De sleutels om de huid van je baby gehydrateerd te houden

De huid van je baby gehydrateerd houden is belangrijk voor ouders. Bovendien voorkomt hydrateren dermatitis en irritatie.
De sleutels om de huid van je baby gehydrateerd te houden

Laatste update: 07 mei, 2022

De huid van je baby gehydrateerd houden is een van de vele zorgen van ouders. De huidbarrière van hun huid is nog niet volledig ontwikkeld en vervult nog niet de functies die ze vervult in de huid van een volwassene.

Ook dragen de verzorging en hydratatie van de huid van een baby bij tot het vermijden van dermatitis, irritaties en later ongemak. Hoewel een goede vochtinbrengende crème of lotion in dit opzicht doeltreffend zou zijn, zijn er ook aanbevelingen om rekening mee te houden om de babyhuid gehydrateerd en gezond te houden.

Hoe de huid van je baby gehydrateerd houden?

De groei van de baby, agressieve stoffen van buitenaf, of temperatuurveranderingen zijn enkele van de factoren die de babyhuid droog kunnen maken.

De sleutels om de huid van je baby gehydrateerd te houden


Voldoende hydrateren

Volgens studies van Pediatric Dermatology (Engelse link) hebben baby’s bij de geboorte een drogere huid dan normaal. Daarom helpt het gebruik van verzachtende middelen om de babyhuid gehydrateerd te houden en de integriteit van het huidoppervlak te beschermen.

Goed gebruikte en geschikte vochtinbrengende middelen kunnen de huidbarrière van de babyhuid verbeteren, beschermen en behouden door lipiden en water in het huidoppervlak op te nemen. Zo helpt en remt het vochtverlies.

Een van de ideale momenten om vochtinbrengende producten aan te brengen is na het baden. De huid is dan erg ontvankelijk voor elk product dat je erop aanbrengt.

Bescherming tegen de zon

Baby’s jonger dan 6 maanden mogen niet aan zonnestralen blootgesteld worden. Hun huid is namelijk gevoeliger dan die van volwassenen. Ze kunnen zelfs gemakkelijker verbranden en uitdroging ontwikkelen.

Bovendien is niet alleen blootstelling aan de zon verboden, maar mogen baby’s jonger dan 6 maanden ook niet met zonbescherming worden ingesmeerd.

Bij de keuze van de zonbeschermingsfactor moet een breedspectrum zonnebrandcrème gekozen worden die dekking biedt tegen UVA en UVB stralen met een beschermingsfactor groter of gelijk aan 50. Je moet het ook om de 2 uur opnieuw aanbrengen omdat het zijn werkzaamheid verliest.

Juiste kleding

Net zoals bepaalde producten irritatie of allergische dermatitis op de huid van de baby kunnen veroorzaken, kunnen bepaalde soorten kledingstoffen dat ook.

Je baby zou kleding moeten gebruiken van 100% katoen of andere natuurlijke stoffen. Je kunt ook beter kiezen voor kleding die bij de fabricage geen chemische producten bevat.

Sommige kledingstukken hebben hun merklabel of bepaalde naden die voor de baby oncomfortabel kunnen zijn. Daarom moet je ze verwijderen of inknippen om mogelijke dermatitis te voorkomen.

Baden en douchen om de huid van je baby gehydrateerd te houden

Baby’s in bad doen is niet elke dag (Engelse link) nodig. Integendeel, op de dagen dat er niet gebaad wordt, is alleen afvegen met een vochtige doek voldoende.

Je hoeft geen zeep te gebruiken voor deze vorm van hygiëne. Maar als je wel zeep gebruikt, moet je die goed afspoelen om latere irritatie te voorkomen.

De watertemperatuur moet warm zijn en extreme temperaturen moeten vermeden worden om geen thermische deregulatie in de huid te veroorzaken.

De sleutel om de huid van je baby gehydrateerd te houden

Zepen en oliën voor hygiëne

De huid van een baby is heel gevoelig en is bij de geboorte nog niet volledig ontwikkeld. Daarom is de barrièrefunctie van de huid die ze moet vervullen nog niet aanwezig. Daarom kan het gebruik van zeep of olie veranderingen in de pH-waarde van de huid veroorzaken. Dit kan bij de baby vervolgens leiden tot irriterende processen, eczeem, of jeuk.

Bij de keuze van een zeep of olie voor het bad en de hygiëne van een baby moet je dus bepaalde voorzorgsmaatregelen en zorgvuldigheid in acht nemen. Zo ook beveelt een overzicht in het Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (Engelse link) het gebruik van neutrale, milde zepen of syndetzepen aan.

Vochtigheid in de omgeving

In de winter heeft de huid van baby’s de neiging om uit te drogen door het gebruik van verwarmingen in huis. Om uitdroging van de huid te voorkomen is daarom het gebruik van luchtbevochtigers (Engelse link) aan te bevelen. Ze houden de omgeving koel, de huid gehydrateerd, en helpen de verzachtende producten nog beter te werken.

Wat is belangrijk om te onthouden om de huid van je baby gehydrateerd te houden?

De huid van baby’s is gevoeliger en teer omdat ze nog niet volledig ontwikkeld is. Bijgevolg heeft ze bepaalde verzorgings- en hygiëneprocessen nodig om een gezonde huid te bevorderen.

De integriteit en hydratatie van de huid moeten zo veel mogelijk in stand gehouden worden om mogelijke dermatitis te voorkomen. Daarom kun je het beste rekening houden met aspecten als hydratatie, de frequentie van baden en het gebruik van bepaalde producten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J, Szczapa J, Vanaclocha F, Gelmetti C. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2009 Jul;23(7):751-9. doi: 10.1111/j.1468-3083.2009.03140.x. PMID: 19646134.
  • Saijo S, Tagami H. Dry skin of newborn infants: functional analysis of the stratum corneum. Pediatr Dermatol. 1991 Jun;8(2):155-9. doi: 10.1111/j.1525-1470.1991.tb00308.x. PMID: 1923986.
  • Julian E, Palestro AM, Thomas JA. Pediatric Sunscreen and Sun Safety Guidelines. Clin Pediatr (Phila). 2015 Oct;54(12):1133-40. doi: 10.1177/0009922815591889. Epub 2015 Jun 29. PMID: 26130395.
  • Mendes BR, Shimabukuro DM, Uber M, Abagge KT. Critical assessment of the pH of children’s soap. J Pediatr (Rio J). 2016 May-Jun;92(3):290-5. doi: 10.1016/j.jped.2015.08.009. Epub 2016 Feb 1. PMID: 26844391.
  • Goad N, Gawkrodger DJ. Ambient humidity and the skin: the impact of air humidity in healthy and diseased states. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Aug;30(8):1285-94. doi: 10.1111/jdv.13707. Epub 2016 Jun 15. PMID: 27306376.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.