6 Vaak voorkomende twijfels wat de pediatrie betreft

We hebben altijd vragen als het over de gezondheid van onze kinderen gaat. Laten we proberen enkele van de meest voorkomende twijfels in de pediatrie te beantwoorden.
6 Vaak voorkomende twijfels wat de pediatrie betreft

Laatste update: 10 januari, 2022

Hoeveel je ook gelezen hebt of hoeveel advies je ook gekregen hebt van vrienden en familie, de waarheid is dat alles nieuw is als een baby thuiskomt. Soms houden ze niet op met huilen, ze hoesten, ze lijken hongerig, je weet niet of hun ontlasting normaal is, je ziet een vlekje op hun huid, ze hebben koorts, enz. De meest voorkomende twijfels wat de pediatrie betreft zijn gevarieerd. Hier behandelen we er een paar.

Deze twijfels zullen minder worden naarmate de baby groeit en je hem beter leert kennen. Ook als je meer dan één kind hebt en al kennis hebt door ervaring, wordt het gemakkelijker.

De meest voorkomende twijfels wat de pediatrie betreft naar leeftijd

De redenen om naar de kinderarts te gaan zijn praktisch eindeloos. Hoewel het waar is dat, afhankelijk van de leeftijden, we verschillende thema’s meestal kunnen groeperen.

Als we de meest voorkomende twijfels wat de pediatrie betreft naar leeftijd van het kind moesten samenvatten, dan zouden we kunnen zeggen dat het de volgende zijn:

  • Van 0 tot 6 maanden: Consultaties hebben meestal te maken met de groei van het kind (lengte en gewicht), ontwikkeling, voeding, huidletsels, verzorging van de luierstreek, en vaccinatie. Spijsverteringsoorzaken komen ook vaak voor, die zich kunnen uiten in de vorm van constipatie, koliekachtige pijn en het oprispen van melk.
  • Van 6 tot 12 maanden: Tijdens deze maanden staan symptomen van de luchtwegen centraal, zoals slijm, verkoudheid, hoesten en vreemde geluiden bij het ademen. Valpartijen beginnen zich voor te doen bij hun eerste pogingen om te kruipen en veroorzaken veel nervositeit.
  • Van 1 tot 3 jaar: Veel kinderen in deze leeftijdsgroep beginnen naar de crèche te gaan. Dit veroorzaakt verkoudheid, faryngitis, tonsillitis, bindvliesontsteking, oorpijn, en diarree. Er zijn ook huidgerelateerde problemen, zoals hoofdluis, waterpokken, of hand-voet-en-klauwzeer. Valpartijen op deze leeftijden nemen toe.
  • Vanaf 3 jaar: Het schoolgaan vordert, kinderen gaan met elkaar om, en daardoor zijn infecties van de luchtwegen een zeer frequente reden voor consultatie. Ook gastro-enteritis in de vorm van braken en diarree. Buikpijn neemt een centrale plaats in, zoals bij klappen, wonden en blauwe plekken.

De 6 meest voorkomende twijfels wat de pediatrie betreft

Vermijd zoveel mogelijk je te laten bedwelmen door verkeerde informatie die je op het internet kunt lezen. De meest voorkomende twijfels over pediatrie raadplegen en gedetailleerde informatie van een arts krijgen is echter essentieel.

Met dit in gedachten hebben we vragen samengesteld die je je als vader of als moeder kunt gaan stellen. Bedenk dat het uiteindelijke antwoord van een kinderarts moet komen. Wat we hier detailleren is slechts indicatief.

Laten we dus eens kijken naar de 6 meest voorkomende twijfels wat betreft de pediatrie

1. Hoe vaak moet je je baby borstvoeding geven?

Er is een term die de laatste jaren aan relevantie heeft gewonnen en die je zeker al gehoord hebt: On-demand. Als er iets is dat alle ouders overvalt (Spaanse link), dan is het wel de kwestie van de voeding. Tot een paar jaar geleden werd er gesproken over voedingstijden. Maar tegenwoordig raden deskundigen aan baby’s te voeden wanneer ze honger hebben.

Borstvoeding op verzoek is borstvoeding geven zonder schema’s of een vooraf ingestelde duur van de voedingen. Als kleintjes honger hebben, huilen ze meestal. Vaak is dit het signaal waar we op wachten om ze te gaan voeden. Hoewel we ook attent kunnen zijn op andere signalen die eerder kunnen opduiken, zoals likken van de lippen, uitsteken van de tong, of bewegen van de kaak, mond of hoofd op zoek naar de tepel.

We moeten het idee van schema’s echter uit onze gedachten bannen. Elke baby zal aangeven hoe vaak hij gevoed moet worden. Elk kind is namelijk anders en kan meer of minder frequentie nodig hebben.

Ook de duur van elke voeding zal niet bij alle baby’s gelijk zijn. Pasgeborenen krijgen langzamer borstvoeding; daarom duren hun voedingen meestal lang en hebben moeders het gevoel dat ze de hele dag met deze taak bezig zijn.

6 Vaak voorkomende twijfels wat de pediatrie betreft

2. Hoe vaak moet je een baby in bad doen?

In verband met de hygiëne van de kleintjes rijst de vraag hoe vaak je ze in bad moet doen. De meeste gezinnen stellen elke dag een tijdstip vast dat bestemd is voor de badroutine van de baby.

En hoewel deze routine heilzaam kan zijn om de banden te versterken, kan een overdaad aan hygiëne averechts werken en de gevoelige huid irriteren die de kleintjes hebben. In feite kunnen sommige van de typische dermatitiden van deze leeftijden te maken hebben met overdreven hygiëne.

Een ander detail dat we niet over het hoofd mogen zien is dat het belangrijk is om erg hoge watertemperaturen en erg lange baden te vermijden. Ouders moeten extra voorzichtig zijn met baby’s met atopische dermatitis (Engelse link).

Wat is dan de perfecte badfrequentie? Wel, dit antwoord varieert een beetje naargelang de leeftijd. In principe kan, tot ze beginnen te kruipen en meer met de omgeving in aanraking komen, baden 2 of 3 keer per week voldoende zijn.

De huid van baby’s maakt een zuur beschermlaagje aan van vet, zweet en ziektekiemen, dat nuttig is en een belangrijk doel dient. Deze laag beschermt de huid tegen milieu-invloeden of besmettelijke ziekteverwekkers. Een overdaad aan hygiëne kan ervoor zorgen dat dit natuurlijke schild verloren gaat.

De frequentie van baden zal toenemen tot het praktisch dagelijks is als de baby eenmaal leert kruipen. Ze komen dan namelijk in contact met de omgeving en worden vuiler. Idealiter moet deze toename van het aantal wekelijkse badbeurten geleidelijk gebeuren.

3. Pediatrie: over welke ziekten kan ik op afstand met de kinderarts overleggen?

Telegeneeskunde is al jaren een realiteit en ouders vragen zich vaak af wanneer virtueel overleg mogelijk is en wanneer niet. Hoewel we er niet omheen kunnen dat de arts-patiënt relatie een menselijke handeling is, is de waarheid dat consulten op afstand aspecten als directheid of de blootstelling aan infecties in wachtkamers verbeteren.

De mogelijkheden die we nu hebben, zoals het delen van beelden in de vorm van foto’s of video, verhogen het oplossend vermogen van dit soort vragen. Telegeneeskunde vervangt de traditionele fysieke consulten niet, maar vult ze aan.

Tot de voordelen van deze nieuwe vorm van zorg behoren de volgende:

  • Het wegvallen van de tijd die we investeren in het reizen naar het medisch centrum
  • De besparing van kosten
  • Vermijden van lang wachten in overvolle kamers met andere mensen of zieke kinderen
  • Toegang tot een reeks professionals of specialisten met een fysieke agenda die bijna altijd vol zit

Om de vraag te beantwoorden kun je beginnen met een consult op afstand en, afhankelijk van de symptomen of vermoedelijke diagnose, een face-to-face consult plannen. Bedenk dat telegeneeskunde niet alleen maar een vluchtig telefonisch consult is; het gaat veel verder. Ze kunnen heel nuttig zijn om antwoorden te vinden op zorgen die ouders hebben, kleine symptomen, of twijfels over het eten.

4. Kan de kinderarts via videoconsult een geneesmiddel voorschrijven?

Het antwoord op deze vraag is in verschillende landen ja. Een videoconsult heeft volgens de nieuwe wetten van sommige landen (Engelse link) dezelfde geldigheid als een traditioneel lichamelijk consult, zodat het gesprek kan eindigen met de uitgifte van een recept.

Ouders kunnen deze recepten afdrukken of zelfs in QR formaat downloaden en ze met hun mobiele telefoon aan de apotheek laten zien. Omdat ze op naam staan en door de beroepsbeoefenaar gecodeerd zijn, kunnen ouders ze zonder problemen gebruiken.

Veel medicijnen die artsen voor de eerste levensjaren voorschrijven zijn die met een verlichtende werking. In elk geval mogen artsen geen recepten uitschrijven zonder bevestigende gegevens. Voor meer specifieke behandelingen kun je het beste naar binnen gaan voor een lichamelijk consult.

5. Twijfels wat pediatrie betreft: hoe vaak moet je je kind voor controle brengen en wat beoordelen de dokters?

Elke geografische plaats en elke gezondheidsdienst heeft een andere routine voor het plannen van pediatrische controles. Er is echter een grote mate van consensus in dit verband, want zulke consulten zijn essentieel voor het toezicht op groei en ontwikkeling.

In het algemeen vinden controles tot 18 maanden plaats met tussenpozen van een keer per maand, hoewel ze na 2 levensjaren jaarlijks of tweejaarlijks worden.

De belangrijkste momenten van pediatrische controles zijn de volgende, en ouders worden aangemoedigd ze bij te wonen. Daarnaast zijn er consulten die te maken hebben met pathologische verschijnselen. Maar deze precieze kalender helpt om te bevestigen dat de kleintjes gezond groeien:

Pasgeboren controle

Gebeurt tussen de vijfde en tiende levensdag. Bij dit consult letten de artsen speciaal op de verkleuring van de huid wegens mogelijke neonatale geelzucht. In sommige landen omvat de raadpleging een tweede hieltest om een aantal stofwisselingsziekten uit te sluiten.

2-maanden controle

Bij dit consult beoordeelt de kinderarts de ontwikkeling van de reflexen, de lengte van het kind en de hoofdomtrek. Bovendien is het tijd voor de toediening van de eerste vaccins, volgens de officiële kalender.

4-maanden controle

De artsen zullen de heupen, de geslachtsorganen, de sluiting van de fontanellen en de psychomotorische ontwikkeling onderzoeken. Ze zullen ook meer vaccins toedienen.

6-maanden controle

Weer onderzoeken de dokters de genitaliën, heupen, fontanellen en psychomotorische ontwikkeling. Maar ze leggen veel nadruk op het onderwerp voeding, het voorkomen van gaatjes en stimulatie. Het is meestal de tijd van overgang tussen borstvoeding en de introductie van de eerste voedingsmiddelen, dus het is tijd om alle twijfels van de ouders daarover aan te pakken.

9-maanden controle

De arts zal opnieuw een lichamelijk onderzoek doen en de autonomie en het zelfvertrouwen van de baby bevorderen.

12-maanden controle

Op dit punt is het tijd om een controle van het gezichtsvermogen en het gehoor te doen, en de kleine te wegen en te meten. De toediening van nieuwe vaccins wordt voortgezet, volgens de officiële kalender.

18 maanden controle

Opnieuw meet en weegt de dokter het kind om na te gaan in welk percentiel het kind zit naar leeftijd en geslacht. Het consult gaat verder met de beoordeling van de emotionele ontwikkeling. Aspecten als dieet of slaapproblemen worden vaak besproken.

24-maanden controle

Dit is de laatste controle voor de bezoekintervallen in de loop van de tijd toenemen. Opnieuw evalueren de artsen de lichamelijke en voedingsontwikkeling, en bespreken ze vaccinaties en eventuele zorgen die de ouders hebben.

4-jaarlijkse check-up

Opnieuw zullen de artsen de status van het vaccinatieschema controleren. Bovendien voeren ze een volledig lichamelijk onderzoek uit en beoordelen ze rustig de verwerving en ontwikkeling van taal. Zo nodig verwijzen ze het kind door naar een logopedist wegens geconstateerde tekortkomingen.

Een controle bij de kinderarts

6. Waarom is het belangrijk kinderen te vaccineren?

Het kan tegenstrijdig zijn om in deze tijd van de geschiedenis het nut van vaccins te moeten verduidelijken. Het is echter nog steeds een van de meest gestelde vragen in de pediatrie. Bepaalde anti-vaccin bewegingen winnen aan kracht en verspreiden hun ideeën met kracht, dus is het altijd een goed moment om uit te leggen waarom vaccinaties nodig en nuttig zijn.

Vaccins voorkomen infectieziekten die vroeger bij veel zuigelingen, kinderen en volwassenen de dood of onomkeerbare schade veroorzaakten. Als we onze kinderen niet vaccineren, lopen ze het risico ernstig ziek te worden en complicaties, invaliditeit en zelfs de dood op te lopen bij ziekten als mazelen en kinkhoest.

Je laten vaccineren is dus een doeltreffende, veilige en eenvoudige manier om kinderen en hun gezin te helpen gezond te blijven. Immuniteit wordt verworven met vaccins; dankzij dit middel zorgen we ervoor dat bij het oplopen van de natuurlijke ziekte geen enkele vorm van ernstige complicatie optreedt, omdat het immuunsysteem de nodige antilichamen heeft aangemaakt.

Wat we ook heel duidelijk moeten maken is dat alle vaccins die artsen aanbieden veilig en effectief zijn. Ze zijn door een reeks internationale controles gegaan om er zeker van te zijn dat er geen risico’s zijn.

Soms kunnen er milde bijwerkingen optreden, die meestal plaatselijke klachten zijn en na 24-48 uur weer verdwijnen. Maar dit betekent niet dat het vaccin niet meer werkzaam is of dat het gevaarlijk wordt.

Een daad van solidariteit en betrokkenheid

Onze kinderen vaccineren is niet alleen een slimme beslissing, maar ook een daad van solidariteit en betrokkenheid bij de samenleving. Vaccins beschermen niet alleen degene die ze krijgt, maar ook de mensen om hem heen. Als we besluiten onze kinderen niet te vaccineren, brengen we hun gezondheid en die van de andere kinderen die met onze kinderen omgaan in gevaar.

Wanneer we een hoge vaccinatiegraad tegen een ziekte bereiken, neemt het aantal besmette mensen sterk af. Als de vaccinatiegraad daarentegen daalt, neemt het aantal vatbare mensen en gevallen toe.

Dankzij vaccinaties zijn er ziekten die we alleen nog in de geschiedenisboeken kunnen terugvinden. Een voorbeeld hiervan zijn de pokken, waaraan ongeveer 5 miljoen mensen per jaar stierven. In 1978 was de ziekte dankzij het vaccin uitgeroeid.

De meest voorkomende twijfels over de pediatrie verschillen van gezin tot gezin

Elk gezin heeft zijn meest voorkomende vragen wat de pediatrie betreft. En het is belangrijk er met vakmensen over te praten om niet in verkeerde overtuigingen te vervallen.

Technologie heeft telegeneeskunde een realiteit gemaakt. Dit bespaart ons tijd en kosten voor die problemen die op afstand kunnen worden opgelost.

Alle twijfels zijn geldig omdat ze voortkomen uit het verlangen van ouders naar een betere kwaliteit van leven voor hun kinderen. Dus, ga je gang en vraag.

We danken SAVIA (Spaanse link) voor haar medewerking bij het verstrekken van informatie voor de totstandkoming van dit artikel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de la SEPEAP, Grupo VACAP, et al. “Dudas frecuentes sobre vacunación.” PediatríaIntegral (2019): 70.
  • Lasarte Velillas, J. J., and M. T. Hernández Aguilar. “Lactancia materna: Preguntas más frecuentes.” Pediatría Atención Primaria 11 (2009): 405-414.
  • Strathie Page S, Weston S, Loh R. Atopic dermatitis in children. Aust Fam Physician. 2016 May;45(5):293-6. PMID: 27166464.
  • Fields BG. Regulatory, Legal, and Ethical Considerations of Telemedicine. Sleep Med Clin. 2020 Sep;15(3):409-416. doi: 10.1016/j.jsmc.2020.06.004. Epub 2020 Jul 7. PMID: 32762973; PMCID: PMC7340020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.