Is koolzuurhoudend water goed voor kinderen?

Koolzuurhoudend water kan goed zijn voor kinderen als het spaarzaam gebruikt wordt en geen suiker of additieven bevat. Ze kunnen ook geen gewoon water vervangen voor hydratatie of andere gezonde dranken.
Is koolzuurhoudend water goed voor kinderen?

Laatste update: 06 augustus, 2023

Voor veel ouders is koolzuurhoudend water een alternatief voor frisdrank. Het tintelende gevoel dat het veroorzaakt op het gehemelte van het kind is een van de redenen voor hun voorkeur voor dit water. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de overtollige suikers en calorieën die typische koolzuurhoudende dranken met zich meebrengen. Maar is koolzuurhoudend water eigenlijk wel goed voor kinderen? Dat zullen we hieronder bespreken.

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten koolzuurhoudend water, hun voordelen en hun invloed op de gezondheid van een kind. Lees verder voor meer informatie, te beginnen met de definitie.

Een peuter drinkt een flesje water

Wat is koolzuurhoudend water?

Koolzuurhoudend water wordt ook wel bruisend water genoemd. Het is water waarin kooldioxide (CO₂) onder druk is opgelost. Het proces resulteert in de vorming van kleine belletjes met een licht zure smaak en een pittige sensatie.

Het staat zoals gezegd bekend als bruisend water, sodawater, seltzerwater of spuitwater. Het kan natuurlijk zijn, als het water het gas uit de bron meebrengt, of kunstmatig, als het gas wordt geïnjecteerd, zoals in frisdrank of seltzer.

In The Journal of Neuroscience (Engelse link) leggen onderzoekers uit dat de aanwezigheid van CO₂ op het gehemelte aangename sensaties oproept door bepaalde receptoren van de luchtwegen, neus en mond te activeren.

Smaakstoffen en zouten kunnen worden toegevoegd als bron van natrium en andere mineralen. Het is mogelijk om koolzuurhoudend water te vinden met cafeïne en andere energiegevende ingrediënten, zoals suiker. Afhankelijk van de verscheidenheid aan ingrediënten, hoeveel soorten koolzuurhoudend water zijn er?

Soorten koolzuurhoudend water

Er zijn verschillende soorten koolzuurhoudende dranken, en hoewel ze allemaal gas bevatten, kunnen de samenstelling en ingrediënten aanzienlijk verschillen .

  • Natuurlijk koolzuurhoudend water: dit water komt uit bronnen of natuurlijke bronnen die kooldioxide bevatten. Mineralen zoals natrium, calcium, kalium en magnesium kunnen aanwezig zijn en de smaak beïnvloeden. Er kan ook kunstmatige koolzuur worden toegevoegd.
  • Koolzuurhoudend water of bruiswater is water waaraan kunstmatig koolzuur is toegevoegd. Het kan gebruikt worden om puur te drinken of als basis voor andere dranken.
  • Seltzerwater: koolzuurhoudend water waaraan smaken zoals kruiden, fruit of groenten zijn toegevoegd.
  • Soda of club soda: koolzuurhoudend water waaraan bicarbonaat is toegevoegd om natrium te leveren.
  • Tonic water: vergelijkbaar met frisdrank, maar bevat kinine, wat het een bittere smaak geeft. Er wordt ook suiker toegevoegd.

Deze soorten koolzuurhoudend water hebben bepaalde voordelen bij het kiezen van dranken voor onze kinderen, maar ze hebben ook invloed op de gezondheid. We leggen het hieronder uit.

De voordelen en de invloed op de gezondheid

Koolzuurhoudend water biedt bepaalde voordelen in vergelijking met andere soortgelijke commerciële dranken. Toch moeten we voorzichtig zijn, want een hoge consumptie kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je kind.

De waarheid is dat het kan helpen bij het bevorderen van hydratatie zonder de suikers te leveren die frisdrank en andere dranken kunnen hebben. Maar je moet op je hoede zijn als je kind gewoon water wil vervangen door dit soort drank om te hydrateren. Waarschijnlijk is het aangename gevoel dat het in de mond opwekt aangenamer dan water.

Een ander voordeel van koolzuurhoudend water voor consumptie door kinderen is dat de meeste geen suiker bevatten en geen lege calorieën leveren, zoals suikerhoudende frisdrank.

In dit verband benadrukt het tijdschrift Obesity (Engelse link) dat het consumeren van dranken met veel toegevoegde suikers kan bijdragen aan obesitas, gaatjes in het gebit en andere gezondheidsproblemen.

Invloed op de gezondheid

Sommige nadelen van koolzuurhoudend water worden in verband gebracht met de aanwezigheid van zuurgraad in het water. Dit kan invloed hebben op de voeding, de ontwikkeling van tanden en botten en de spijsvertering van het kind. Bovendien kunnen sommige suiker bevatten. Laten we eens kijken wat we erover weten.

Over voeding

Vanuit voedingsoogpunt is koolzuurhoudend water een gezonde keuze voor het kind, omdat de meeste geen suiker bevatten en dus geen extra calorieën aan het dieet toevoegen.

Tonicwater bevat echter toegevoegde suiker. Wees dus voorzichtig met deze drank, want overmatige consumptie kan bijdragen aan de mogelijke ontwikkeling van obesitas bij kinderen.

Een ander risico van het gebruik van koolzuurhoudende dranken is dat ze een vervanging worden voor gezonde voedingsmiddelen zoals melk, amandelextract, natuurlijke sappen, hele vruchten en yoghurt. Daarom moet de consumptie ervan sporadisch zijn en geen deel uitmaken van de normale eetgewoonten van het kind.

Tegelijkertijd kan de overmaat aan gassen in koolzuurhoudend water een grotere verzadiging bij het kind veroorzaken, vooral als het wordt ingenomen voor het eten. Op die manier verhinderen ze de consumptie van hun gebruikelijke voeding.

Daarom kun je het het beste tussen de maaltijden door aanbieden als verfrissing, maar niet als tussendoortje. Wees ook voorzichtig met frisdrank, omdat het hoge natriumwaarden kan geven.

Tandheelkundige gezondheid

Koolzuurhoudend water ontstaat door kooldioxide (CO₂). Dit gas produceert bij reactie met water koolzuur, waardoor de zuurgraad van koolzuurhoudende dranken toeneemt .

Als er alleen water en CO₂ bij betrokken zijn, wordt de zuurgraad slechts als licht eroderend beschouwd. Maar hoe meer CO₂ er in water zit, hoe zuurder het wordt. Zoals het tijdschrift PlosOne onthult (Engelse link), kan deze eigenschap de tanden demineraliseren en de gezondheid van een kind aantasten.

Een ander onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Koreaans Tijdschrift voor Orthodontie (Engelse link) ondersteunt dit idee. De onderzoekers ontdekten dat koolzuurhoudend water, zoals frisdrank, negatieve effecten heeft op het tandglazuur, waardoor de hardheid afneemt en de slijtage toeneemt.

Koolzuurhoudend water en de spijsvertering

Koolzuurhoudend water kan een dubbele invloed hebben op de spijsvertering. Hoewel het onderzoek niet bij kinderen is uitgevoerd, heeft de Canadese vereniging voor darmonderzoek (Engelse link)een studie waarin volwassenen die koolzuurhoudend water dronken minder last hadden van indigestie en constipatie.

Aan de andere kant veroorzaakt overmatige consumptie ervan ongemak bij jonge kinderen, omdat het kan leiden tot overmatig boeren, meer winderigheid en een opgeblazen gevoel. In dit verband legt de organisatie UChicagoMedicine uit (Engelse link) dat koolzuurhoudend water niet moet worden aanbevolen voor mensen met zure reflux of die last hebben van winderigheid. In plaats daarvan wordt gewoon water aanbevolen.

Vervang gewoon water niet met koolzuurhoudend water

Aanbevelingen

Koolzuurhoudend water kan voor kinderen een alternatief zijn voor suikerhoudende frisdrank. Daarom wordt het beschouwd als goed voor kinderen, zolang het met discretie wordt geconsumeerd. Het is ook belangrijk om de eenvoudigste koolzuurhoudende waters te kiezen, zonder additieven of toegevoegde suikers.

Het belangrijkste is dat het nooit gewoon water mag vervangen. Dit is nog steeds de drank bij uitstek om onze kinderen te hydrateren. Bovendien is het aan te raden om het tussen de maaltijden door te drinken om de verzadiging door gas te voorkomen. Bovendien moet het niet worden gebruikt als vervanging voor gezond eten of drinken.

De American Academy of Pediatrics geeft aan dat kinderen van 1 tot 3 jaar 2 glazen water per dag nodig hebben, kinderen van 4 tot 8 jaar 5 glazen en oudere kinderen 7 tot 8 glazen.

Vergeet niet dat deze hoeveelheden ook andere gezonde dranken voor het kind omvatten, zoals melk, zelfgemaakt fruit- en groentesap of amandelmelk. Vergeet niet dat je geen suiker toe mag voegen!

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, raadpleeg je kinderarts over de hoeveelheid water die overeenkomt met de leeftijd en lichamelijke activiteit van je kind om het gehydrateerd te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.