Hoe ontwikkel je de aangeboren talenten van je kind?

Hoe ontwikkel je de aangeboren talenten van je kind?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 21 juli, 2018

In dit artikel zullen we 8 tips geven voor ouders die het potentieel van hun kind willen maximaliseren en ze helpen hun aangeboren talenten te ontwikkelen.

Kinderen hebben een groot creatief capaciteit en potentieel dat verdient om ontdekt en gestimuleerd te worden.

In feite is een van de belangrijkste aspecten het bevorderen van creatief onderwijs als het gaat om de ontwikkeling van de aangeboren talenten van een kind. Dit moet zowel op school als thuis gebeuren.

Tijdens de jeugd zijn de aangeboren talenten en misschien nog niet volledig ontwikkeld of duidelijk. Daarom is het belangrijk om ze vanaf jonge leeftijd te stimuleren.

Als een moeder is het je taak om je kleintje zo veel mogelijk aan te moedigen zodat ze hun talenten ontdekken. Dit kan gedaan worden door middel van:

 • spelletjes
 • activiteiten thuis
 • naar buiten gaan
 • muziek
 • liedjes
 • dansjes
 • verhalen
 • enzovoorts

Onthoud dat de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden in verband staat met genetische structuren. De hersenen van een kind zijn kneedbaar, vooral in het begin van zijn leven. Daarom hebben ze het potentieel om alles te leren.

Talent is een geprivilegieerde ontwikkelingsmodus. Een potentieel dat ontdekt en verbetert moet worden door inzet en capaciteit. Vervolgens veranderen ze in vaardigheden en bekwaamheden.

8 tips om de aangeboren talenten van je kind te ontwikkelen

Hier zijn een aantal tips die helpen bij het ontwikkelen van de aangeboren talenten van je kind.

1. Vertel ze verhalen

Verhalen (voor)lezen geeft kinderen een belangrijk ingrediënt dat ze kunnen gebruiken om oneindig te fantaseren.

Daarnaast ontdekken ze unieke plekken, fantastische karakters en leren ze dat hun fantasieën geen grenzen hebben dankzij verhalen.

Een kind is aan het verven

Deze activiteit helpt bij het ontdekken van het genoegen dat je kan beleven bij het vertellen en creëren van verhalen. Het kan ook helpen bij de ontwikkeling van hun schrijf- en vertelvaardigheden.

2. Zing of luister samen naar muziek

Muziek maken en naar muziek luisteren is een goede manier voor kinderen om zich te uiten. Muziek levert ook een bijdrage aan de ontwikkeling van hun intellectuele en emotionele capaciteiten.

3. Speel met ze

De vaardigheid om samen te kunnen werken is belangrijk en moet aangemoedigd worden in de gezinsomgeving. Spendeer tijd met je kind om zijn aangeboren talenten te ontwikkelen met behulp van spelletjes en andere vormen van entertainment.

4. Laat je kinderen kleuren

Kleuren is een perfecte manier om de aangeboren talenten van je kind aan te moedigen. Het geeft ze ook een manier om hun emoties en begrip van de wereld te uiten.

Moedig ze aan deze creatieve activiteit te beoefenen door middel van workshops en leuke opdrachten. Het kind zal daardoor meer in zichzelf vertrouwen en zijn talenten ontwikkelen na zijn eerste tekeningen.

“Iedereen is getalenteerd omdat elk mens iets heeft om uit te drukken.”
– Brenda Ueland –

5. Leer ze gezond te eten

Een gezond dieet kan invloed hebben op hun intellectuele capaciteiten. Het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes is erg belangrijk als je wilt dat je kind getalenteerd is.

Zorg er dan ook voor dat hun eten alle voedingsstoffen bevat die hun behoeftes vervult:

 • structurele behoeftes
 • psychologische behoeftes
 • energiebehoeftes
 • stofwisselingsbehoeftes

Als je een aangeboren talent herkent moet je je kind de ruimte geven om het te ontwikkelen met behulp van ervaring.

7. Laat ze helpen met huishoudelijke taken

Door je kinderen mee te laten helpen met huishoudelijke taken ontwikkelen ze onder andere verantwoordelijkheid en discipline. Daarom is het belangrijk dat ouders ze vanaf jonge leeftijd aanmoedigen in huis te helpen.

Een kind heeft talent voor gitaarspelen

8. Spendeer tijd buiten, loop en speel op het platteland

Het is belangrijk voor kinderen om tijd in de frisse lucht door te brengen. Buiten zijn heeft zeer veel belangrijke voordelen.

Naast het helpen bij de ontwikkeling van aangeboren talenten heeft het ook positieve voordelen voor hun fysieke, sociale, emotionele en spirituele ontwikkeling.

Buiten spelen stimuleert bovendien de hersenontwikkeling. Het helpt bij het creëren van nieuwe connecties in belangrijke delen van het brein.

Kortom, kinderen hebben aangeboren talenten vanaf het moment dat ze geboren worden. We hopen dan ook dat deze lijst nuttig zal zijn bij het ontwikkelen van hun aangeboren talenten.

Nu is het tijd om deze tips uit te voeren en je kind te helpen zijn potentieel te bereiken! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Giraldo, E. E. P. (2012). Descubrir talentos en educación básica primaria: una obligación docente. Uni-pluriversidad, 12(3), 75-86. https://revistas.udea.edu.co/index.php/unip/article/view/15159
 • Novillo, S. M. (2018). Educar el talento: Guía para desarrollar nuevas habilidades en jóvenes y niños. Editorial AMAT.
 • Feldhusen, J. F. (1995). Identificación y desarrollo del talento en la educación (TIDE). Revista Ideacción, 4, 1-4.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.