Wat is de beste levensfase om te leren?

Er zijn bepaalde leeftijden waarop kinderen vrijwel onmiddellijk vaardigheden kunnen leren die hen hun hele leven bij zullen blijven. We zullen je alle details in dit artikel geven over de beste levensfase om te leren.
Wat is de beste levensfase om te leren?

Laatste update: 11 september, 2019

Ouders vragen zich vaak af wat de beste levensfase is voor het leren van motorische activiteiten, cognitief leren of van emotioneel begrip bij kinderen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit onderwerp.

Als je een kind in zijn dagelijkse activiteiten of tijdens het spelen volgt, zie je hoe snel hij kan assimileren. Hij kan de informatie die hij constant waarnemeemt via zijn zintuigen nabootsen.

Natuurlijk is dit onderwerp niet nieuw. In feite is het wijd bestudeerd door de wetenschappen. De hersenverbindingen van kinderen zijn bij talloze gelegenheden bestudeerd en onderzoekers zijn tot opvallende conclusies gekomen. We zullen de resultaten hier met je delen.

Met al deze gegevens kun je het leerproces van je kinderen stimuleren, zodat zij hun potentieel kunnen bereiken.

Wat is de beste levensfase om te leren?

Om de beste fase voor het leren uit te leggen, ontwikkelden neuropediatrische studies een concept dat hersenplasticiteit wordt genoemd.

Men zegt dat de hersenen en zintuigen van kinderen werken als een spons, dankzij deze hersenplasticiteit. Ze absorberen kennis tussen de eerste paar maanden en zes jaar van het leven. Ze absorberen alle informatie die ze om zich heen zien. Bovendien doen ze het heel snel en automatisch.

In deze jaren maken kinderen een gevoelige periode van leren door. Het is een fase waar je absoluut het beste van kunt maken. Op dit moment kunnen kinderen namelijk de meeste kennis behouden.

Deze capaciteit omvat gebieden zoals muzikale en wiskundige vaardigheden en en motorische coördinatie. Het omvat ook emotionele binding, de ontwikkeling van geheugen gerelateerd aan visuele vaardigheden en, natuurlijk, taalontwikkeling.

Emotionele ontwikkeling van een baby

Wat moeten kinderen in iedere levensfase leren?

Hoewel kinderen tussen de eerste maanden en zes jaar van hun leven buitengewoon kunnen leren, zal het behoud ervan afhangen van de leeftijd.

Vanaf de geboorte tot twee jaar

In de hersenen is er een subcorticale structuur, de amygdala, die meerdere verbindingen heeft. Hierdoor kan iemand emoties, herinneringen en gevoelens integreren. Daarom stelt het veel van iemands emotioneel gedrag vast.

Dat is waarom, vanaf de geboorte tot de leeftijd van twee jaar, het soort behandeling dat je aan je baby geeft hem in staat stelt bepaald gedrag te ontwikkelen.

Ze kunnen bijvoorbeeld een vermijdende hechtingstijl of juist empathie voor anderen ontwikkelen. Ze kunnen vertrouwen, respect voor autoriteit of juist angst ontwikkelen.

We moeten opmerken dat gezonde banden en voldoende emotionele intelligentie alle kanten van sociale ontwikkeling beïnvloeden. Daarom moeten ouders aandacht besteden aan hoe zij in deze periode met hun kind omgaan.

Eerste paar maanden tot vijf jaar

In deze periode leggen de hersenen van kinderen verbanden tussen wat ze zien, het gebruik en de betekenis ervan. Dit is allemaal te danken aan het feit dat kinderen leren wat ze zien. Daarom zal het zien van lichten, kleuren, gevarieerde vormen en zelfs afstanden hen helpen later motorische coördinatie te ontwikkelen.

Men zegt dat de hersenen en zintuigen van kinderen werken als een spons, dankzij de hersenplasticiteit.

Van acht maanden tot acht jaar

Na acht maanden proberen kinderen de geluiden die ze buiten horen te reproduceren. Op deze manier proberen ze meer directe communicatie te bereiken met hun ouders of mensen in de buurt.

Natuurlijk beginnen ze te brabbelen en kleine geluiden te reproduceren. Rond drie jaar oud bereiken ze het syntactische vermogen om zinnen met betekenis in een juiste volgorde te maken.

Vanaf dat moment tot de leeftijd van 8 jaar nemen ze de accenten en een woordenschat op, die ze van hun ouders en op school leren. Daarom is het belangrijk dat je correct met kinderen praat. Bovendien moeten ze nieuwe talen leren en van lezen leren houden.

Meisje leert gitaar spelen

Tussen een jaar en acht jaar

Deze periode wordt ook beschouwd als een erg speciale levensfase om muziekinstrumenten te leren spelen. Door activiteiten te doen die motorische coördinatie vereisen, worden gebieden in de hersenen geactiveerd, die gerelateerd zijn aan het leren van wiskunde. Daardoor leren kinderen ook ruimtelijk redeneren. Dit is een van de belangrijkste vaardigheden die kinderen nodig hebben om instrumenten te bespelen.

Vergeet tot slot niet dat ouders de gidsen en partners zijn bij het leren van hun kinderen. Met hun hulp kunnen kinderen namelijk een breder scala aan vaardigheden en een goede zelfbeheersing leren. Wellicht ook interessant voor jou

De voordelen van een muziekinstrument leren bespelen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De voordelen van een muziekinstrument leren bespelen

De voordelen van het leren bespelen van een muziekinstrument zijn zichtbaar vanaf het moment dat je kind begint te oefenen.