Het belang van beweging voor de ontwikkeling van het kind

Het is erg belangrijk voor ouders om het belang van beweging voor de ontwikkeling van het kind te kennen. Beweging is ook essentieel voor baby's om gezond te groeien, omdat het hun hersenen en spieren helpt te ontwikkelen.
Het belang van beweging voor de ontwikkeling van het kind

Laatste update: 19 juni, 2019

Kinderen communiceren door middel van beweging. Door beweging kunnen ze zich relateren aan hun omgeving en zowel fysiek als mentaal groeien. In dit artikel zullen we daarom het belang van beweging voor de ontwikkeling van kinderen uitleggen.

Naarmate baby’s ouder worden, ontdekken ze hoe de delen van hun lichaam bewegen. De eerste paar maanden stoppen ze alles in de mond. Ze beginnen zich vervolgens bewust te worden van hun bewegingen en blijven onderzoeken hoe hun acties hun omgeving beïnvloeden. Stukje bij beetje bouwen ze hun wereld op.

Daarnaast doen ze door beweging in de vorm van spelletjes ervaring en kennis op, die hun motorische coördinatie versterkt en verbetert. Daarom is beweging zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

Door motorische activiteit kunnen verschillende delen van het brein zich ontwikkelen. In de eerste paar jaren is het daarom erg belangrijk dat kinderen zich zo veel mogelijk verplaatsen. Op die manier draagt ​​beweging bij aan hun fysieke, mentale en emotionele groei.

Lichaamsbeweging helpt niet alleen de ademhaling, de bloedcirculatie en het spier-, cardiovasculaire- en zenuwstelsel te versterken. Het stelt hen ook in staat om concrete ervaringen te hebben die helpen bij hun intellectuele ontwikkeling, onafhankelijkheid en sociale aanpassing.

Dit alles helpt kinderen dus om gezond en gelukkig te worden.

Bovendien versterkt dit soort oefening het vermogen van kinderen om zowel problemen op te lossen, als hun fysieke en mentale groei te bevorderen. Om al deze redenen zijn sport, spelletjes en activiteiten van groot belang voor de ontwikkeling van het kind.

Ouders leren een baby lopen

Beweging voor de ontwikkeling van het kind: activiteiten

Er zijn een aantal soorten oefeningen en activiteiten die ouders en kinderen samen kunnen doen. Ouders kunnen hun kinderen helpen om oefeningen te doen die bijdragen aan hun ontwikkeling.

Het is belangrijk dat kinderen de tijd nemen om een ​​activiteit te doen, en dat ouders hen geduldig ondersteunen in het proces.

  • Moedig ze aan om te kruipen. Dankzij deze eenvoudige eerste stap kunnen de delen van hun hersenen, die de bewegingen beheersen, zich ontwikkelen en groeien.
  • Ga wandelen. Zorg er echter wel voor dat je het tempo van je kinderen houdt. Op deze manier versterken ze lateraliteitsvaardigheden die nodig zijn om te lezen en te schrijven.
  • Leer ze om aan hun balans te werken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld schommelen, fietsen, rolschaatsen en nog veel meer. Dit helpt hen hun houding te verbeteren en niet zo moe te worden.
  • Doe buitenshuis motorcoördinatie-activiteiten met hen. Je kunt bijvoorbeeld samen springen, rennen en spelen. In feite zal dit hen helpen zich beter te ontwikkelen op school.
  • Laat ze zien hoe je objecten ordent of opslaat. Dit helpt hen om fijne motorische vaardigheden te ontwikkelen, die een cruciaal onderdeel zijn van de ontwikkeling van het kind.
  • Leer ze hoe ze hun schoenen moeten strikken. Dit helpt hun vroege ontwikkeling en logisch redeneren.
  • Doe ze op dansles. Deze hobby helpt hen namelijk om spieren over hun hele lichaam te ontwikkelen.

Het belang van sport

Sport is essentieel voor kinderen om grove motoriek te ontwikkelen en zich daardoor goed te ontwikkelen. Bovendien helpen deze activiteiten hen om gemakkelijker met anderen om te gaan, en om verschillende delen van hun lichaam te versterken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Psychomotorische ontwikkeling: helpt niet alleen de cardiovasculaire activiteit maar ook bij het vormen van botten.
  • Lichaamsontwikkeling: Ontdek welke soorten sporten het beste zijn voor het lichaamstype en de leeftijd van je kind. Natuurlijk moet je dit met een specialist doen. Zorg er daarnaast voor dat je je kind vraagt ​​in welke sport hij geïnteresseerd is.
  • Ontwikkeling van vaardigheden en gedrag: het is van essentieel belang om kinderen het belang van bepaalde waarden te leren, zoals intelligentie, eerlijkheid en respect.
Meisje balanceert op een boomstam

Motorische activiteit zorgt ervoor dat verschillende delen van de hersenen zich kunnen ontwikkelen. In de eerste paar levensjaren is het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk bewegen. Lichaamsbeweging draagt ​​bij aan hun fysieke, mentale en emotionele groei.

Psychomotoriek: wat het is en hoe beïnvloedt het de ontwikkeling van het kind?

Psychomotoriek is de relatie tussen de neuromotorische en mentale functies. Hierdoor verbindt beweging fysieke en mentale activiteit. Dit stimuleert vervolgens het vermogen van kinderen om problemen op te lossen en beslissingen te nemen.

Om deze reden zullen baby’s, die bijvoorbeeld een speeltje van de andere kant van de kamer willen hebben, er achter komen hoe ze erbij kunnen komen door te kruipen.

Ook tijdens de ontwikkeling van kinderen, wanneer kinderen nieuwe motorische vaardigheden leren zoals springen en rennen, voelen ze zich veiliger en zelfverzekerder. Door deze vaardigheden te beheersen, zullen ze heel trots op zichzelf zijn.

Nu je het belang van beweging voor de ontwikkeling van het kind kent, moet je je kinderen helpen hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Op deze manier zullen hun hersenen ontwikkelen. Als ze ouder zijn, zullen ze daardoor gemakkelijker nieuwe vaardigheden leren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.