Hoe hoogsensitieve kinderen te identificeren

Hoogsensitieve kinderen hebben een rijk innerlijk leven en zijn gemakkelijker in staat om emoties bij zichzelf en bij anderen waar te nemen.
Hoe hoogsensitieve kinderen te identificeren
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 27 december, 2022

Emotionele gevoeligheid bij kinderen heeft de neiging om bepaalde zorgen te veroorzaken, vooral wanneer het op een hoog niveau voorkomt. Soms zijn gezinnen van hoogsensitieve kinderen zelfs bang dat ze te maken hebben met autisme of iets dergelijks. Dat is echter niet noodzakelijk het geval. Lees daarom verder om meer te weten te komen over hoogsensitieve kinderen.

Wat is hoogsensitiviteit bij kinderen?

Over het algemeen heeft hoogsensitiviteit bij kinderen gewoon te maken met een psychologische eigenschap met een neurologische basis. Arts en onderzoeker Arthur Aron deed hier onderzoek naar.

Zijn bevindingen toonden aan dat variaties in de hersengebieden betrokken zijn bij het geweten en de emoties. Bij zeer gevoelige mensen vertonen die gebieden namelijk een grotere doorbloeding dan bij personen met een lagere gevoeligheid.

Tegelijkertijd hebben hoogsensitieve mensen in sociaal-emotionele termen een speciaal vermogen om emoties waar te nemen, zowel die van henzelf als die van anderen. Op dezelfde manier kunnen ze bijvoorbeeld details in de realiteit waarderen die de rest van de bevolking over het hoofd ziet.

“Hooggevoelige mensen hebben de neiging zich meer bewust te zijn van subtiele prikkels, informatie diepgaander te verwerken en reactiever te zijn op positieve en negatieve prikkels.”
-Elaine Aron-

Hoe hoogsensitieve kinderen te identificeren

Karakteristieken van hoogsensitieve kinderen

Psychologe Elaine Aron is een vooraanstaand expert als het gaat om hoogsensitiviteit bij kinderen. In haar boek The Highly Sensitive Child (Engelse link) verwoordt ze onder andere dat alle hoogsensitieve kinderen de volgende kenmerken gemeen hebben:

  • Diepgaande verwerking. Kinderen die hoogsensitief zijn, verwerken informatie diepgaander dan andere kinderen, aangezien ze meer interne reflectieprocessen vertonen.
  • Overprikkeling of teveel opwinding. Kinderen met een hogere emotionele gevoeligheid raken gemakkelijk overprikkeld. Dit leidt bij hen tot een behoefte aan langere rustperiodes.
  • Emotionele intensiteit. Sociaal-emotionele vermogens zoals empathie zijn sterk ontwikkeld bij hoogsensitieve kinderen. Als gevolg hiervan kunnen ze de emoties van anderen beter en gemakkelijker waarderen.
  • Sensorische gevoeligheid. Meisjes en jongens die een hoge gevoeligheid vertonen, ontvangen een grotere hoeveelheid zintuiglijke informatie. Tegelijkertijd nemen ze subtielere details waar.

Samen met deze karakteristieken zullen de persoonlijkheid en het temperament die deze kinderen verwerven vervolgens een grote invloed hebben op hoe ze reageren en zich aanpassen aan de wereld.

Meisje heeft diepgaande emoties

De Spaanse Vereniging van Hoogsensitieve Professionals wijst ook op enkele van de belangrijkste kenmerken die hoogsensitieve kinderen onderscheiden van kinderen die dat niet zijn:

  • Hoogsensitieve kinderen hebben een hoger ontwikkeld gevoel voor het sociaal-emotionele vermogen van empathie. Dit komt omdat hun spiegelneuronen een groter activiteitsniveau vertonen dan bij andere mensen.
  • Ze ontwikkelen in grotere mate hun vaardigheden om taken te ontwikkelen die verband houden met creativiteit en kunst.
  • Deze kinderen hebben ook een groter globaal bewustzijn dat verband houdt met de unieke hersenactiviteit van hun insula. 

Waarom is het belangrijk om hoogsensitiviteit bij kinderen te detecteren?

Als je weet hoe je hoogsensitiviteit bij kinderen in een vroeg stadium kunt herkennen, kun je toekomstige aandoeningen met betrekking tot het zelfbeeld en zelfconcept van kinderen voorkomen.

Het stelt ons in staat om kinderen te leren zichzelf en deze psychologische eigenschap te begrijpen… en het daarom te beheren en te accepteren als onderdeel van hun persoonlijkheid. Kortom, ze zullen er zo goed mogelijk mee leren leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.