Eetbuienstoornis bij adolescenten

Een eetbuienstoornis bij adolescenten manifesteert zich in het onvermogen om met alledaagse situaties om te gaan. Daarom is de steun van hun ouders essentieel.
Eetbuienstoornis bij adolescenten
Silvia Zaragoza

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Silvia Zaragoza.

Laatste update: 23 januari, 2023

Een eetstoornis is een geestesziekte die gekenmerkt wordt door een veranderde benadering van voedselinname en een verstoorde perceptie van het lichaam. Hoewel de diagnose steeds gemakkelijker te stellen is, blijft een eetbuienstoornis bij adolescenten meestal onopgemerkt. Daarom is het belangrijk om je ervan bewust te zijn en actie te ondernemen.

Wat is een eetbuienstoornis?

Volgens de Diagnostic Manual of the American Psychiatric Association wordt de eetbuienstoornis gedefinieerd als:

  • De terugkerende aanwezigheid van eetbuien. Dat wil zeggen de inname in korte tijd van een grotere hoeveelheid voedsel dan door een ander persoon onder dezelfde omstandigheden en duur zou worden geconsumeerd. Episoden doen zich gewoonlijk ten minste eenmaal per week voor, gedurende ten minste 3 maanden.
  • Een gevoel van gebrek aan controle over wat er op dat moment wordt geconsumeerd.

Bovendien gaat het gepaard met heel snel eten, zonder honger, tot je je helemaal vol voelt. Daardoor ontstaat ongemak. Het wordt alleen gedaan, vanwege schaamte en een gevoel van schuld of teleurstelling na de episode.

Ook worden de eetbuien meestal voorafgegaan door een dieetbeperking of komen ze daarna. Kortom, het is een vicieuze cirkel waar je na verloop van tijd moeilijk uit komt. Het is vaak een patroon dat wordt waargenomen bij adolescenten met boulimia of het nachtelijk eetsyndroom (Engelse link), hoewel dat niet zo hoeft te zijn.

Eetbuienstoornis bij adolescenten

De prevalentie van de eetbuienstoornis is 26,3%, hoewel het vooral prominent aanwezig is bij adolescenten met overgewicht of obesitas. Het kan oplopen tot 30-50% bij degenen die als doel hebben om af te vallen.

Risicofactoren voor de eetbuienstoornis bij adolescenten

Wat betreft de ontwikkeling ervan is de oorzaak, zoals bij de meeste ziekten, multifactorieel. Tot de meest bestudeerde behoren de persoonlijkheid en de sociale en familiale omgeving.

In het algemeen hebben ze de neiging onzeker te zijn, een laag zelfbeeld te hebben, en zich slecht aan te passen aan veranderingen. Ze zijn zelfs impulsief en niet in staat hun eigen emoties tegenover zichzelf of anderen te reguleren. Bovendien zijn ze ongelukkig met hun lichaam.

Men brengt het ook in verband met slecht omgaan met stress en angst en depressieve symptomen. Maar men denkt dat depressie een gevolg is van de eetbuien.

Worden bepaalde voedingsmiddelen geconsumeerd of maakt dat niet uit?

Lange tijd bestond de neiging zich te wenden tot ongezonde zoete of zoute voedingsmiddelen, omdat die de beloningssystemen van de hersenen activeren. Daarom zijn bij het eten ervan het genot en het gevoel van welzijn groter. Ze zijn smakelijk door hun hoge gehalte aan snel opneembare suikers en transvetten. De meest betrokken zijn:

  • Koekjes.
  • Chocolade.
  • Chips.
  • Gummy snoepjes.
  • Gezouten noten.
Een tiener met stress denkt aan eten

Maar de meest recente studies tonen aan dat mensen met een eetbuienstoornis zich ook kunnen wenden tot gezond voedsel zoals fruit, dadels, rozijnen, olijven, enz. Het belang ligt dus in de reden van eetbuien en niet in het soort voedsel dat wordt ingenomen. Daarom zijn het meestal voedingsmiddelen waartoe de persoon thuis toegang heeft of die hij in de regel vermijdt omdat hij ze als verboden beschouwt.

De behandeling van de eetbuienstoornis bij adolescenten

Tot slot bestaat de behandeling van de eetbuienstoornis bij adolescenten uit een combinatie van psychologie en voedingsvoorlichting. Deze behandeling is gericht op gedragsverandering en het instellen van regelmatige eetgewoonten zonder dat dit een probleem vormt voor de gezondheid of de levenskwaliteit van de adolescent.

Met betrekking tot het eten is het doel het bewustzijn tijdens de maaltijd te vergroten, met aandacht voor honger- en verzadigingssignalen. Het belangrijkste doel dat we moeten bereiken is dat de adolescent minstens 3 maaltijden per dag eet zonder negatieve gevoelens te produceren.

Tegelijkertijd zal een psycholoog zich bezighouden met het aanpakken van de oorzaken die de adolescent ertoe hebben gebracht zich zo te gedragen en hem handvatten bieden om het probleem te beheersen. Bovendien zullen ze het kind gedurende het hele therapeutische proces toestaan zijn emoties te uiten. Kortom, het is belangrijk dat je als ouders je steun toont, de situatie erkent, en je tiener helpt deze te overwinnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asociación Contra la Anorexia y la Bulimia (ACAB). Trastorno por atracón. http://www.acab.org/es/que-son-los-trastornos-de-la-conducta-alimentaria/trastorno-por-atracon
  • Asociación Americana de Psiquiatría (APA). (2013). Manual Diagnóstico y Estadístico de los Trastornos Mentales (5 ª ed.). Arlington, VA:. American Psychiatric Publishing.
  • He J, Cai Z, Fan X (2017) Prevalence of binge and loss of control eating among children and adolescents with overweight and obesity: An exploratory meta-analysis. Int J Eat Disord, 50(2):91-103.
  • Mairs R, Nicholls D. (2016) Assessment and treatment of eating disorders in children and adolescents. Arch Dis Child, 101(12):1168-75.
  • Pasold TL, McCracken A, Ward-Begnoche WL. (2014) Binge eating in obese adolescents: emotional and behavioral characteristics and impact on health-related quality of life. Clin Child Psychol Psychiatry, 19(2): 299-312.
  • Zhu H, Luo X, Cai T, He J, Lu Y, Wu S (2016) Life Event Stress and Binge Eating Among Adolescents: The Roles of Early Maladaptive Schemas and Impulsivity. Stress Health, 32(4): 395-401.
  • Schulte EM, Avena NM, Gearhardt AN (2015) Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. Plos One, 18(2).
  • Gearhardt AN, Rizk MT, Treat TA (2014) The association of food characteristics and individual differences with ratings of craving and liking. Appetite, 79:166-73.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.