Hoe behandel en voorkom je een bloedneus bij kinderen?

Een bloedneus bij kinderen kunnen ouders bang maken, vooral als ze vaak voorkomen. Houd er rekening mee dat dit bij kinderen heel normaal is. Medische aandacht is meestal niet nodig omdat het vanzelf stopt. Er zijn echter bepaalde richtlijnen die je moet kennen, en we zullen ze in dit artikel uitleggen.
Hoe behandel en voorkom je een bloedneus bij kinderen?

Laatste update: 06 december, 2018

Een bloedneus, ook wel bekend als epistaxis, is bij kinderen heel gewoon. Ze komen vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 2 tot 10 jaar.

Het zien van een bloedneus kan ouders zeker zorgen baren, maar het wordt zelden een ernstige aandoening. Over het algemeen heeft het geen medische zorg nodig en kan het thuis worden behandeld.

Soorten bloedneus bij kinderen

Anterieure neusbloedingen komen het meest voor. Ze ontstaan vooraan in neus als de kleine bloedvaatjes in de neus knappen. Daarna begint de neus te bloeden.

Een ander type is de posterieure bloedneus. Zoals de naam aangeeft, komt het voor in de achterkant van de neus, wat het diepste deel is. Bij dit type gaat het bloed langs de achterkant van de keel. In werkelijkheid komen deze neusbloedingen niet vaak voor bij kinderen.

Soorten bloedneus bij kinderen

Oorzaken van een bloedneus bij kinderen

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een bloedneus bij kinderen. De meest voorkomende is droge lucht. Zowel een droog klimaat als hitte kunnen het slijmvlies in de neus irriteren en uitdrogen. Hierdoor ontstaan korsten, die jeuken en waardoor kinderen in hun neus peuteren. Dan kan de neus gaan bloeden.

Verkoudheid is ook een vaak voorkomende oorzaak van een bloedneus bij kinderen. Dit produceert irritatie in hun neusslijmvliezen, waardoor hun neus bloedt.

Over het algemeen gebeurt dit wanneer kinderen de hele dag door hun neus snuiten. Allergieën kunnen mogelijk ook een bloedneus veroorzaken.

Ten slotte kunnen verwondingen, stoten of vallen ook de neus van een kind doen bloeden. Hetzelfde gebeurt dan wat we eerder noemden. Bloedvaten in hun neus knappen van de klap en het begint te bloeden.

Een bloedneus bij kinderen behandelen

Wanneer de neus van een kind bloedt, zijn volwassenen meestal in paniek en maken zich zorgen. Als je voor kinderen moet zorgen, is het erg belangrijk om kalm te blijven. Het helpt om je te herinneren dat het niets ernstigs is.

Om het bloeden te stoppen, moet je hun neus knijpen met je duim en wijsvinger. Ze moeten hun hoofd normaal houden of iets naar voren buigen. Het is belangrijk om hun hoofd even in deze positie te houden om het bloeden te stoppen.

Een veel voorkomende fout is om het hoofd van het kind naar achteren te houden. Dit is niet verstandig omdat het kind dan in het bloed zou kunnen stikken. Het kan ook leiden tot hoesten of overgeven.

Zodra het bloeden stopt, moet je even wachten. Terwijl je wacht, zorg je ervoor dat het kind zijn neus niet aanraakt, zijn vinger erin steekt, of hem snuit. De komende paar dagen moet je oppassen dat hij het niet nog een keer bezeert. Zijn neus zal zwakker zijn en het zal gemakkelijk zijn om opnieuw te bloeden.

Een bloedneus bij kinderen behandelen

Hoe kun je een bloedneus bij kinderen voorkomen

Een bloedneus voorkomen is relatief gemakkelijk. De meeste worden veroorzaakt door de omgeving of door verwondingen. Het is belangrijk om een paar tips te volgen om een bloedneus te voorkomen:

  • Een manier om een bloedneus te voorkomen is door de nagels van je kinderen kort te houden. Op deze manier kun je voorkomen dat ze zichzelf pijn doen als ze in hun neus peuteren. Bovendien is het belangrijk om je kinderen te leren geen vingers of voorwerpen in hun neus te steken.
  • Als het klimaat niet ideaal is, is het een goed idee om de lucht vochtig te houden. Je kunt een verdamper of een luchtbevochtiger gebruiken. Hoe dan ook, het is belangrijk om de apparatuur schoon te houden om geen vuil of stof in de lucht te verspreiden.

Een andere manier om een bloedneus bij kinderen te voorkomen is door hun neusslijmvliezen vochtig te houden. Om dit te doen, kun je vernevelaars of bepaalde crèmes gebruiken. Elk van deze opties helpt te voorkomen dat hun neus uitdroogt of beschadigd raakt.

Tot slot, als kinderen contactsporten spelen waar ze zich kunnen verwonden, raden we aan om bescherming te gebruiken zodat ze zichzelf niet verwonden. Vergeet niet dat, hoewel je de nodige voorzorgsmaatregelen kunt nemen, ze toch een bloedneus kunnen krijgen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.