3 voordelen van intuïtief eten bij kinderen en hoe het toe te passen

Om intuïtief eten met kinderen te oefenen, moet je de nadruk leggen op gezondheid en niet op lichaamsbeeld. Lees verder voor meer informatie.
3 voordelen van intuïtief eten bij kinderen en hoe het toe te passen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 05 december, 2023

Het voeden van kinderen is een van de zaken waar ouders zich het meest zorgen over maken. Als volwassenen die voor hen verantwoordelijk zijn, willen we dat kinderen gezond eten, een goede relatie met eten ontwikkelen en geen voedingsstoffen tekort komen. We maken ons ook zorgen over het voorkomen van obesitas en eetgrillen bij kinderen, maar we weten niet altijd hoe we deze doelen moeten bereiken. Gelukkig kan kennis over intuïtief eten bij kinderen ons helpen.

Het uitgangspunt is eenvoudig. Eten is een natuurlijke en fysiologische handeling. Daarom beschikt het lichaam over de signalen om ons te helpen dit op de juiste manier te doen. Alleen als we het in de weg zitten, wordt dit natuurlijke pad onderbroken en vervallen we in bepaalde fouten en slechte gewoonten. Dus als je het eten van je kind wilt stimuleren, is het belangrijk dat je jezelf toestaat om op hun instincten te vertrouwen en hen leert om naar de gewaarwordingen van hun lichaam te luisteren.

Wat is intuïtief eten bij kinderen?

Het concept van intuïtief eten werd in 1995 voorgesteld door de Amerikaanse diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch. Het nodigt ons uit om af te stappen van starre regels en externe verplichtingen als het gaat om onszelf voeden. Aan de andere kant nodigt het ons uit om bewuste en respectvolle keuzes te maken op basis van de signalen van ons lichaam.

Wat betekent dit? Het betekent dat we naar onszelf moeten luisteren om te weten wat we op elk moment nodig hebben. Heb ik echt honger of verveel ik me gewoon? Wil ik meer eten of voel ik me al verzadigd? Welke voedingsmiddelen heb ik zin in of vraagt mijn lichaam om op dit moment? Heb ik nu honger of is het beter om te wachten? Al deze vragen zijn heel eenvoudig en noodzakelijk, maar we stellen ze onszelf zelden.

Integendeel, we onderwerpen onszelf aan starre eetschema’s die van buitenaf worden opgelegd en dwingen onszelf om een bepaalde hoeveelheid voedsel te eten, zelfs als dat ons te veel vult of ons hongerig maakt. En we gebruiken eten vaak om te ontsnappen aan moeilijke emoties.

Het ergste is dat we hetzelfde doen met onze kinderen. We ontkoppelen ze van de signalen van hun lichaam en maken het moment van eten tot iets geforceerds, opgelegds en onnatuurlijks.

Wat zijn de voordelen van intuïtief eten bij kinderen?

Het beoefenen van intuïtieve voeding met kleintjes heeft meerdere voordelen voor hun gezondheid en ontwikkeling, zowel fysiek als emotioneel. Dit zijn enkele van de meest relevante.

Voordelen van intuïtief eten bij kinderen in plaats van ze te dwingen te eten
Intuïtief eten helpt ons om stressvolle situaties te vermijden die vaak ontstaan aan de eettafel als het kind niet wil eten.

1. Het bevordert een goede relatie met voedsel

De belangrijkste taak die ouders met betrekking tot voedsel op zich moeten nemen, is niet zozeer om ervoor te zorgen dat hun kinderen eten wat ze zouden moeten eten. Integendeel, het is het bevorderen van een goede relatie met eten.

Het is dit laatste aspect dat hen gemak en voordelen voor het leven zal brengen. In dit opzicht moeten we kinderen helpen voedsel te zien als brandstof voor hun lichaam, als iets dat ze eten om voor zichzelf te zorgen, zich goed te voelen, energie te hebben en gezond te zijn.

Vaak voelen maaltijden voor kinderen als een marteling. Dit gebeurt omdat ze gedwongen worden om te eten, onder druk worden gezet en worden bekritiseerd, of omdat ze zich, zelfs op zeer jonge leeftijd, zorgen maken over dik worden of hoe hun figuur eruit ziet. Intuïtief eten daarentegen helpt deze situaties te vermijden.

Uit een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het American Journal of Health Education bleek dat intuïtief eten samenhangt met een groter vermogen om van eten te genieten en plezier te hebben in deze voedingsmomenten.

2. Het voorkomt obesitas

Deze voedingsbenadering is ook nuttig bij het voorkomen van obesitas bij kinderen en het helpen van kinderen om een gezond gewicht te behouden. Het helpt hen om de meest heilzame voedingsmiddelen voor hun lichaam te kiezen en zich te voeden volgens wat ze nodig hebben.

In het eerder genoemde werk werd gevonden dat intuïtief eten wordt geassocieerd met een lagere body mass index. Daarnaast suggereert ander onderzoek (Engelse link) dat programma’s die dit soort voeding bevatten gewichtsverlies en gezonde voedingskeuzes vergemakkelijken. Ze kunnen zelfs helpen de insulineresistentie te verbeteren (Engelse link) en diabetes bij kinderen en adolescenten te voorkomen.

3. Intuïtief eten helpt eetstoornissen voorkomen

Een ander gunstig punt van dit voedingsmodel is dat het kinderen beschermt (Engelse link) tegen het ontwikkelen van eetstoornissen. Door af te stappen van beperkingen, schuldgevoelens en opgelegde verplichtingen, voorkomen we dat kinderen overgaan tot dieetgedrag en last krijgen van angsten. Het kan zelfs een belangrijk element zijn in herstel van een ED en terugvalpreventie.

Hoe pas je intuïtief eten toe bij kinderen?

Nu je de grote voordelen van intuïtief eten kent, willen we je een aantal richtlijnen voorstellen om het bij je kinderen te gaan toepassen. Onthoud dat hoe eerder je deze aanpak toepast, hoe makkelijker het voor hen zal zijn om de principes ervan in zich op te nemen.

Leer ze te luisteren naar de signalen van hun lichaam

Vanaf hun geboorte zijn kleintjes erg verbonden met hun lichaamssensaties en weten ze gemakkelijk wanneer ze honger hebben en wanneer ze vol zitten. Luister naar en respecteer die signalen en leer je kind hetzelfde te doen.

Dit betekent dat je ze niet dwingt om te eten of ze dwingt om een bord leeg te eten als ze vol zitten. Zelfs als je routines en hoeveelheden als basis neemt, wees dan flexibel om ze aan te passen aan de signalen en behoeften van het kind.

Een peuter eet pasta
Het is ideaal om alle voedingsmiddelen bij elkaar op het bord te leggen en het kind toe te staan ze te manipuleren en op te eten volgens zijn eigen tempo en smaak.

Presenteer alle voedingsmiddelen op een neutrale manier

Vaak demoniseren ouders zelf bepaalde voedingsmiddelen en heiligen ze andere. Bijvoorbeeld wanneer we het eten van snoep verbieden of het aanbieden als beloning in ruil voor het eten van groenten. Dit zorgt er alleen maar voor dat kinderen nog meer hunkeren naar zoetigheid en gezond voedsel zien als onsmakelijk of een belasting.

Om dit te voorkomen kun je allerlei soorten voedsel evenwichtig aanbieden in gewone maaltijden en je kind toestaan ermee te spelen. Op die manier leren ze zichzelf gemakkelijk te reguleren.

Dwing je kind niet om te eten

Het is normaal dat kinderen bepaalde voedingsmiddelen weigeren, vooral als ze die nog niet kennen. Maar zelfs als ze het moeten eten, is dwingen niet de beste optie omdat het spanning, druk en stress veroorzaakt.

Daarom is het beter om naar andere methoden te zoeken, zoals maaltijden aantrekkelijker en smakelijker presenteren, of ze herhaaldelijk aan een voedingsmiddel blootstellen zodat ze er in hun eigen tempo vertrouwd mee raken.

Maak van etenstijd een ontspannen en aangenaam moment

Het is heel belangrijk dat etenstijd een veilige, ontspannen en aangename ruimte is voor kinderen. Vermijd daarom ruzies op dat moment en besteed het aan levendige gesprekken met je kinderen. Zet ook de tv uit en leg mobiele telefoons en andere elektronische apparaten aan de kant.

Koppel eten los van emoties

Probeer tot slot geen associatie te creëren tussen eten en emoties. Dit betekent dat we kinderen niet moeten leren met negatieve emoties om te gaan met voedsel dat ze lekker vinden. Vaak bieden we ze die ‘verboden’ voedingsmiddelen aan als ze ziek, verdrietig of geïrriteerd zijn, als een manier om ze te troosten, maar dit is geen goede strategie.

Het is beter om ze andere technieken te laten zien om zichzelf emotioneel te reguleren en ze troost te bieden met een knuffel, een gesprek of een leuke activiteit. Eten moet niet hun uitlaatklep worden voor ongemak.

Het draait om gezondheid

Als je intuïtief eten met kinderen wilt oefenen, vergeet dan niet om je te richten op gezondheid en niet op lichaamsbeeld. Vermijd het herhalen van boodschappen over welke voedingsmiddelen dikmakend of afslankend zijn en vertel ze welke voordelen elk product heeft voor hun lichaam en welzijn. Moedig ze ook aan om te sporten, adem te halen of te mediteren.

Als een kind leert om van zijn lichaam te houden als het voertuig van zijn ziel, is de kans groter dat hij er goed voor zal zorgen en het goed zal behandelen. In deze maatschappij die geobsedeerd is door schoonheidsnormen, diëten en beperkingen, is leren eten met bewustzijn en respect voor het lichaam een uitstekend beschermingsmiddel voor hun geestelijke gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kristeller, J. L., & Epel, E. (2014). Mindful eating and mindless eating: The science and the practice. In A. le, C. T. Ngnoumen, & E. J. Langer (Eds.), The Wiley Blackwell handbook of mindfulness (pp. 913–933). Wiley Blackwell. https://doi.org/10.1002/9781118294895.ch47
  • Koller, K. A., Thompson, K. A., Miller, A. J., Walsh, E. C., & Bardone‐Cone, A. M. (2020). Body appreciation and intuitive eating in eating disorder recovery. International Journal of Eating Disorders53(8), 1261-1269. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/eat.23238
  • Linardon, J. (2021). Positive body image, intuitive eating, and self‐compassion protect against the onset of the core symptoms of eating disorders: A prospective study. International Journal of Eating Disorders54(11), 1967-1977.
  • Tribole, E., & Resch, E. (1995). Intuitive eating: a recovery book for the chronic dieter: rediscover the pleasures of eating and rebuild your body image.
  • Singh, N. N., Lancioni, G. E., Singh, A. N., Winton, A. S., Singh, J., McAleavey, K. M., … & Joy, S. D. (2008). A mindfulness-based health wellness program for managing morbid obesity. Clinical Case Studies7(4), 327-339.
  • Shomaker, L. B., Bruggink, S., Pivarunas, B., Skoranski, A., Foss, J., Chaffin, E., … & Bell, C. (2017). Pilot randomized controlled trial of a mindfulness-based group intervention in adolescent girls at risk for type 2 diabetes with depressive symptoms. Complementary therapies in medicine32, 66-74.
  • Smith, T., & Hawks, S. R. (2006). Intuitive eating, diet composition, and the meaning of food in healthy weight promotion. American Journal of Health Education37(3), 130-136.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.