De beste voedingsmiddelen voor je kind

We willen allemaal dat onze kinderen gezond opgroeien. Daarom is het belangrijk dat we zorgen voor goede voedingsmiddelen om hun gezondheid te bevorderen.
De beste voedingsmiddelen voor je kind

Laatste update: 22 december, 2018

De gezondheid van je kind is natuurlijk uitermate belangrijk, dus zorg je ervoor dat hij de beste voedingsmiddelen eet. Een gezond voedingspatroon met de juiste hoeveelheid calorieën, voedingsstoffen en vitamines is cruciaal voor de ontwikkeling van je kind.

Daarom is het belangrijk om elke dag gezonde voedingsmiddelen in de voeding van je kind op te nemen. Dit helpt tegelijkertijd om hem de juiste eetgewoonten voor de rest van zijn leven hele leven aan te leren. Als je kind op jonge leeftijd namelijk leert goed te eten, zal hij gezonder zijn wanneer hij volwassen is.

Met dit in je achterhoofd kun je hier een lijst doornemen met gezonde voedingsmiddelen voor kinderen die van pas zullen komen als je het voedingspatroon van je kind wilt verbeteren.

De beste voedingsmiddelen voor de gezondheid van je kind

Avocado

Avocado’s bieden meerdere voordelen voor de gezondheid van onze kinderen.

 • Ze bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetten, ook wel “goede vetten” genoemd. Deze vetten helpen om schadelijk cholesterol te verminderen.
 • Avocado’s helpen ook om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
 • Ze zijn bovendien rijk aan vitamine E en vitamine D.

Baby’s kunnen al beginnen met het eten van avocado vanaf de leeftijd van zes maanden.

Bosbessen

Bosbessen zijn een ander belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon voor kinderen. Deze vrucht is namelijk een krachtige energiebron. Kinderen vanaf ongeveer acht maanden oud, kunnen ze al goed verteren wanneer ze in sappen en compotes zijn verwerkt.

 • Bosbessen zijn rijk aan vezels, flavonoïden en kalium.
 • Ze hebben een antioxiderende werking.
 • Bosbessen bieden ook bescherming tegen infecties van de urinewegen.

Havermout

Dit is één van de beste voedingsmiddelen die je je kind te eten kunt geven. Havermout kan namelijk op veel verschillende manieren worden bereid en is zeer gezond voedsel. Het is niet alleen rijk aan vezels maar bevat ook koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Voedingsdeskundigen adviseren dat kinderen vanaf ongeveer een jaar oud haver en havermout eten.

Zalm

Deze vis is rijk aan gezonde vetten (inclusief omega-3).

 • Zalm kan helpen om het cholesterol te verlagen.
 • Het kan een goede doorbloeding helpen te bevorderen.
 • Daarnaast is zalm geweldig voor de hersenen en het zenuwstelsel.
De beste voedingsmiddelen voor je kind

Andere musts voor een gezonde voeding

Spinazie

Het kan moeilijk zijn om kinderen spinazie te laten eten. Daarom is het ideaal om je kind al op heel jonge leeftijd aan de smaak van deze gezonde groente te laten wennen.

 • Spinazie bevat vezels, folaat, ijzer en vitamine A en C.
 • Het versterkt de botten.
 • Spinazie helpt ook de ontwikkeling van de hersenen te bevorderen.
 • Het voedt daarnaast de groeiende spieren.
 • Spinazie helpt ook om de huid te beschermen en oogziekten te voorkomen.

Zoete aardappel

Het is belangrijk om zoete aardappelen goed te koken want anders kunnen ze moeilijk verteerbaar zijn. Zoete aardappel is een natuurlijke bron van kalium. Daarnaast is het rijk aan vitamine A en antioxidanten.

Yoghurt

Yoghurt is een belangrijke bron van calcium, wat helpt om de botten te laten groeien. Het bevat ook eiwitten en melkzuur en goede bacteriën voor een gezonde darmflora.

De beste voedingsmiddelen voor je kind

Is chocolade slecht voor kinderen?

Natuurlijk kan het heel moeilijk zijn om kinderen weg te houden van snoep en chocolaatjes. Bijna alle kinderen houden namelijk gewoon van snoep en zoetigheid. En het is soms niet gemakkelijk om snoepen binnen de perken te houden.

Hoewel niet veel mensen het weten, heeft chocolade veel pluspunten voor kinderen en kan het dus worden opgenomen in een gezond dieet. We noemen een paar van die pluspunten:

 1. Chocolade levert koolhydraten, vezels, fosfor, magnesium en vitamine B2 en B12.
 2. Cacao is een stimulant, waardoor kinderen wakker en alert blijven. Dit kan helpen om op school de aandacht erbij te houden.
 3. Chocolade is rijk aan energie en helpt de spieren en botten te versterken.
 4. Het heeft antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het helpt het kind later in het leven te beschermen tegen hartziekten.
 5. Het is bewezen dat het eten van chocolade leidt tot een verhoogde productie van serotonine, waardoor onze stemming verbetert en stress wordt voorkomen.

“Kinderen moeten leren hoe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken”
-Margaret Mead-

Studies tonen aan dat chocolade niet dikmakend is

Er zijn recente studies uitgevoerd door onderzoekers van de Faculteiten Geneeskunde en Sportwetenschappen van de Universiteit van Granada (UGR). Deze studies hebben aangetoond dat mensen die meer chocolade consumeren lagere totale gehaltes van lichaamsvet hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd met een steekproef van 1.458 tieners in de leeftijd van 12 tot 17 jaar oud. Aan hen werd gevraagd om alles wat ze aten gedurende een periode van 24 uur op te schrijven. Op grond van deze informatie bepaalden de wetenschappers dat de deelnemers die meer chocolade aten minder lichaamsvet hadden.

De resultaten waren onafhankelijk van lichamelijke activiteit, geslacht, leeftijd, totale calorie-inname, consumptie van verzadigde vetten, groenten en fruit en thee en koffie.

“In onze gelukkigste herinneringen aan onze kinderjaren, waren onze ouders ook gelukkig.”
-Robert Brault-

Het vinden van de juiste balans in het eetpatroon van onze kinderen is moeilijk, maar cruciaal. Een voedzaam eetpatroon helpt hen immers om in de toekomst gezonde volwassenen te worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Taylor, Jennifer & Evers, Susan & Mckenna, Mary. (2005). Determinants of healthy eating in children and youth. Canadian journal of public health. Revue canadienne de santé publique. 96 Suppl 3. S20-6, S22.
 • Improving child nutrition: the achievable imperative for global progress. UNICEF. 2013. [Online].

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.