Een slecht humeur is niet synoniem met karakter

In dit artikel proberen we de diepgewortelde mythe te ontkrachten dat een slecht humeur synoniem is met karakter. Ontdek hieronder de verschillen tussen slecht humeur en karakter om te begrijpen waarom ze niet hetzelfde zijn. 
Een slecht humeur is niet synoniem met karakter
María Matilde

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog María Matilde.

Laatste update: 22 december, 2022

Hoe vaak heb je, wanneer een kind een driftbui heeft of slecht reageert, zijn ouders of familieleden horen zeggen: “ze hebben veel karakter!” Maar je moet beginnen te begrijpen dat een slecht humeur niet synoniem is met karakter. Niemand zou trots moeten zijn op een slecht humeur.

De definities van slecht humeur en karakter

Karakter verwijst naar de reeks eigenschappen, kwaliteiten of omstandigheden (Spaanse link) die de aard van een persoon aangeven en hem onderscheiden van anderen. Karakter vormt de persoonlijkheid van een persoon. Het is ook hoe ze reageren op situaties en zich verhouden tot anderen.

Een slecht humeur houdt daarentegen verband met attitudes of een aanleg om snel en zonder duidelijke redenen boos te zijn of te worden. Het is gerelateerd aan een negatieve en soms zelfs agressieve toestand van mensen die zeggen dat ze een slecht humeur hebben of slecht gehumeurd zijn.

Bovendien kunnen we het associëren met compromisloze of onbuigzame mensen die niet luisteren, het advies van andere mensen niet accepteren en die snel hun geduld verliezen.

Daartegenover heeft iedereen karakter. Met andere woorden, alle mensen hebben karakter en meer specifiek een type karakter. Maar niet alle mensen hebben een slecht humeur. Een slecht humeur is dus niet synoniem met karakter of het hebben van veel karakter. Het is gewoon nog een eigenschap, een kenmerk van iemands karakter en persoonlijkheid.

Een slecht humeur is niet synoniem met karakter

Haal deze termen niet door elkaar

Mensen die opscheppen over hun slechte manieren en reacties, geloven dat iedereen hun uitbarstingen moet verdragen. Ze hebben weinig tact en geen empathie voor anderen.

Ze moeten weten dat een slecht humeur niet gerechtvaardigd is door een sterk karakter te hebben. Het zou hen eigenlijk niet sterk en krachtig moeten laten voelen. Ze moeten weten dat ze slechtgehumeurd zijn en dat daar niets goeds of speciaals aan is.

Bovendien, als we enkele psychologen zouden vragen om erover te praten, zouden ze misschien zeggen dat iemand die niet weet hoe hij zichzelf moet beheersen, niet alleen niet veel karakter heeft, maar waarschijnlijk ook problemen heeft met zijn karakter.

Aan de andere kant, een persoon met een sterk karakter is in staat zichzelf te beheersen, zodat hij niet zonder geldige redenen zijn geduld verliest. En meer nog, ze weten hoe ze met anderen moeten zijn en hoe zich te gedragen, door met hen te praten en hen aan te spreken met goede manieren, respect en genegenheid.

Slecht humeur is niet synoniem aan karakter

Niet alleen zijn we het erover eens dat slechtgehumeurd zijn niet synoniem is met karakter, maar we zouden durven zeggen dat slechtgehumeurd zijn en veel karakter hebben antoniemen zijn. Dit is waarom:

  • Iemand met veel karakter beheerst zichzelf in extreme situaties. Een slechtgehumeurd persoon verliest onmiddellijk zijn geduld, schreeuwt, bedreigd en beledigt iedereen, zonder reden en zonder betekenis.
  • In tegenstelling tot een persoon met een predispositie van “ik beledig iedereen die mij voor de gek houdt, zonder er een seconde over na te denken”, is een persoon met veel karakter juist geneigd om alles om zich heen te observeren en te analyseren, voordat hij iets zegt of gaat handelen.
  • Wie veel karakter heeft, zal op zoek gaan naar solide argumenten om op iemand te reageren of die op zijn plaats te zetten als dat nodig is. Een slechtgehumeurd persoon schreeuwt en beledigt anderen alleen maar.
  • Negatief, onbezonnen of brutaal zijn is niet hetzelfde als positief, aangenaam en kalm zijn. Woede de overhand laten krijgen is niet hetzelfde als weten hoe je jezelf kunt beheersen door eerst goed na te denken. Het is beter om tijd door te brengen met rustige mensen dan met mensen die hun geduld verliezen over wat dan ook en op slechte manieren.
  • Veel karakter betekent weten hoe je moet luisteren en kritiek moet ontvangen en weten hoe je gedrag kunt aanpassen om een beter mens te worden. Daarbij komt dat bij veel karakter steeds meer kennis en attitudes worden aangeleerd. Daartegenover, een persoon met een slecht humeur voegt alleen maar meer beledigingen toe aan hun lijst, zodat ze ze in een bepaalde situatie kunnen gebruiken. Een slechtgehumeurd persoon negeert kritiek en schept op over zijn negatieve gedrag dat tot niets leidt.
Voed het karakter van je kind

Voed het karakter van je kind

Tegenwoordig hebben mensen de neiging om de aandacht te trekken en soms tegen elke prijs. Sommige ouders zijn dan trots op hun kinderen wanneer ze een slecht humeur tonen. Ze denken namelijk dat dit veel karakter inhoudt. Als het op hun opvoeding aankomt, doen ze hen echter niet bepaald een plezier.

Het slechte humeur van kinderen voeden kan negatieve effecten hebben op hun ontwikkeling en op de vorming van hun persoonlijkheid. Daartegenover is het juist heel positief om een goed karakter bij kinderen en jongeren te koesteren. Zo zullen ze namelijk veel karakter ontwikkelen.

Het is beter om een oprecht, kritisch en rationeel karakter aan te moedigen. Een karakter met een vermogen tot emotionele zelfbeheersing en gekenmerkt door objectiviteit, tolerantie en empathie. Door dit type karakter zullen ze zich onderscheiden van de rest. Het zal hen in staat stellen om veel beter te presteren op verschillende huidige en toekomstige vlakken en hun doelen te bereiken.

Slecht humeur is niet synoniem met karakter: conclusie

Slechtgehumeurd zijn is niet synoniem met veel karakter hebben. Als iemand een slecht humeur heeft, heeft hij misschien ook een slecht karakter. In de meeste gevallen wijst een slecht humeur echter niet eens op een slecht karakter. Het duidt juist op het tegenovergestelde. Het niet hebben van veel karakter. Deze uitspraken kunnen degenen die trots zijn op hun slechte humeur toch boos maken…

Mensen met veel karakter verliezen hun geduld niet zo gemakkelijk. Ze hebben veel middelen waarmee ze veel verschillende situaties kunnen doorstaan en met mensen kunnen omgaan. Veel karakter cultiveren is geen gemakkelijke taak, omdat er altijd mensen zijn die kunnen schreeuwen of slecht kunnen reageren. Wellicht ook interessant voor jou

Agressief gedrag bij kinderen: hoe ga je er mee om?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Agressief gedrag bij kinderen: hoe ga je er mee om?

Agressief gedrag bij kinderen kan verschillende oorzaken en verklaringen hebben. In de meeste gevallen is het een resultaat van een emotioneel prob...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.