De wetenschap vertelt je waarom eten met het gezin belangrijk is

Volgens de wetenschap heeft eten met het gezin veel voordelen voor iedereen, maar vooral voor kinderen. Leer wat ze zijn en maak je klaar om deze gewoonte aan te nemen.
De wetenschap vertelt je waarom eten met het gezin belangrijk is
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

De wetenschap toont aan dat eten met het gezin veel voordelen heeft voor iedereen. Als kinderen samen eten, socialiseren ze en leren ze beter. Deze gezinsmaaltijden zijn goed voor lichaam, geest en ziel. Daarom moeten we meer belang hechten aan etenstijd om een moment met het gezin te delen.

De stress van het dagelijks leven zorgt ervoor dat we in een versneld tempo leven. We besteden daardoor niet genoeg tijd aan het delen van wat rustige tijd met onze naasten. Daarom moet etenstijd doorgebracht worden met een gezellig gesprek zonder de aanwezigheid van beeldschermen.

We hoeven geen super uitgebreide maaltijd te bereiden of een majestueus plan in elkaar te zetten. Alles wat we nodig hebben is samen in gezelschap te eten om van elkaar te genieten. Er is wetenschappelijk bewijs dat dit doen voor iedereen talloze voordelen heeft. We vertellen je vandaag waarom eten met het gezin zo belangrijk is.

De voordelen van eten met het gezin met betrekking tot de prestaties van kinderen

Een meisje leest voor aan haar favoriete knuffel

Onderzoek toont aan dat praten tijdens het avondeten als gezin de woordenschat van jonge kinderen nog meer vergroot dan hardop lezen.

In dit onderzoek werd vastgesteld dat kinderen die met hun ouders eten ongeveer 1.000 verschillende woorden leren, Dit terwijl lezen er slechts 143 toevoegt. Deze aanzienlijke toename van de woordenschat helpt hen eerder en zelfs met groter gemak te lezen.

Maar niet alleen jongere kinderen profiteren van dineren in gezinsverband, ook schoolgaande kinderen. Dineren als gezin is een motivator voor academische prestaties en werkt beter dan huiswerk maken, tijd op school doorbrengen, of buitenschoolse activiteiten.

Wat adolescenten betreft, verhogen familiediners ook hun academische prestaties. Onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren die vijf tot zeven keer per week met hun familie dineren twee keer zoveel kans hebben op betere cijfers, vergeleken met degenen die dat maar een paar keer doen.

De voordelen met betrekking tot eetgewoonten

Gezinsdiners bevorderen ook de consumptie van fruit, groenten en betere voedingsstoffen. Ook vermindert het de consumptie van koolzuurhoudende dranken of gefrituurd voedsel. Dit komt niet alleen kinderen nu ten goede, maar ook in hun volwassen leven.

Adolescenten (Engelse link) die vaak als gezin eten hebben in de toekomst minder kans op overgewicht en kunnen veel gezondere eetgewoonten aannemen.

Nu is het niet alleen belangrijk om gezond te eten, maar ook om tijdens het eten een gezellige sfeer te hebben. Daarom moeten ouders nabij, warm, liefdevol, minder beperkend en minder controlerend zijn om hun kinderen een goed eetpatroon bij te brengen.

Een ander aspect om in gedachten te houden is dat dineren met de televisie aan het bovenstaande belemmert. Daarom is het het beste om met het gezin te eten zonder televisie of beeldschermen als we van de voordelen ervan willen profiteren. Bovendien werkt de gewoonte om met beeldschermen aan te eten het aanzetten van overtollig gewicht in de hand.

Eten met het gezin verbetert het gedrag van kinderen en adolescenten

Andere studies (Engelse link) hebben aangetoond dat elke dag met het gezin eten risicovol gedrag bij tieners vermindert. Bijvoorbeeld schoolproblemen, sommige gewelddadige gedragingen, het gebruik van alcohol, drugs of tabak, en het vroeg beginnen met seksuele relaties.

Deze gezinsdiners verlagen ook de niveaus van suïcidale gedachten en depressie. Bovendien werd aangetoond dat kinderen en adolescenten die last hebben van cyberpesten sneller herstellen als ze deze gezamenlijke gewoonte volhouden dan wanneer ze dat niet doen.

Tot slot wordt eten met het gezin in verband gebracht met een toename van goed gedrag bij kinderen. Daardoor krijgen ze een veel positievere stemming.

Eten met het gezin bevordert de relaties binnen het gezin

Waarom is dineren met het gezin zo belangrijk?

Tegenwoordig heeft elk gezinslid andere verplichtingen en routines die hen verhinderen de hele tijd samen te zijn. Daarom is het heel belangrijk prioriteit te geven aan etenstijd om tijd te delen, te kunnen praten en te weten hoe ieders dag verlopen is.

In dit hele artikel hebben we gezien waarom eten met het gezin zo belangrijk is. Kinderen die deze gewoonte hebben zijn namelijk minder gestrest en gaan beter met zichzelf en met anderen om.

De ware kracht van eten met het gezin zit in de kwaliteit en de omgeving eromheen. Als gezinsleden tegen elkaar schreeuwen, de hele tijd zwijgen, of bezig zijn ruzie te maken met de kinderen, zullen ze deze voordelen niet bereiken.

Het avondeten is een gelegenheid die je elke dag hebt om een heerlijke maaltijd en de individuele ervaringen van de samenwonenden te delen. Op deze manier wordt de band tussen het gezin veel sterker, ook als deze niet zo hecht is. Wellicht ook interessant voor jou

Makkelijke en snelle recepten voor het diner
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Makkelijke en snelle recepten voor het diner

Gezond voedsel heeft veel voordelen voor het lichaam. Hier zijn 5 vlugge recepten voor het diner die makkelijk te maken zijn.  • Villares, J. M., & Segovia, M. G. (2006). La comida en familia: algo más que comer juntos. Acta Pediatr Esp, 64(11), 554-558.
  • Prats-Barreda, H. (2014). Educar durante la cena (Bachelor’s thesis).
  • de Miguel, B. B., & Vives, C. C. Comer en familia: una costumbre saludable y gratificante.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.