7 tips om kinderen te motiveren om te studeren

Als je op zoek bent naar manieren om je kinderen te motiveren om te studeren, vind je in dit artikel enkele trucs om hen voor te bereiden op toetsen en examens.
7 tips om kinderen te motiveren om te studeren
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 30 april, 2020

Als het gaat om kinderen te motiveren om te studeren, zijn er veel verschillende manieren waarop je kunt helpen. Een van de beste manieren is om te profiteren van hun aangeboren vermogen om te willen ontdekken en leren.

Op heel jonge leeftijd hebben kinderen de neiging om de acties van beide ouders na te doen. Dit bereidt hun geest voor om gemakkelijk kennis op te nemen terwijl ze blijven groeien.

Je kunt profiteren van dit aangeboren vermogen door hen te begeleiden en te motiveren om te studeren. Leerkrachten merken op dat kinderen op bepaalde leeftijden en tijdens de basisschool als sponzen zijn. Ze absorberen alle informatie om hen heen.

Motivatie zal hen ook goed dienen als volwassenen. Het is een van de belangrijkste kwaliteiten om professioneel succesvol te worden.

Kinderen motiveren om vanaf jonge leeftijd te studeren en het goed te doen op school is erg belangrijk. Dit artikel geeft je zeven nuttige tips.

Tips om kinderen te motiveren om te studeren

Het motiveren van jonge kinderen is essentieel, zodat ze hun best doen op school en leren genieten van het leerproces. Je wilt een sfeer creëren waarin kinderen kunnen leren om zich in te spannen en zich toe te wijden aan hun studie.

Gemotiveerde kinderen proberen harder en hebben vaker een positieve houding. Dit geeft hen ook de mogelijkheid om problemen op meerdere manieren op te lossen. Er zijn drie algemene richtlijnen voor het motiveren van kinderen om te studeren:

Ten eerste: positieve bekrachtiging

Een van de dingen die kinderen het meest motiveert om te studeren, is positieve bekrachtiging. Je goedkeuring is een van de beste beloningen die kinderen kunnen ontvangen voor hun prestaties.

Laat zien dat je tevreden bent met hun goede cijfers, dat ze iets hebben bereikt dat ingewikkelder bleek te zijn dan verwacht en dat ze obstakels hebben overwonnen bij het leren. Op die manier leren je kinderen om deze prestaties en taken te herhalen zodat ze je lof kunnen ontvangen.

Kinderen vinden het leuk om hun ouders te plezieren. Hun inspanningen erkennen is daarom een geweldige manier om kinderen te motiveren en aan te moedigen hun best te doen.

Tweede richtlijn: kinderen motiveren om te studeren door interesse te tonen

Praat met je kinderen zodat je weet wat ze leren. Toon interesse in hun studies en stel vragen.

Je kunt ook manieren vinden om hetgeen ze leren te relateren aan echte situaties. Vraag hen bijvoorbeeld om de rekening van iets dat je hebt gekocht nog eens te controleren. Je kunt ze vragen om andere taken uit te voeren waarmee ze de kennis die ze op school hebben opgedaan, kunnen toepassen, rekening houdend met hun leeftijd en niveau natuurlijk.

Moeder motiveert kind om te studeren

En ten derde: moedig je kinderen aan wanneer ze een slecht cijfer krijgen

Als je kinderen een onvoldoende halen of een lager cijfer krijgen dan verwacht, moet je hen aanmoedigen om te blijven proberen. Probeer erachter te komen wat de oorzaak van het resultaat zou kunnen zijn.

Berisp of straf ze niet, zoek liever naar oplossingen. Help hen hun fouten te begrijpen, zodat ze meer tijd besteden aan het bestuderen van iets dat ze moeilijk vinden.

Herinner ze aan andere obstakels die ze al hebben overwonnen. Het is heel goed om vertrouwen over te dragen aan kinderen. Beloof om hen te helpen en laat zien dat je zeker weet dat ze kunnen verbeteren.

1. Stel de juiste verwachtingen

Houd er rekening mee dat je kinderen zich bewust zijn van hoe jij de dingen ziet. Vaak passen ze hun eigen verwachtingen namelijk aan op basis van wat jij zelf denkt.

Je kinderen moeten weten dat je wilt dat ze slagen. Dit zal hen veel motiveren. Als je verwachtingen laag zijn, is de kans groter dat ze niet de verwachte resultaten zullen bereiken.

Om verwachtingen te stellen die geschikt zijn en passen bij het kunnen van je kinderen, is het een goed idee om met hen te praten over de studierichtingen die ze het leukst vinden. Je moet ook proberen het onderwerp te ontdekken waar ze het beste in zijn om hogere verwachtingen te stellen in deze onderwerpgebieden.

Leer ook hun interesses en talenten kennen, zodat de verwachtingen kunnen worden veranderd naarmate de kinderen opgroeien, en pas het aan aan elke situatie.

2. Stel doelen die je kinderen helpen

Het is van het grootste belang dat je je kinderen leert hun eigen doelen te bepalen. Dit zal helpen om hen te motiveren en aan te moedigen om hun doelstellingen te bereiken.

Schrijf de doelen op een stuk papier en hang ze in een zichtbaar deel van het huis zodat je kinderen ze elke dag opmerken. Vergeet niet dat doelen altijd specifiek en meetbaar moeten zijn.

3. Kinderen motiveren om te studeren door jouw interesse in school te laten zien

Als je een manier kunt vinden je eigen interesse en enthousiasme voor onderwijs te laten zien aan je kinderen, zullen ze ook dezelfde houding aannemen.

Je kunt een relatie opbouwen met de leerkrachten van je kinderen, je aanmelden voor schoolprogramma’s, een ruimte creëren die geschikt is om huiswerk te maken en weten welke proefwerken je kinderen hebben.

Het is ook goed om op de hoogte te blijven van de taken en verantwoordelijkheden die je kinderen hebben voor elk vak.

4. Ontwikkel een positieve houding ten opzichte van school

Als je kinderen zien dat je geïnteresseerd bent in hun huiswerk, zullen ze het ook op dezelfde manier zien. Realiseer je dat elk kind zijn eigen manier heeft om te studeren en te leren. Help je kinderen hun leerstijl te ontdekken en moedig hen aan om deze op de best mogelijke manier te gebruiken.

Wat het bovenstaande betreft, er zijn drie soorten studenten:

  • studenten die auditief leren terwijl ze luisteren
  • studenten die informatie bewaren door een grafiek te lezen of te analyseren
  • kinesiologische studenten die leren door praktische oefeningen

5. Gebruik de juiste taal om hen te motiveren om te studeren

Het is heel belangrijk dat je je kinderen aanmoedigt. Door dit te doen kun je ze motiveren met veel meer dan alleen lof. Motivatie houdt in dat kinderen zichzelf positief beoordelen.

Je kunt ze aanmoedigen door hun inspanningen te erkennen, zodat ze hun best blijven doen en de volgende keer betere resultaten behalen.

Kinderen vieren een overwinning

6. Motiveer hen om thuis en buitenshuis te leren

Je moet ervoor zorgen dat je kinderen het leren ervaren als iets leuks. Gemotiveerde kinderen zien alles als een kans om te leren en ze begrijpen dat sommige leuke activiteiten ook kansen zijn om te leren.

Bezoek bijvoorbeeld musea over onderwerpen die je kinderen bestuderen. ook kun je een klassiek werk in de kinderliteratuur lezen en later bijvoorbeeld de filmversie bekijken.

7. Versterk het zelfvertrouwen van je kinderen

Als je je kinderen zelfrespect leert, zul je zien dat ze gemotiveerder zijn en dit zal hen voorbereiden op tegenslagen.

Ze kunnen elk soort probleem oplossen, omdat ze weten hoe ze op hun sterke punten moeten vertrouwen. Als ze fouten maken, zien ze het als een kans om te leren.

Door kinderen te motiveren om te studeren, kunnen je kinderen betere academische prestaties behalen. Bovendien zullen jouw hulp en houding van groot belang zijn voor hun toekomst.

We hopen dat je deze suggesties in dit artikel nuttig vindt en dat je ze ook in de praktijk zult brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.