen om te gaan.

Hoe komt het dat sommige kinderen zich slecht gedragen in het bijzijn van hun ouders?

Redenen waarom slecht gedrag in het bijzijn van de ouders vaak voorkomt

Allereerst moeten we benadrukken dat de band tussen een moeder en haar kind uniek is. Daarom zal het kind zijn of haar emoties veel vrijer en openlijker met haar delen dan met iemand anders.

Dit betekent dat kinderen hun gedrag een beetje meer in bedwang zullen houden wanneer er mensen om hen heen zijn die ze niet zo goed kennen als hun ouders.

Bovendien is er altijd de drang naar aandacht. Dit mag niet genegeerd worden. Door te huilen, te klagen en soms zelfs door slecht gedrag probeert het kind te krijgen wat hij of zij wil: de aandacht van de moeder.

Dit kan negatieve aandacht inhouden omdat slecht gedrag gewoonlijk een uitbrander tot gevolg heeft. Het is echter niet normaal wanneer een kind voortdurend de aandacht van de moeder probeert te trekken. Dit gedrag moet zo snel mogelijk gecorrigeerd worden.

Redenen waarom slecht gedrag in het bijzijn van de ouders vaak voorkomt

Gedragen kinderen zich beter in het bijzijn van hun vader?

Vaak komt het voor dat kinderen zich ook beter gedragen in het bijzijn van hun vader dan bij hun moeder.

Er bestaan verschillende theorieën over dit onderwerp. Mogelijk is het omdat ze minder tijd met hem spenderen, waardoor ze gemotiveerder zijn om meer van die momenten te genieten. Een andere theorie is dat een moeder minder autoriteit uitstraalt.

In feite heeft dit vooral te maken met wat we hierboven reeds hebben besproken. De persoon die het dichtst bij het kind staat, de moeder dus meestal, geniet het meeste vertrouwen.

En dit zorgt er natuurlijk voor dat kinderen denken dat ze het recht hebben om alles te vragen wat ze maar willen. En dan vaak op een manier die ze nooit ten opzichte van andere mensen zouden tonen.

Een kind richt zich tot de moeder wanneer hij of zij iets nodig heeft. Bovendien zullen ze haar altijd op de hoogte brengen wanneer ze met iets vervelends zitten, wanneer ze zich ongemakkelijk voelen of wanneer hen onrecht is aangedaan.

Slecht gedrag kan dus de gemakkelijkste manier zijn om met deze situaties om te gaan.

Hoe moet je kinderen die zich slecht gedragen aanpakken?

Nu we de oorzaken hebben besproken blijft de vraag echter: hoe kunnen ouders met deze situaties omgaan? De volgende suggesties kunnen ouders helpen die zich in  een dergelijke situatie bevinden.

Geef hen wat tijd en aandacht

Dit is de eerste stap om een gezonde relatie met je kinderen op te bouwen. Spendeer wat meer tijd met hen, help hen met hun huiswerk en probeer vooral om samen plezier te maken.

Een andere methode die handig kan zijn is om hen te betrekken in het proces van keuzes maken. Vaak gedragen kinderen zich slechter in het bijzijn van hun ouders omdat ze niet voldoende ruimte krijgen.

Met dit in gedachten kan het een goede idee zijn om telkens naar hun mening te vragen wanneer je kleding koopt voor hen en wanneer je een maaltijd of buitenschoolse activiteiten kiest. Zo zullen ze zich gewaardeerd voelen en krijgen ze het gevoel dat er naar hen wordt geluisterd.

Door te huilen, te klagen en soms zelfs door slecht gedrag probeert het kind te krijgen wat hij of zij wil: de aandacht van de moeder.

Probeer je reacties te beheersen

Je zal het probleem alleen maar erger maken wanneer je de confrontatie met je kinderen aangaat.

Het is zelfs nog erger wanneer je hen vertelt dat ze zich alleen maar slecht gedragen in jouw bijzijn. Hierdoor zullen ze immers besluiten dat dit een doeltreffende manier is om jou te manipuleren.

Probeer in plaats daarvan om je kalmte te bewaren en zoek naar vreedzame oplossingen wanneer er een conflict opduikt. Probeer dus steeds om een positieve en proactieve houding uit te stralen.

Hoe moet je kinderen die zich slecht gedragen aanpakken

Blijf je autoriteit handhaven

De twee vorige aanbevelingen betekenen niet dat je het slechte gedrag zomaar moet aanvaarden. Je moet duidelijke grenzen afbakenen en uitleggen dat er geen alternatief is dan deze te aanvaarden. Klagen en huilen zal tot niets leiden en het is aan jou om dit duidelijk te maken.

Wat betreft sommige onderwerpen is het beter om een open gesprek te voeren, maar voor sommige andere – zoals huiswerk – is dit uiteraard geen optie. Het kan echter een uitdaging vormen om ervoor te zorgen dat je kind dit begrijpt, maar het zal moeten.

Slecht gedrag in het bijzijn van de ouders komt vaak voor. Het belangrijkste in deze gevallen is dat je hier gepast en onmiddellijk op reageert.

Zo kan je vermijden dat de relatie met je kinderen in een ongezonde en neerwaartse spiraal belandt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.