Hoe kruisdominantie de prestaties beïnvloedt

Bij sommige kinderen treedt kruisdominantie op en dit kan een negatief effect hebben op hun prestaties. Hierdoor is vroegtijdig ingrijpen belangrijk om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.
Hoe kruisdominantie de prestaties beïnvloedt
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

De meeste mensen hebben een voorkeur of neiging om één kant van het lichaam te gebruiken. Dit wordt dominantie van de ledematen genoemd. Hieronder zien we hoe kruisdominantie de prestaties beïnvloedt.

De kant van het lichaam die domineert, wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals genetische en omgevingsfactoren. De ontwikkeling van dominantie vindt ook beetje bij beetje plaats gedurende de eerste levensjaren, wanneer jonge kinderen nog steeds niet eens weten welke kant rechts of links is.

Soorten dominantie

We kunnen dominantie van de ledematen als volgt classificeren:

 • Homogene dominantie. Dit gebeurt wanneer ogen, oren, handen en voeten dezelfde dominantie hebben, ofwel linkse dominantie (bijvoorbeeld linkshandig) of rechtse dominantie (rechtshandig). Dit is wat het meest voorkomt.
 • Gemengde dominantie. Dit gebeurt wanneer mensen bepaalde dingen doen met de ene kant van het lichaam en anderen met de andere kant.
Linkshandige jongen
 • Kruisdominantie. Dit wordt gekenmerkt door een verschillende dominantie voor handen, voeten, ogen en gehoor. De dominante hand is bijvoorbeeld de rechterhand, maar het linkeroog is dominant. Deze variant kan leerproblemen veroorzaken, vooral als het gaat om lezen en schrijven. Het komt vaak voor bij kinderen met ADHD.
 • Ambidextrie. Dit is wanneer een persoon beide zijden van het lichaam met hetzelfde vermogen door elkaar kan gebruiken.

Het is erg belangrijk dat je geen dominantie afdwingt. We moeten kinderen het zelf laten uitzoeken. Als een kind bijvoorbeeld gedwongen wordt een bepaalde kant te gebruiken die niet zijn dominante is, kan zijn zenuwstelsel in de war raken.

Hoe beïnvloedt kruisdominantie de schoolprestaties?

Een slecht vastgestelde dominantie kan bij kinderen veel leerproblemen veroorzaken. In feite komt dit meestal voor in gevallen waarin het kind dyslexie heeft. Je kunt dit opmerken wanneer je kind naar de basisschool gaat, vooral in gevallen waarin de dominantie niet volledig is vastgesteld.

Vervolgens gaan we bekijken hoe dit bepaald gedrag beïnvloedt en wat de symptomen van kruisdominantie zijn:

 • Ze hebben langzamere reacties met weinig onmiddellijke reflexen op bepaalde activiteiten.
 • Kruisdominantie kan dyslexie, dyscalculie, dyslalia of dysgrafie veroorzaken.
 • Als ze schrijven, kunnen ze bepaalde tekens omkeren. Ze kunnen bijvoorbeeld cijfers en letters omkeren, alsof ze in spiegelbeeld zijn.
 • Dit kan het gevoel van eigenwaarde aantasten, dat vaak laag is. Vaak zijn ze zich zeer bewust van hun fouten.
 • Kinderen hiermee kunnen over het algemeen geïrriteerd, overreactief, geremd en hopeloos zijn.

Meer over hoe kruisdominantie de prestaties beïnvloedt

 • Wanneer kinderen met kruisdominantie lezen, doen ze dat over het algemeen heel langzaam met veel pauzes. Ze missen ritme en raken gemakkelijk de weg kwijt tijdens het lezen.
 • Kinderen met dit probleem kunnen moeite hebben met lezen, rekenen of schrijven.
 • Ze hebben ook moeite om op te letten.
 • Deze kinderen voelen zich vaak in de war.
 • Soms kunnen ze rusteloos en hyperactief zijn en zich moeilijk concentreren.
 • Ze kunnen in de klas gedemotiveerd raken en hebben geen interesse in voorgestelde activiteiten.
 • Ze hebben vaak moeite om zich te organiseren in ruimte en tijd. Ook verwarren ze rechts en links en worstelen ze met optellen en aftrekken.
Kind tekent met zijn linkerhand

Wat kun je doen als je kind kruisdominantie heeft?

De meeste specialisten bevelen vroege interventie aan om de negatieve effecten die dit kan hebben op het leerproces van een kind te voorkomen. Als je vermoedt dat je kind kruisdominantie heeft, kun je hem daarop medisch laten onderzoeken.

Zodra een professional ontdekt wat voor soort dominantie je kind heeft, zullen ze een reeks activiteiten en oefeningen opstellen die ze kunnen uitvoeren. Deze kunnen hen helpen eventuele problemen op te lossen en positieve neurobiologische neigingen te creëren.

Het is daarom belangrijk om je kind naar een professional te brengen als je vermoedt dat hij kruisdominantie heeft. We hebben al aangegeven hoe dit probleem de prestaties en het leerproces van kinderen kan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen om toekomstige problemen te voorkomen. Wellicht ook interessant voor jou

10 opmerkelijke dingen over linkshandige kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
10 opmerkelijke dingen over linkshandige kinderen

De meeste dingen zijn ontworpen voor rechtshandige mensen. Dus is het noodzakelijk als ouders van linkshandige kinderen om hen zo veel mogelijk te ...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.