Voor- en nadelen van een loopstoel voor kinderen

Wanneer een kind er aan toe is om zijn eerste stapjes te zetten, vragen ouders zich af of een loopstoel voor kinderen een goed idee is. Het is belangrijk om de balans van de stoelen in de gaten te houden. Ouders moeten er voor waken om een loopstoel voor kinderen constant te gebruiken, maar een totaal verbod hierop is niet noodzakelijk. 
Voor- en nadelen van een loopstoel voor kinderen

Laatste update: 13 oktober, 2018

Een loopstoel voor kinderen is een tussenstap tussen een kinderwagen en het begin van de kruipfase. Maar wat voor effecten heeft deze loopstoel op kinderen? 

Aan de ene kant, zou een loopstoel voor kinderen je baby aan alle kanten moeten ondersteunen. Ook zou het veiligheidsriemen moeten hebben om te voorkomen dat je kind valt. 

Tegelijkertijd moeten er kleine wieltjes onder zitten. Deze zorgen ervoor dat je baby in elke richting vrijuit kan bewegen.

3 voordelen van het gebruik van een loopstoel voor kinderen

Ze geven een boost aan het gevoel van onafhankelijkheid van je kind 

Wanneer een kind begint te kruipen of lopen zonder ondersteuning, houden we elke beweging in de gaten. Op een bepaalde manier beperkt deze beschermende instelling ons kind in zijn beweging en zijn onafhankelijkheid.

Wanneer kinderen echter beginnen te kruipen of lopen moeten ze zich wel op een veilige manier moeten kunnen bewegen.

Wanneer je een loopstoel voor kinderen gebruikt, hoef je hen niet continue in de gaten te houden. Op die manier kan je kind onafhankelijker zijn. Een loopstoel voor kinderen kan een bepaalde veiligheid bieden.

Ouders hebben meer tijd voor ander activiteiten 

Eén van de redenen dat vaders en moeders een loopstoel voor kinderen gebruiken, is omdat ze de tijd nodig hebben om andere dingen te doen.

Dit is belangrijk, zodat het de ouders niet allemaal te veel wordt. Op deze manier kunnen ze de nodige huishoudelijke taken, zoals koken en schoonmaken ook uitvoeren. 

Het zorgt voor plezier en entertainment voor de kleintjes 

Wanneer je er goed over nadenkt is een loopstoel voor kinderen voor hen net een stuk speelgoed. Opgroeiende baby kunnen uren plezier maken in hun loopstoel. Tegelijkertijd oefenen ze hun eerste stapjes en krijgen ze ervaring om zich voor te kunnen bewegen.

Natuurlijk komen deze hulpmiddelen met de nodige felle kleuren en zachte voorwerpen. Hiermee kan het kind leuk spelen.

Soms dient een loopstoel voor kinderen ook als bron van inspiratie en activiteiten om het leerproces van de baby te ondersteunen. Vormen, kleuren, sensaties en zelfs geluiden kunnen ingebouwd worden in deze loopstoelen. Hierdoor worden ze voor de kinderen aantrekkelijker.

Zonder twijfel zal de interactie met een loopstoel voor kinderen ook bijdragen aan de cognitieve ontwikkeling.

Loopstoel voor kinderen

3 nadelen van het gebruik van een loopstoel voor kinderen

Je kind leert niet lopen

In tegenstelling tot wat wordt geloofd, dragen deze stoelen niet bij aan het leren lopen.

Wanneer je kind een loopstoel gebruikt, krijgt hij een onnatuurlijke ondersteuning. Daarom kun je de bewegingen die ze maken in de loopstoel niet vergelijken met echt lopen.

Anders gezegd, stimuleert het een kind niet voldoende om echt te lopen. Een loopstoel ondersteunt het gewicht van het kind, wat de loopervaring niet compleet maakt. Sterker nog, sommige theorieën wijzen erop dat het gebruik van een loopstoel voor kinderen vervormingen kunnen veroorzaken.

Hoewel er vele voordelen zijn aan het gebruik leren kinderen eigenlijk niet echt lopen door het gebruik van een loopstoel voor kinderen. De spieren van je kind wordt geoefend, maar met ondersteuning.

Daarom is het slim om maatregelingen te treffen. Je zou je kind niet te lang of te vaak in zijn loopstoel moeten laten bewegen.

Het gebruik hiervan geeft jou wellicht meer vrijheid om je op andere dingen te concentreren. Maar het werkt bij overmatig gebruik averechts. Je kind moet ook leren lopen zonder ondersteuning. 

Wanneer je er goed over nadenkt, is een loopstoel voor kinderen voor hen net een stuk speelgoed. Opgroeiende baby kunnen uren plezier maken in hun loopstoel. Tegelijkertijd oefenen ze hun eerste stapjes en krijgen ze ervaring om zich voor te kunnen bewegen.

Een loopstoel kan de ontwikkeling vertragen

Een loopstoel voor kinderen kan een vertraging veroorzaken met betrekking tot kruipen en lopen.

De overgang van kruipen naar lopen gebeurt in de tijd dat de meeste ouders het gebruik van de loopstoel inzetten. 

Vergeet niet dat hoewel kinderen een beetje onhandig zijn in deze fase, dit een belangrijk onderdeel is van de motorische ontwikkeling.

Wanneer je een loopstoel voor kinderen gebruikt, kan de overgang naar lopen vertragen. Het kan zelfs de motorische ontwikkeling van je kind in de weg zitten. 

Het is erg belangrijk dat ouders hun kind een normale loopervaring geven en elke ontwikkelingsfase doormaken. Lopen is niet alleen een kwestie van mobiliteit, maar ook een ontwikkeling van de spieren.

Loopstoel voor kinderen

Vallen en opstaan

Een loopstoel voor baby’s zorgt ervoor dat een kind niet valt. Maar ook dit is een onderdeel van de ontwikkeling van je kind. 

Geen enkele ouder wil dat zijn kind pijn heeft of valt tijdens zijn eerste stapjes. Maar je moet je er tot op een bepaalde hoogte van bewust zijn dat vallen ook belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind.

Het klopt, vallen  kan pijn doen. Maar het vertegenwoordigt ook een gevoel voor gevaar en controleverlies. Het is een ervaring die kinderen leert hoe ze zichzelf kunnen redden ten opzichte van hun omgeving en de zwaartekracht.

Daarom willen we uitlichten dat het gebruik van een loopstoel voor kinderen niet alleen het probleem is. Overbezorgdheid is ook een obstakel. Sommige ouders zijn te bang om hun kind alleen te laten lopen en ze los te laten.

Natuurlijk moet je er voor zorgen dat de omgeving veilig is. Ook als je altijd een oogje in het zeil houdt. Het is echter ook belangrijk om je kind op een natuurlijke manier te laten lopen zodat hij vertrouwen kan krijgen in deze nieuwe vaardigheid.

Concluderend kunnen we zeggen dat het gebruik van een loopstoel voor kinderen de ontwikkeling van het kind kan beïnvloeden. Desondanks schuilt er geen groot gevaar in het beperkt gebruik hiervan, mits er aan alle veiligheidszaken is gedacht. Het is leuk voor je kind om van tijd tot tijd de loopstoel te gebruiken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.