Effectief omgaan met kinderen die anderen beledigen

Sommige kinderen vertonen ongepast gedrag, zoals vloeken, schelden of denigrerende taal. Hoe kun je effectief kinderen corrigeren die anderen beledigen? Wat zijn de oorzaken van dit gedrag?
Effectief omgaan met kinderen die anderen beledigen

Laatste update: 17 februari, 2021

Soms kom je als ouder een situatie tegen waarin je kinderen andere mensen beledigen, vloeken of op een denigrerende manier spreken. Dit ongepast gedrag heeft niet één oorzaak. In veel gevallen is dit te wijten aan een combinatie van oorzaken die tot dit gedrag leiden. Wil je weten hoe je effectief kunt omgaan met kinderen die anderen beledigen?

Het is duidelijk dat je bij het corrigeren van dit gedrag altijd rekening moet houden met de leeftijd van het kind. Het is natuurlijk niet hetzelfde voor een 2-jarige om iemand te beledigen als voor een 11-jarige.

Wat is de oorzaak van dit gedrag? Hoe kun je effectief omgaan met kinderen die anderen beledigen? We zullen deze vragen hieronder proberen te beantwoorden.

Waarom kinderen anderen beledigen

Dit soort ongepast gedrag kan verschillende oorzaken hebben. Dit betekent dat het niet altijd van één oorzaak komt. In feite kunnen er meerdere oorzaken zijn die parallel optreden. De volgende zijn de meest voorkomende.

Gemene kinderen beledigen anderen

  • Erfelijke factoren, karakter, temperament of persoonlijkheid. Afhankelijk van de persoonlijkheid of het temperament van het kind, kunnen ze vatbaarder zijn voor dit soort ongepast gedrag.
  • Psychische problemen, zoals depressie of aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Sommige psychologische problemen kunnen bepaalde gedragsproblemen tijdens de kindertijd of kindertijd met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk dat je erachter komt of je kind een dergelijk probleem heeft, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen.
  • Problemen met het gevoel van eigenwaarde, aandacht of socialisatie. Dit soort problemen kan ertoe leiden dat kinderen andere mensen beledigen en vernederende of beledigende woorden zeggen. Vaak zijn deze beledigingen een manier om de woede te uiten die kinderen voelen vanwege andere omstandigheden in hun leven die ze niet in de hand hebben.
  • De discipline van ouders, vooral als ze tolerant zijn. Als ouders niet in staat zijn om de regels of limieten die kinderen nodig hebben af ​​te dwingen of hen juist geven wat ze willen om conflicten te vermijden, worden kinderen uiteindelijk tirannen en worden ouders volledig ondermijnd.

Hoe kunnen we effectief omgaan met kinderen die anderen beledigen?

Als je als ouders laat zien dat je je kind niet gaat disciplineren of corrigeren, vertel je ze dat ze het middelpunt van alles zijn en dat volwassenen er zijn om te doen wat ze willen. Als je hun verzoek vervolgens afwijst, beledigen ze je uiteindelijk en zeggen ze denigrerende dingen.

1. Pak kinderen die anderen beledigen redelijk, maar volhardend aan

Kinderen moeten goed kunnen begrijpen wat je aan hen wilt overbrengen. Als je niet standvastig bent, zal je kind uiteindelijk in de war raken en hetzelfde gedrag voortzetten.

2. Leer hen omgaan met hun frustratie

Het is belangrijk dat je kind van jongs af aan leert om te gaan met zijn frustraties. Als ze ouder zijn, zullen de dingen niet altijd lopen zoals ze willen en moeten ze weten hoe ze deze situaties effectief kunnen aanpakken. Het is essentieel om ze te leren dat ze niet altijd alles krijgen wat je willen.

3. Leer hen om hun woede te uiten zonder anderen te schaden of te kwetsen

Soms is het gevoel van woede van een kind zo intens dat ze het uiten door iemand te beledigen of denigrerende dingen tegen anderen te zeggen. Daarom is het belangrijk dat je hen alternatieven leert om woede los te laten, zodat ze zich kunnen concentreren op constructievere doelen.

Een boos kind trekt gezichten

4. Wees nauwkeurig en zonder compromis bij het handhaven van regels

Dit betekent niet dat je bij het afdwingen van regels op straffen moet vertrouwen. Integendeel moet je het goede voorbeeld geven met begrip en veel motivatie. Je moet echter ook vanaf het begin regels en consequenties duidelijk maken en streng zijn wanneer je ze handhaaft.

5. Wees hun rolmodel om om te gaan met kinderen die anderen beledigen

Je bent het belangrijkste rolmodel voor je kind. Vanaf jonge leeftijd leren ze namelijk door imitatie. Als ouders boos worden en andere mensen beledigen of bedreigen, hebben ze niet de morele autoriteit om datzelfde gedrag bij hun kinderen te corrigeren.

6. Matig je reacties

Als je uitgaat van het vorige punt, moet je er ook rekening mee houden dat hoe meer je boos wordt op je kind wanneer het andere mensen beledigt, hoe meer macht je hen geeft. Kinderen leren snel van onze reacties en hoe hun beledigingen ons beïnvloeden.

Als je je kind berispt, moet je standvastig zijn zonder wreed te zijn. We moeten het uitleggen zonder te schreeuwen. Soms is het zelfs het beste om bepaald gedrag te negeren in plaats van je kind te straffen.

Effectief omgaan met kinderen die anderen beledigen, is belangrijk voor een goede discipline

Er zijn enkele aspecten waarmee je rekening kunt houden bij het omgaan met kinderen die anderen beledigen. Als je na het gebruik van deze tips echter geen positieve verandering bij je kinderen ziet, kan het probleem het product zijn van een psychologisch probleem.

Daarom moet je contact opnemen met een professional die je kan adviseren en je effectieve richtlijnen kan geven voor het specifieke geval van je kind. Wellicht ook interessant voor jou

Agressief gedrag bij kinderen: hoe ga je er mee om?
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Agressief gedrag bij kinderen: hoe ga je er mee om?

Agressief gedrag bij kinderen kan verschillende oorzaken en verklaringen hebben. In de meeste gevallen is het een resultaat van een emotioneel prob...