5 soorten pyjama's voor kinderen

Laten we eens kijken naar de soorten pyjama's voor kinderen die het vaakst gebruikt worden omdat ze comfortabel zitten en bewegingsvrijheid geven. Wat is jouw favoriet?
5 soorten pyjama's voor kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 21 juli, 2019

Er zijn veel verschillende soorten pyjama’s voor kinderen, maar welke worden het meest aangeraden?

We moeten aandacht besteden aan de kleren die we uitkiezen voor onze kinderen, vooral als het gaat om nachtkleding. Kinderen moeten zich ‘s nachts namelijk comfortabel voelen. Ze moeten het niet te warm of te koud hebben en zich vrij kunnen bewegen.

Dingen om te overwegen als je pyjama’s voor kinderen uitkiest

Onthoud dat de huid van kinderen erg gevoelig is, dus altijd extra zorg nodig heeft. Als het gaat om het materiaal van de kleren, kan je het beste voor natuurlijk katoen kiezen. Het beschermt ze en het is erg comfortabel.

Daarnaast is het beter als de kleren elastisch zijn zodat ze niet te strak zitten en het kind zich nog vrij kan bewegen. Onthoud dat kinderen het ‘s nachts zullen dragen, dus dat het zo comfortabel mogelijk moet zitten zodat ze een goede nachtrust hebben.

Ook moet je weten dat natuurlijke materialen de huid van het kind beter laten ademen. Kinderen bewegen veel en het is normaal dat ze ‘s nachts zweten. Sommige kinderen zweten meer dan anderen. Daarom kan je het best kiezen voor pyjama’s die vocht van hun lichaam houden.

De meestvoorkomende soorten pyjama’s voor kinderen

Draagbare dekens

Voordat we het hebben over de soorten pyjama’s voor kinderen, moeten we ze ook onderscheiden per leeftijd. Voor baby’s zijn draagbare dekens of slaapzakken de beste keuze in de eerste paar weken van zijn of haar leven.

Deze pyjama’s zijn erg comfortabel en bedekken heel het lichaam. Het onderste deel heeft echter geen benen, maar zit als een deken. Dit maakt het erg comfortabel voor baby’s en zorgt ervoor dat hij of zij de hele nacht door warm blijft.

We raden aan om in de eerste maanden geen losse deken over je baby te leggen, omdat er dan een kans is op verstikking. Daarnaast zullen ze niet langer dan een paar seconden onder de deken blijven omdat ze zich zo vaak bewegen.

Een draagbare deken is daarom een goede optie. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken dat je baby het koud heeft ‘s nachts.

Een slapende baby

Onesie, met of zonder voetjes

Dit type pyjama is ideaal voor baby’s, omdat het uit één stuk bestaat en ze volledig bedekt. Je kan ervoor kiezen om hun voeten ook te bedekken, afhankelijk van de temperatuur.

Je kan voor een onesie kiezen met drukkers op de benen, zodat je je baby’s luier kan verschonen zonder hem helemaal uit te kleden. Zo voorkom je dat je baby bang wordt en het koud krijgt.

Je moet er in dit geval wel op letten dat de onesie niet te klein is. Baby’s vinden het erg oncomfortabel als het strak zit bij hun nek of benen.

Maar, de onesie moet ook niet te groot zijn, vooral niet wanneer je baby een paar maanden oud is en veel beweegt. Hij raakt anders verknoopt in het kledingstuk en kan er dan overweldigd door raken.

Tweedelige pyjama’s voor kinderen, met of zonder voetjes

Wanneer baby’s beginnen te groeien wordt deze optie comfortabeler. Dit is vooral het geval wanneer je baby al kan lopen. Zorg ervoor dat je baby’s rug bedekt is en let er op, zoals we al eerder gezegd hebben, dat je de goede maat uitkiest.

Met een tweedelige pyjama kan je kiezen voor lange of korte broekspijpen en mouwen. Natuurlijk is dit afhankelijk van het weer en hoe warm je kind het heeft.

Hoe natuurlijker de stof, hoe meer het de huid van je kind toelaat om te ademen. Kinderen bewegen veel en het is normaal dat ze ‘s nachts veel zweten.

Bodysuit

Als het gaat om soorten pyjama’s voor kinderen, kunnen we bodysuits aanraden in de zomer. Ze bedekken het lichaam, de buik en de rug. De benen en armen blijven echter onbedekt.

Ze komen in verschillende soorten: zonder mouwen of met lange of korte mouwen, afhankelijk van je behoeftes en voorkeur.

Bedtijd in een lekkere pyjama

Nachtjapon

Nachtjaponnen zijn vaak de favoriet bij vooral de meisjes. Er zijn mooie stijlen verkrijgbaar. Het ligt erg aan je smaak. Sommige kinderen vinden het echter oncomfortabel, terwijl een nachtjapon voor andere kinderen hun favoriete pyjama is.

Als de onderkant te lang is, kan het zorgen voor een bewegingsbeperking. Maar als je een kind hebt die maar blijft draaien, kan een nachtjapon juist werken als een soort slaapmuts.

Kortom, het gaat er om dat je het welzijn van je kinderen garandeert, vooral op een belangrijke tijd zoals ‘s nachts. Met goede pyjama’s voor kinderen en een verhaaltje voor het slapengaan zullen ze lekker slapen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.