4 disciplinaire problemen bij kinderen

Disciplinaire problemen bij kinderen maken veel ouders gek. Soms vertonen jonge kinderen gedrag dat je geduld echt op de proef kan stellen.
4 disciplinaire problemen bij kinderen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Het komt vaak voor dat kinderen disciplinaire problemen hebben. Ouders zien vaak slecht gedrag dat hun geduld echt op de proef stelt. In het nu volgende artikel zullen we het over een paar van deze problemen hebben en kijken hoe je ze kunt oplossen.

Weten hoe je om moet gaan met het slechte gedrag van kinderen is van fundamenteel belang; goede discipline helpt kinderen zichzelf beter te kunnen beheersen, hun doelen te bereiken en harmonieus samen te leven met andere mensen.

Disciplinaire problemen bij kinderen en de oplossingen

Veel ouders hebben hulp nodig bij bepaalde gedragsproblemen van hun kinderen. In het volgende artikel gaan we in op enkele van de meest voorkomende disciplinaire problemen bij kinderen en wat hieraan kan worden gedaan.

Moeder is boos op kind

Mijn kind luistert niet en is bijna onmogelijk om ‘s ochtends naar school te krijgen

Moet je je kind duizend keer vertellen om zich aan te kleden en zijn tanden te poetsen om naar school of ergens naartoe anders te gaan, maar lijkt het alsof hij in een andere wereld is en niet naar je luistert? Bij schoolgaande kinderen komt dit gedrag vaak voor. Maar wat kun je er aan doen? 

  • Je kunt samen de avond van tevoren kleding klaarleggen voor de volgende dag, samen met al het andere dat hij nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat je hier ‘s ochtends geen tijd aan verspilt.
  • Maak een lijst van alles wat je kind ‘s ochtends moet doen voordat hij de deur uit gaat. Als hij jong is en nog niet kan lezen, kun je tekeningen gebruiken om hem alle stappen te laten zien die hij moet ondernemen. Zo zal hij niks vergeten. 
  • Word niet boos. Laat hem in plaats daarvan zien wat de gevolgen zijn. Als hij nog niet klaar is met aankleden, vertel hem dan dat hij zich in de auto moet aankleden. Op die manier weet hij dat hij moet opschieten, omdat hij anders in zijn pyjama op school aan komt. 
  • Stel een alarm in en vertel hem hoeveel tijd hij heeft om alles te doen. Zorg ervoor dat dit ook echt genoeg tijd is voor hem om alles te doen.

Mijn kind daagt me constant uit

Je kind daagt je uit en hoe vaak je hem ook vraagt ​​om een ​​bepaald ding niet te doen, doet hij het alsnog. Hij pakt bijvoorbeeld speelgoed op en gooit ermee. Vervolgens vraag je hem dat niet te doen, waardoor hij een driftbui krijgt. Wat kun je in dit geval doen?  

  • Geef hem opties voor wat hij kan doen. Bijvoorbeeld, als hij iets wil gooien, zeg dan dat hij naar de tuin of het park moet gaan om een bal te gooien, omdat het in huis niet mag. Gebruik altijd een duidelijke, maar rustige toon.
  • Leg uit dat er gevolgen zullen zijn wanneer hij dan alsnog niet luistert. “Als je met speelgoed gooit, pak ik het van je af.” Als hij het nog een keer gooit nadat je dit gezegd hebt, pak het dan meteen af en hou het bij je. Op deze manier weet je kind dat er gevolgen zijn voor zijn acties. Geef het speelgoed niet terug, zelfs niet als hij smeekt. 
  • Praat altijd met respect en empathie tegen je kind.
  • Knuffel je kind en stel hem gerust wanneer hij een driftbui heeft zodat hij weer kan kalmeren. 

Mijn kind slaat andere kinderen

Sommige kinderen slaan anderen als ze hun zin niet krijgen. Als een ander kind een stuk speelgoed van hen afpakt, slaan ze ze. Als hun ouders dan boos worden en zeggen dat dat niet mag, worden zij ook geslagen. Wanneer een kind zes jaar of ouder is, is hij al sterk genoeg om iemand pijn te doen. Daarom is dit een grote zorg voor ouders. Wat kan je in deze situatie doen? 

  • Sla je kind niet terug, want dit is geen oplossing. Slaan zal het gedrag van je kind niet corrigeren.
  • Help hem om een andere manier te vinden om zijn frustratie en woede te uiten.
  • Zoek een moment waarop hij kalm is. Beide ouders moeten vervolgens hem duidelijk vertellen dat slaan niet toegestaan is. Leg uit wat de gevolgen zullen zijn als hij het wel doet. Voorbeelden hiervan zijn dat zijn vriendjes niet meer met hem willen spelen, hij gestraft wordt op school, hij een waarschuwing krijgt, etc. 
  • Leer hem andere manieren aan om zijn gevoelens te uiten. Zeg dat hij naar zijn kamer, of een andere plek waar hij alleen is, moet gaan om af te koelen wanneer hij boos is. 
  • Probeer een goede methode te vinden die hij kan gebruiken als hij boos is en iemand wil slaan. Op deze manier zal hij elke keer als hij zich zo voelt dezelfde methode gebruiken om te kalmeren. 
Kind luistert niet naar haar moeder

Een voorbeeld van disciplinaire problemen: mijn kind gaat altijd tegen me in

Elke keer dat je je kind probeert te disciplineren, lacht hij je uit en gaat hij tegen je in. Dit gebeurt niet alleen thuis, maar ook in een gesprek met een leerkracht omdat hij het niet leuk vond wat hij op school moest doen. Wat zijn de oplossingen voor dit gedrag? 

  • Ben je erbij als je kind zich op deze manier gedraagt? Vertel hem dan gelijk dat het nooit oké is om jou of iemand anders te beledigen. Zulk gedrag is niet toegestaan.
  • Blijf kalm, zowel met je stem als met je lichaamstaal, en houd je bij je standpunt. Raak niet geïrriteerd en praat niet met hem totdat hij je niet meer op deze manier behandelt. Zeg iets als: “Als je zo tegen me praat, zal ik niet antwoorden; pas als je weer respectvol doet, gaan we weer praten.”
  • Vertel dat er gevolgen zullen zijn als hij respectloos blijft. Houd je aan je woord en deins niet terug. 
  • Moedig je kind elke keer aan wanneer hij jou of iemand anders op een respectvolle manier aanspreekt. 

Conclusie over disciplinaire problemen bij kinderen

Dit zijn enkele van de disciplinaire problemen die wij, als ouders, het vaakst bij onze kinderen zien. Probeer enkele van de oplossingen die we vandaag hebben voorgesteld. Kijk welke oplossing het best bij je kind past.

Als dit gedrag aanhoudt en je het erg moeilijk vindt om je kind onder controle te houden, raden we je aan een professionele hulpverlener te raadplegen voor persoonlijke begeleiding over wat je in deze situatie met je kind kunt doen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.