Hoe voorkomen dat kinderen voor het beeldscherm eten

Voor het scherm eten maakt de kans groter dat kinderen overgewicht of een disfunctionele relatie met voedsel ontwikkelen.
Hoe voorkomen dat kinderen voor het beeldscherm eten

Laatste update: 17 april, 2023

Voor het beeldscherm eten is geen gewoonte die alleen kinderen heeft. Een groot deel van de volwassen bevolking gebruikt televisie of een mobiele telefoon tijdens de lunch of het diner. Ook al zijn de gevolgen duidelijk te zien, is multitasken een dynamiek die deel is gaan uitmaken van moderne culturen. Het verwijst naar het doen van verschillende dingen tegelijk, zonder onze aandacht op een ervan te richten.

Als multitasking zich regelmatig opdringt, duurt het niet lang voordat de lichamelijke en geestelijke gezondheidseffecten zich voordoen. In dit artikel vertellen we je waarom het zo belangrijk is om te voorkomen dat kinderen voor beeldschermen eten en hoe je dat aanpakt.

Maaltijden: een dagelijkse uitdaging in huis

Voedsel en de handeling van het eten weerspiegelen relevante aspecten met betrekking tot de fysieke, cognitieve en emotionele ontwikkeling en groei van kinderen. Daarom is het belangrijk om zorg te dragen voor hun voeding, en voor de relatie die ze met voedsel opbouwen.

Vaak worden de maaltijden wat conflictueus, omdat de kleintjes klagen over het eten op hun bord, omdat ze overdreven selectief zijn, of omdat ze helemaal weigeren te eten. Een gangbare strategie om met dit scenario om te gaan is dan ook om hen door middel van een of ander technologisch apparaat prikkelend vermaak te bieden. Zo kan het gezin vaak rustig en zonder driftbuien eten.

Eind 2022 werd in een studie (Spaanse link) van de universiteit Finis Terrae in het kader van de campagne “Nestlé voor gezonde kinderen” vastgesteld dat 70 % van de ondervraagden momenteel ten minste één slechte eetgewoonte heeft, zoals eten voor de televisie of de computer.

Hoe voorkomen dat kinderen voor het beeldscherm eten
De schadelijke gevolgen van het maken van een gewoonte om voor het beeldscherm te eten zijn divers en aanzienlijk. Het verhoogt bijvoorbeeld het risico op overgewicht of obesitas.

De gevolgen van kinderen die voor het beeldscherm eten

Het feit dat kinderen af en toe eten terwijl ze naar tekenfilms op tv kijken of genieten van muziekvideo’s op hun mobieltjes vormt geen ernstig ongemak. Hetzelfde kan gezegd worden van tieners die sporadisch eten terwijl ze naar hun favoriete YouTubers en influencers kijken of terwijl ze instant messaging applicaties gebruiken.

Deze kwestie wordt echter problematisch als het de regel wordt. Dat wil zeggen, wanneer ze vaker wel dan niet voor beeldschermen eten. Van de belangrijkste gevolgen kunnen we de volgende benadrukken:

  • Ontkoppeling met eten: we verliezen het zicht op de hoeveelheid, de smaak, de textuur en de temperatuur van het voedsel dat we eten. Bovendien is de voedingskwaliteit meestal slechter.
  • Verhoogt het risico op overgewicht en obesitas: impulsief en onbewust eten ontneemt je de mogelijkheid om bewust de kwaliteit en kwantiteit van je gerecht te kiezen. Door aandacht te besteden aan de inhoud die je via technologische apparaten bekijkt of beluistert, wordt het bovendien moeilijker om het gevoel van volheid te ontcijferen en dus te stoppen met eten.
  • Verhoogt het risico op het ontwikkelen van een eetbuienstoornis: de prevalentie van eetbuien is hoger bij eten voor schermen, omdat een grote hoeveelheid voedsel wordt ingenomen, zelfs zonder het te merken.
  • Verhoogd risico op intoxicatie: we weten dat technologische apparaten een flinke hoeveelheid bacteriën bevatten die ons voedsel kunnen besmetten als we de tafel delen met een tablet of een mobiele telefoon.

Strategieën om te voorkomen dat kinderen voor het beeldscherm eten

Elk gezin heeft zijn eigen regels en opvoedingsstijlen. Sommigen zijn meer rigide, terwijl anderen flexibeler en toegeeflijker zijn. Hoe dan ook, je kunt deze aanbevelingen aanpassen aan je eigen behoeften om te voorkomen dat kinderen voor beeldschermen eten.

1. Geef het goede voorbeeld en ga niet voor het beeldscherm eten

Vergeet niet dat kinderen zorgvuldig observeren wat wij volwassenen doen. Ze hechten zelfs meer belang aan onze daden dan aan onze woorden. Daarom is het te verwachten dat ze tekenfilms willen kijken terwijl ze lunchen als jij je sociale media checkt of naar een tv-programma kijkt.

Dus, als je wilt dat je kinderen niet voor beeldschermen eten, is het belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft. Kies er dus voor om je mobiele telefoon of computer tijdens de maaltijd opzij te leggen.

Met het hele gezin aan tafel
Om beeldschermen tijdens de maaltijd te vermijden, is het een goed idee om communicatie aan te moedigen. Besteed bijvoorbeeld tijd aan tafel om te kletsen over hoe de dag van elk gezinslid is geweest. Of over andere zaken die van belang zijn.

2. Creëer een aangename sfeer

De maaltijden benutten om als gezin te kletsen is een prima alternatief. Om een aangename sfeer te creëren kun je bovendien de gerechten op een creatieve en aantrekkelijke manier voor de kinderen presenteren. Zo kun je bij hen het gevoel opwekken dat het eten aangenaam en leuk kan zijn, ook zonder de aanwezigheid van beeldschermen.

3. Beoefen bewust eten

Bewust eten, ook wel mindful eten genoemd,  is een interessant voorstel dat erop gericht is de handeling van het eten te ervaren door middel van mindfulness. Het gaat erom de vijf zintuigen erbij te betrekken en je op een gezondere manier met voedsel te kunnen verbinden. Dit is een gewoonte die een positieve invloed heeft op de emoties van de mensen die het beoefenen en die op zijn beurt de harmonie in het gezin tijdens de maaltijd bevordert.

Maaltijden moeten een speciaal moment zijn om als gezin te delen

Als kinderen aandacht besteden aan beeldschermen, zijn ze zich niet bewust van wat ze eten. Ze zijn zo minder in staat om de smaken, texturen, geuren of kleuren van voedsel te waarderen. In dit verband kan het aanmoedigen van gezinscommunicatie tijdens de maaltijd ter vervanging van schermen een goede optie zijn.

Ook het beoefenen van mindful eten kan een goed alternatief zijn, want het brengt enorme voordelen met zich mee. Het is belangrijk dat lunch en diner elke dag worden ervaren als momenten van genot en rust.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Besoli, G., Palomas, N & Chamarro, A. (2018). Uso del móvil en padres, niños y adolescentes: Creencias acerca de sus riesgos y beneficios. Revista de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Espor. Universidad Autónoma de Barcelona. Aloma 2018, 36(1), 29-39. 
  • Nestlé por Niños Saludables & U. Finis Terrae. (2022). Observatorio Nutricional. Chile.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.