Nagellak op kindernagels: is het veilig?
Een van de meest voorkomende recreatieve activiteiten in de kindertijd is het gebruik van nagellak op kindernagels. De sterke en felle kleuren van nagellak wekken een grote aantrekkingskracht op bij de kleintjes, die er dan blij en trots uitzien op hun gelakte nagels. Deze producten bevatten echter enkele chemische stoffen die nadelige reacties kunnen veroorzaken op hun tere huid. Kom er alles over te weten.
Waarom is nagellak op kindernagels af te raden?
Het hoge gehalte aan chemische stoffen in nagellak kan veranderingen in de nagelplaat veroorzaken:
- Schilferen.
- Uitdroging.
- Allergische contactdermatitis.
- Wijzigingen van de natuurlijke kleuring door de afzetting van glazuurpigmenten.
- Irritatieve dermatitis door het gebruik van nagellak removers.
Het is beter om nagellak op kindernagels niet als een gewone procedure te gebruiken. Doe het slechts af en toe. Met andere woorden, beperk het tot speciale gelegenheden tijdens de eerste levensjaren.
Bovendien hebben kinderen, ook al is de inname minimaal, de neiging hun vingers veel vaker in hun mond te stoppen dan volwassenen. Dit verhoogt het risico op toxiciteit nog meer.
Allergische reacties op nagellak
Vroege blootstelling aan allergene producten kan leiden tot een risico op langdurige sensibilisatie. Sommige onlangs in het tijdschrift Contact Dermatitis gepubliceerde studies (Engelse link) suggereren dat bepaalde allergene stoffen in nagellak een risico kunnen vormen voor kinderen.
Daarom geldt: hoe minder kinderen blootgesteld worden aan een product met allergene potentie, hoe beter voor hun gezondheid.
Op zijn beurt beschrijft een andere studie (Engelse link) van Pediatric Dermatology conserveringsmiddelen in nagellak, isothiazolinonen genoemd, als opmerkelijke contactallergenen.
He gebruik van nagellakremovers bij kinderen
Procedures met permanente of semi-permanente nagellak zijn bij kinderen niet aan te raden, omdat ze giftige bestanddelen bevatten zoals acrylaten en hydrochinon-methylether (mequinol). Ook is het belangrijk nagellak te verwijderen met acetonvrije producten. Deze chemische stof is namelijk erg agressief voor de nagelplaten.
Hoewel ze ongevaarlijk lijken, zijn niet alle nagellakken geschikt voor kinderen. In feite kunnen sommige allergische reacties veroorzaken door hun hoge giftige gehalte en andere zijn vrij schadelijk voor de tere huid van zuigelingen.
Meestal zijn cosmetische nagelproducten, zoals acetonen en nagellak, de verzorgings- en hygiëneproducten die veel letsel bij kinderen veroorzaken.
Agressieve bestanddelen van nagellak op kindernagels
Nagellak bevat meestal meer of minder chemische bestanddelen, zoals de hieronder genoemde:
- Harsen.
- Nitrocellulose (verantwoordelijk voor de vorming van de typische ondoordringbare, gladde, harde en glanzende laag van de emails).
- Weekmakers.
- Hechtende polymeren.
- Oplosmiddelen.
- Formaldehyde (Engelse link – kankerverwekkende stof die ook schade kan toebrengen aan de voortplanting).
- Tolueen (neurotoxine en huidirritant).
- Dibutyl ftalaten (DBP).
De laatste drie opgesomde hebben een hoog toxiciteitsgehalte, zodat steeds meer cosmeticamerken 3 Free nagellakken (vrij van deze drie chemische bestanddelen) produceren en op de markt brengen.
Tips bij het gebruik van nagellak op kindernagels
Als je ondanks het bovenstaande toch besluit nagellak op kindernagels te gebruiken, houd dan rekening met de volgende aanbevelingen:
- Sta niet toe dat kinderen zichzelf lakken of cosmetische producten gebruiken zonder toezicht van een volwassene.
- Lees altijd aandachtig de etiketten van de verpakking voor je ze aanbrengt. Volgens al lang bestaande voorschriften (Spaans link) moeten alle producten een lijst van ingrediënten geven.
- Doe niet meer dan één laagje nagellak op elke nagel en breng steeds kleine hoeveelheden aan.
- Kies, indien mogelijk, speciaal voor kinderen gemaakte nagellakken die op waterbasis zijn, geen giftige bestanddelen bevatten, en gemakkelijk te verwijderen zijn.
- Kies voor 3 Free nagellakken, die vrij zijn van tolueen, formaldehyde en ftalaten (Engelse link). Je kunt ook 4 Free (zonder formaldehyde hars) of 5 Free (zonder kamfer) vinden.
- Wees je bewust van mogelijke allergische reacties op nagellak.
- Gebruik bij het verwijderen van nagellak nagellakremover die geen aceton bevat, want dat is minder irriterend en giftig voor de huid.
Behalve het bovenstaande is het belangrijk te weten dat noch de Federal Trade Commission (FTC), noch de U.S. Food and Drug Administration (FDA) de nagellakken goedkeurt die op de markt zijn.
Slotoverwegingen bij het gebruik van nagellak door kinderen
Nagellak gebruiken bij kinderen is een leuke, creatieve bezigheid, en hoort erbij als ze zich bijvoorbeeld verkleden.
Hoewel veel van deze producten niet gereglementeerd zijn, zijn er varianten die geschikt zijn voor kinderen en die geen schadelijke ingrediënten in hun samenstelling bevatten. Zelfs als ze die wel bevatten, is het risico op giftigheid heel gering.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Romita P, Foti C, Barlusconi C, Hansel K, Tramontana M, Stingeni L. Contact allergy to (meth)acrylates in gel nail polish in a child: An emerging risk for children. Contact Dermatitis. 2020 Jul;83(1):39-40. doi: 10.1111/cod.13503. Epub 2020 Mar 11. PMID: 32100300.
- Kullberg SA, Gupta R, Warshaw EM. Methylisothiazolinone in children’s nail polish. Pediatr Dermatol. 2020 Jul;37(4):745-747. doi: 10.1111/pde.14147. Epub 2020 Mar 20. PMID: 32198778.
- Reglamento (CE) Nº1223/2009 del Parlamento Europeo y del Consejo sobre productos cosméticos. [Internet] Disponible en: https://www.aemps.gob.es/cosmeticos-cuidado-personal/cosmeticos/faqs-reglamento-ce-1223-2009/
-
National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Compound Summary for CID 712, Formaldehyde. Retrieved May 1, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Formaldehyde.
- Phthalates.[Internet] Disponible en: https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/phthalates