13 zinnetjes die positief gedrag bij kinderen aanmoedigen

Voordat je tegen een kind schreeuwt omdat het zich misdraagt, is het altijd beter om zinnen te gebruiken die positief gedrag aanmoedigen. Lees verder om er 12 te ontdekken!
13 zinnetjes die positief gedrag bij kinderen aanmoedigen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Ouders voelen zich vaak overweldigd door negatief gedrag van hun kinderen. In deze situaties kunnen ze tegen hun kinderen schreeuwen, schelden of straf geven. Het is aangetoond dat dit hun emotionele ontwikkeling schaadt. Daarom is het beter om zinnen te gebruiken die positief gedrag aanmoedigen.

De theorieën van pedagogen en psychologen geven alternatieven die veel effectiever zijn dan straf en zo ook voorkomen dat slecht gedrag zich herhaalt.

Er zijn zinnetjes die je kunt gebruiken om positief gedrag bij je kinderen aan te moedigen. Als je ze niet wilt missen, lees dan verder!

13 zinnetjes die positief gedrag aanmoedigen

1. “Als je… (een specifieke taak) doet, krijg je… (een beloning)”

Het is bewezen dat het versterken van positief gedrag in plaats van het afstraffen van slecht gedrag veel effectiever is. Als je wilt dat je kinderen een activiteit herhalen, moet je deze versterken. Als je het wilt elimineren, moet je stoppen met het geven van versterking, zoals straf.

Hechte familie dat positief gedrag beloond

De beloningen hoeven niet per se materieel te zijn, maar eerder bijvoorbeeld samen met ze spelen, naar het park gaan, naar de film gaan, een fietstocht maken of naar het bos gaan.

2. “Ik weet dat je het beter kunt doen”

Het is belangrijk om over te brengen dat je er zeker van bent dat je kinderen zich goed kunnen gedragen en dingen goed kunnen doen.

3. “Ik ben erg trots op je” nodigt positief gedrag uit

Laat je kind weten dat je tevreden bent met zijn prestaties en inspanningen, zelfs als er iets misgaat met hem. Op deze manier moedig je hem aan om het de volgende keer beter te doen.

4. “Als je je zo blijft gedragen, ga ik niet naar je luisteren”

Tegen hen schreeuwen of praten om uit te leggen wat ze verkeerd hebben gedaan, zal dat wangedrag alleen maar versterken. Dit komt doordat je op ze let als ze iets negatiefs doen. Het is dus het beste voor je om een ​​kamer te verlaten of hen te vertellen een kamer te verlaten, zodat je niet meer aandacht besteedt aan dat negatieve gedrag.

5. “Zeg altijd de waarheid en lieg nooit”

Veel kinderen liegen uit angst om uitgelachen te worden of omdat ze fantasie niet van realiteit kunnen onderscheiden. Je moet ze dus belonen als ze de waarheid vertellen. Je moet het feit prijzen dat ze dapper waren.

6. “Als je kalmeert, kunnen we een oplossing zoeken”

Soms huilen kinderen omdat ze wanhopig graag iets onzinnigs willen en jij het ze niet geeft. Het is belangrijk om niet toe te geven. Je kunt ze helpen kalmeren en een alternatief zoeken.

7. “Probeer het opnieuw” helpt positief gedrag aan te moedigen

Als ze iets niet goed hebben gedaan, in plaats van te focussen op wat ze verkeerd hebben gedaan, moet je ze de kans geven om het opnieuw te proberen en hun fout te herstellen.

8. Moedig positief gedrag aan door “Ik hou van je” te zeggen

Als je je kinderen vertelt dat je van ze houdt en ze er constant aan herinnert, zullen ze een goed gevoel van eigenwaarde krijgen, zich beter gedragen en positiever zijn.

Moeder moedigt zoon aan

9. “Herinner je je nog dat je moest…? Heb je…?”

In plaats van ze uit te schelden of te schreeuwen omdat ze een bepaalde taak niet hebben uitgevoerd, is het het beste om dit op een positieve manier te doen. Je kunt ze er gewoon even aan herinneren wat ze moesten doen, zodat ze het kunnen doen.

10. “Je hebt een fout gemaakt, maar je kunt hiervan leren”

Het is veel beter voor je kinderen om te beseffen dat ze een fout hebben gemaakt dan te zeggen “Ik zei het toch”. Net als volwassenen leren kinderen ook niets, tenzij ze hun eigen fouten maken.

11. “Ik zal er zijn om je te helpen als je me nodig hebt”

Op deze manier laat je je kind zien dat als hij iets nodig heeft, dat je er voor hem bent. Door ze aan dit feit te herinneren, zorg je er in feite voor dat ze naar je toe komen als ze zich verloren voelen.

12. “Ik geloof je en ik weet dat je het zult doen”

Op deze manier geef je je kind het vertrouwen dat het nodig heeft als het je vertelt dat het iets gaat doen. Het zal hen ook motiveren om er alles aan te doen om dit te bereiken.

13. En de laatste zin dat positief gedrag aan kan moedigen: “Ik weet dat je het niet wilde doen”

Op deze manier zorg je ervoor dat je kind het niet meer doet, omdat je hem geloofde en je vertrouwen in hem stelde.

Nu je enkele zinnen kent die positief gedrag bij je kinderen aanmoedigen, is het jouw beurt om ze te gebruiken. Het is belangrijk om aandacht te schenken aan je kinderen als ze iets goeds doen en ze kracht bij te zetten door ze te vertellen hoeveel je van ze houdt en hoe trots je op ze bent. Gebruik deze zinnen in je dagelijkse leven om de positieve resultaten in het gedrag van je kind te zien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.